Putinovi "Veselé Vánoce"

Mnohým z nás stále nenechává spát pohled na nepokoje v Kazachstánu. Demokracie byla potlačena a znovu nastoupila totalita. Kdo je vítěz? Prezident Kasym-Žomart Tokajev nebo ruský prezident Putin a jeho nohsledové??

Celé to začalo jako protistátní demonstrace za svobodná práva občanů a skončilo to jedním velkým masakrem. Desítky mrtvých (přiznaných, jistě jich bude více) a skoro 8000 zatčených. Taková je bilance. Hrůza, děs, střelba do neozbrojených a v neposlední řadě "soudružská pomoc spřátelených" sousedů. Vyplatí se to kazašskému prezidentovi?

Obrázek, který v mnoha Češích vyvolal bolestivé vzpomínky. Záběry ruských a běloruských kolon proudících do země silně evokují rok 68. Pomoc na poslední chvíli. Demokracie se vymyká, zavoláme ruského medvěda a ten to vyřeší. Ano, vyřeší, ale cena pro Kazachstánce bude děsivá.

Tehdy v srpnu k nám ruská vojska také přišla jen dočasně. Jak tu byla dlouho víme všichni. To samé nyní nastane i v Kazachstánu. Kdo věří, že po uklidnění situace spřátelená vojska odejdou je velký idealista. Rusko a jeho spojenci, si velice dobře uvědomují, jak moc je Kazachstán důležitý. Dobrá poloha, velké naleziště nerostných surovin...ideální satelit. V kombinaci se slabým prezidentem, se kterým se dá manipulovat ideální sen.

Pro Rusko je celá situace jen drobnou komplikací, kdy museli část vojsk z hranic s Ukrajinou poslat jinam, jinak je to ten nejhezčí vánoční dárek, jaký mohl prezident Putin dostat. Má svou novou loutku a brzy se pravděpodobně dočkáme stejného scénáře jako na Krymu.

Rusko má jak je vidět "krásné časy." Svět se ho bojí natolik, že neděláme nic. Ostudné. Jak pravil Edmund Burke: Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. Kazachstán již má svůj osud jinde. I Borat mlčí. Mluví jen ti špatní, a na to obrazně řečeno jednou dojedeme.

 

Autor: Michal Sabó | čtvrtek 13.1.2022 8:26 | karma článku: 11,65 | přečteno: 332x