Prométheus

Vzbudil se. Chvíli jen tak mžoural proti světlu a pak začal očima pátrat kolem sebe. V pokoji nebylo moc věcí. Dvě postele, dvě židle, stolek, na něm bílá porcelánová konvice s čajem a dvě skleničky.

Nepoznával to. „Kde jsem?“ Mihla se mu hlavou otázka. Po ní však z mlhy v jeho paměti začaly vystupovat neúplné vzpomínky. Hned první scéna, která se mu vyjevila, byla zlá. Vygradovala ostrým bodnutím do paže. „Já s tím nesouhlasím, slyšíte mě? Musím se vrátit do práce, okamžitě mě pusťte!“ Zahlédl bílý rukáv a pak ucítil štípající bodnutí jehly. Stihl sotva několik nádechů a přišel tvrdý konec.

Překvapila ho rychlost, jakou se to stalo. Bylo to skoro jako ztráta vědomí. Teď se ale pomalu vracel zpět. Nevěděl kde je, ani kolik je hodin. Ještě pořád mu to nedávalo žádný smysl. Po chvíli přišel další záblesk. Souběžně s ním si s hrůzou uvědomil, že se ještě stále nemůže pohnout. Vůbec, ani rukama, ani nohama! Avšak další vzpomínky z několika předchozích vteřin před injekcí, které se vynořily z jeho paměti, ho krok po kroku přibližovaly pravdě. S hrůzou se mu promítaly další scény boje a marného vzdoru. „Pusťte mě, sakra pusťte mě. Nemáte právo mě tu držet!“ Tu se mu vyjevily i postavy dvou policistů, kteří stáli v pokoji. Zavolaly je zřejmě sestry. „Nedrž mě takhle ty hajzle, nemačkej mě, vídíš že nic nedělám. Koukej se na ty fízli, ty jsou úplně v klidu!“ Před očima si znovu promítal, jak ho bratři poutali na lůžko a policisté vše pozorovali. Ruce měli založené a jen se dívali. Vypadali skoro jako dva zbožní ministranti při mši někde v kostele. Bylo to ponižující. V tu chvíli mu došlo, že vlastně prohrál. Všechno.

Ten výsledek byl najednou tak jasný a nemohl na něm už nic změnit. Od okamžiku, kdy se vzbudil a ležel v jiném pokoji, měl pocit, jako by vstal z mrtvých. Byl ale stále upoután. Hlavou se mu honily černé myšlenky. „Příjdu nejspíš o práci, možná i o přátele. Roky se budu snažit a nejpíš ani nedosáhnu tam, odkud teď padám“ Přes to všechno stále nepřicházela lítost a do očí se mu nedraly slzy. Žádné pokání, ani rozhřešení. Celá tahle mše byla falešná a odpuštění se nekoná.

Nehybně dlouhé vteřiny zíral před sebe. Pak minuty. Tupě, pořád dál a dál zíral do stropu. Nakonec už ani nevěděl, jak dlouho takhle bezvládně leží. Ztrácel veškerou naději i vůli. Byl tou situací paralyzován. Někde v té hloubce marnosti a beznaděje se však něco stalo. Nejdřív si to vůbec neuvědomoval. Po nějaké době už ale cítil, že je čímsi stále víc a víc obklopován. Nechápal, co to je. V čem tkví ten rozdíl. Ale bylo to všude. Srozumitelné i bez odpovědí na každou další otázku. Stávalo se to jakýmsi druhem symbiózy a smíru.

V pokoji se objevila sestra, stála nad ním a na něco se ho ptala. V tu chvíli už ale byl daleko, odtržen. Vyběhla z pokoje ven a křičela: „On nemluví, neraguje“. Z dálky jí ještě slyšel, ale dál a dál se propadal do své nicoty. Klesal dlouho a hluboko. Hluběji, než kdykoliv před tím. Nad jeho lůžkem se znovu objevili zelení bratři. Tentokrát ho odpoutali a bez známek násilí přeložili na vozík. Vezli ho chvatně. Nad hlavou se mu míhala stropní světla chodeb a propojovacích tunelů. Dovezli ho do menšího sálu ke zvláštně vyhlížejícímu přístroji. Ruce toho stroje vypadaly jako chapadla. Ta chapadla mu obejmula hlavu. Na chvíli měl pocit, že do něj ten přístroj vidí. Cítil jeho chlad a taky jak se on, přestože je stroj, znatelně chvěje. Z ničeho nic se však chapadla nad ním na chvilku ustrnula. Snad se rozmýšlel, chvíli dýchal s ním, ale pak se ale stroj ponořil do temných hlubin jeho hlavy. A někde tam, u samého dna bezbřehé nicoty, ho našel.

Probudil se. Chvíli jen tak mžoural proti světlu a pak začal očima pátrat kolem sebe. V pokoji nebylo moc věcí. Dvě postele, dvě židle, stolek, na něm bílá porcelánová konvice s čajem a dvě skleničky. Tentokrát to ale byl jeho pokoj.

Autor: Marcel Šádek | středa 3.7.2024 22:21 | karma článku: 3,19 | přečteno: 86x
  • Další články autora

Marcel Šádek

Tak to chtěla

Seděla u kuchyňského stolu a krájela pečivo. Nejspíš chystala sekanou. Její prsty hbitě posouvaly ty nebohé rohlíky pod ostří nože a tam se měnily v úhledné kostičky.

31.12.2023 v 11:48 | Karma: 6,57 | Přečteno: 277x | Diskuse| Poezie a próza

Marcel Šádek

Svědomí

Mikro souverší pojednávající o smrti a oné kouzelné chvíli,která jí předchází. Mysl zaplaví poslední roj myšlenek, vzpomínek a probouzí se svědomí. Autorská poezie z připravované sbírky bezvýznamného ajťáka s názvem "Samý nuly".

18.11.2022 v 10:24 | Karma: 4,04 | Přečteno: 111x | Diskuse| Poezie a próza

Marcel Šádek

Chlebíček

Další kousek autorské poezie z připravované sbírky bezvýznamného ajťáka s názvem "Samý nuly". Jak vyřešit napjatou mezinárodní situaci?

11.3.2022 v 9:22 | Karma: 7,11 | Přečteno: 315x | Diskuse| Poezie a próza

Marcel Šádek

Gól, který jsem nikdy neviděl.

Stáli jsme zrovna ve frontě, na jejímž konci nás čekal malý plastový kalíšek a v něm, na samém dně, obvyklá dávka našich cukrátek.

21.12.2021 v 14:33 | Karma: 9,29 | Přečteno: 308x | Diskuse| Poezie a próza

Marcel Šádek

Bílá

Pokud si myslíte, že to co se běžně děje na toaletě nemá sexuální rovinu, šeredně se pletete. Je to jen úhel pohledu. Tohle je další kousek do autorské sbírky "Chlápek od vedle"

22.10.2021 v 10:37 | Karma: 7,33 | Přečteno: 426x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Liberalismus jako rakovina? Fico šířil nenávist, bičoval emoce, kritizuje opozice

6. července 2024  13:26

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav...

Francie před volbami mobilizuje policii. Nepokoje hrozí od levice i pravice

6. července 2024  12:27

Francie před druhým kolem předčasných voleb zmobilizuje přibližně třicet tisíc policistů. Vláda se...

Přijdou velmi silné bouřky s kroupami a přívaly. Meteorologové zesílili výstrahu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  12:21

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

Maďarsko zrušilo schůzku s Baerbockovou. Německo chce diskuzi o Orbánovi

6. července 2024  7:36,  aktualizováno  11:40

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se v pondělí nesetká s německou ministryní zahraničí...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 3,21
  • Průměrná čtenost 335x
Kolem roku 2000 jsem začal psát a fotit něco, o čem jsem se později od kamarádů z řad IT dozvěděl, že je to vlastně ten blog. Dnes už Blbý Kecy, tak se ty stránky jmenovaly, naštěstí neexistují. Dost realisticky popisovaly všechny ty mejdany, párty a večírky. S odstupem času už to ale vyvolává jen úsměv. Vždyť takoví jsme vlastně opravdu byli, taneční, klubová generace

Seznam rubrik