Proč Bělorusko zaútočí na Ukrajinu

Včera Bělorusko oznámilo přípravy pro přechod z mírového do válečného stavu. Věří ještě někdo po 24.únoru, že jde jen o cvičení?

 

Bělorusko. Možná jediný "velký" spojenec Ruska včera oznámil navyšování stavu armády. Z nynějších 45.000 na 80.000 vojáků a to ve všech složkách. Kromě toho se chystá povolat i brance. Je tohle příprava na válku.

 

Miláček Putin

Lukašenko stejně jako Putin otevřeně lhali celému světu, když tvrdili, že se žádná invaze nepřipravuje. Už jen naivní idealista by věřil tomu, že Lukašenko, který evidentně latentně miluje Putina, nevyslyší prosby svého miláčka a nepomůže mu na Ukrajině. Už teď je na pováženou, že Bělorusko aktivně pomáhá ruské mašinérii. Půjčili jim letiště, z Běloruska se odpalují rakety na Ukrajinu a v jejich nemocnicích, daleko od Moskvy, kde je vše vidět, se léčí ruští vojáci.

 

Logiku to má

Nalejme si čistého vína. Útok Běloruska je poslední snahou Putina zvrátit situaci na Ukrajině. Podívejme se na to logicky. Ruská vojska jsou v patové situaci. Posuny jsou minimální, ofenziva až na několik ohnisek odporu zamrzla. Mužstvo i technika dochází. Šance, že by Rusko samo dokázalo od východu prorazit jsou minimální. Proto nastoupí Bělorusko.

 

Obětní beránci??

I když odečteme chatrný stav běloruské armády, tak by to pro Ukrajinu znamenalo katastrofu. Boj na dvou frontách by nevydržela. Ukrajina by musela rozdělit armádu a i z logistického hlediska by to představovalo problém. Ano, už to tu jednou bylo, když Rusko současně útočilo na Kyjev a Donbas, ale nyní pochopte fakt, že Lukašenko, který se chce Rusku zavděčit, by do útoku vrhl veškerou sílu. Běloruská armáda by sice byla odražena už jen kvůli své nízké morálce, ale toho by využilo Rusko a postoupilo na východě.

 

Lukašenko je velice nevypočitatelný člověk. U něj nikdy nevíte, jak bude reagovat. Buď hraje Rusku o čas a domnělou přípravou n válku bude vázat UA jednotky na severu a nebo už se rozhodl a chystá novou etapu války. Troufl by si, ale na to??? On se svým panickým strachem z tisíců Poláků na západní hranici??? Necháme se překvapit.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | středa 8.6.2022 6:13 | karma článku: 20,87 | přečteno: 976x