Mraky tady, mraky tam, raketou vše rozmetám

Co vás všechno nenapadne po týdnech čekání na slunce svit? Jak marné... Však těžko slovům uvěřit. Kde je pravda, kdo to ví?

   Když před lety Čína střílela první rakety, které ovlivňovaly počasí, zdálo se to všem jako neekologické a bezohledné. Mraky, které se pohybovaly v danou chvili nad nimi, by totiž při normálním proudění vzduchu doputovaly někam jinam a teprve tam by shodily svou vláhu.

    Po několika letech je tu ale možnost pozorovat něco podobného, ovšem v jiné souvislosti. Máme tu otevřený válečný konflikt s obrovským rozsahem a tisíci odpálených raket. Ano, nejsou shodné s těmi čínskými, ovšem jejich vliv může hrát podobnou roli. Už měsíce češou svými průlety vrstvy mraků. Čechrají je, trhají, posouvají. Zkrátka ovlivňují jejich pohyb, polohu a mění i jejich proudění. A výsledek? Krom primárních následků válkou přímo zasažené Ukrajiny se nám tu nejspíš rýsují i další, nečekané. 

    Nejspíš je to právě tato probíhající a nepopiratelná meteorologická anomálie, která však ovlivňuje mnohem větší území než válka samotná. Za nezvyklými nekončícími formacemi mraků sice svítí slunce, ale jeho paprsky nedopadají na zem a v takové intenzitě, aby se půda po zimě začala dostatečně prohřívat. Příroda je se tak ocitá v jakémsi časovém deficitu, proti normálu. Jaký to bude mít vliv na zemědělství, teď těžko odhadovat. Zřejmě ale bude.

    Změny v počasí se týkají ale přirozeně i lidí. Vychladlé domy se sluncem netemperují jako jindy touto dobou, což má za následek prodlužování topné sezóny. To s sebou jistě ponese i následnou hlubokou ekologickou a ekonomickou stopu. A v neposlední řadě. V tuhle chvíli, po několika zimních měsících, jsme i my už dávno měli vstřebávat dopadající paprsky slunce. Proces, který lze těžko něčím nahradit a jehož absence může ve výsledku přinést cokoliv. Slunce a jeho svit je jedním nejvýznamnějších stimulátorů života. Vzpomínáte na tu pohádku? : "kam nemůže slunce, musí doktor".

    A můj subjektivní závěr? Podle všeho se zdá, že politická neschopnost vyřešit konflikt jinak, než válkou přinese zřejmě nečekané následky pro všechny. A je teď úplně jedno, koho kdo volil. Jeden výsledek této války už, jak se zdá, máme.

bombardér TU-95 a jeho stopa v mraku

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Šádek | úterý 18.4.2023 21:11 | karma článku: 3,45 | přečteno: 82x
  • Další články autora

Marcel Šádek

Tak to chtěla

31.12.2023 v 11:48 | Karma: 6,57

Marcel Šádek

Svědomí

18.11.2022 v 10:24 | Karma: 4,04

Marcel Šádek

Chlebíček

11.3.2022 v 9:22 | Karma: 7,11

Marcel Šádek

Gól, který jsem nikdy neviděl.

21.12.2021 v 14:33 | Karma: 9,29

Marcel Šádek

Bílá

22.10.2021 v 10:37 | Karma: 7,33