Používáte uznávanou metodu Kaizen? Nevíte, o co jde?

Říkáte si co, to je za metodu? Název Kaizen neznáte, a přesto jste se s metodou Kaizen setkali. Troufám si tvrdit, že tuto metodu používáte nebo jste ji někdy použili.

Nevěříte? Byla jsem na tom stejně.

Před pár dny, jsem se zúčastnila přednášky: „Dosáhněte svých cílů, metodou Kaizen“. Jako obchodní zástupce, hledám stále nové způsoby, které mě posunou o krok dál. Přednáška byla skvělá, jsem ráda, že jsem si ji poslechla. Po přednášce, jsem v klidu přemýšlela nad jejím obsahem. Metodu Kaizen vymysleli Japonci, úspěšně ji používají i Američané, to mě moc „nebere“. O to víc mě zaujala její podstata a zjištění, že metodu Kaizen používám.

Podstata metody Kaizen. spočívá v provádění malých, ale každodenních kroků.

Jak to souvisí s mým tvrzením, že tuto metodu používáte nebo jste ji někdy použili.

Zamyslete se nad významem těchto slov: „ malé kroky každý den“, „od toho nejjednoduššího úkolu“. Máte to! Začněte, od toho nejlehčího úkolu co zvládnete. Postupně pracujte na svém pokroku. Každý den si přidejte, o trošku víc, až dosáhnete svého cíle.

Uvědomila jsem si, že metodu Kaizen používám od dětství. Jako první, mě napadly tréninky. U všech sportů, co jsem kdy dělala, začínáte stejně! Od věcí a techniky, které zvládnete jednoduše, po ty složitější. Pokud vám hned na začátku „naloží“ a vy zátěž nebo techniku nezvládnete, jste otrávení a na další trénink se vám nechce. Skončíte, ještě dřív než jste pořádně začali.

Metodu Kaizen máte v sobě už od přírody. Jako batole, jste ji podvědomě používali, když jste se učili chodit, mluvit. Ve škole psaní, kde jste se učili od psaní čárek a jednotlivých písmen, po skládání vět. Máte děti? Vzpomeňte si, jak jste je učili nejdřív jezdit na trojkolce, a potom teprve na kole. Máte doma zvířecího mazlíčka? Vzpomeňte si, jak se učilo Vaše štěňátko, krok za krokem svým dovednostem. Mohla bych ve výčtu činností pokračovat.

Příroda Vám dala do vínku, úžasný dar, po malých krocích se můžete naučit vše, co chcete.

Rezignovali jste na učení, říkáte si, ještě, že jsem ze školy venku. Myslím jiné učení, myslím školu života. Učte se, co Vás baví, učte se, jak si splnit své sny. Učte se, jak si užívat krásy života. Nečekejte, až se samo, něco stane. Jestli nic neuděláte, nic se nezmění. Jednu jistotu máte, zestárnete. Budete víc nervózní, naštvaní, arogantní nebo naprosto apatičtí, znudění.

Potřebuje mít svůj cíl. Najděte si cíl, za kterým půjdete s radostí, krok za krokem. Jinak skončíte na útesu, jako loď bez kapitána.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Sáčková | sobota 8.10.2011 16:45 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Ivana Sáčková

Obchodníci nebo hyeny?

12.8.2012 v 11:22 | Karma: 22,36

Ivana Sáčková

Patříte mezi ty, co kradou?

17.6.2012 v 11:00 | Karma: 13,30