Cínoví vojáčci v Sýrii

To, co se děje v Sýrii je známá věc. Několik let tam probíhá občanská válka, do toho boj s islamisty a nakonec, aby toho nebylo málo, zde máme fakt, že se do místních bojů zapojil i „velký bratr“ Rusko.

To, že Rusko vojensky i materiálně podporuje Sýrii, se ví již několik let, ale nyní se Rusové sami podílejí na vojenských operacích po boku prezidenta Bašára Asada. Oficiálně by se mělo jednat o podporu Sýrie v boji proti Islámskému státu. Ano, zní to logicky. Spojenec pomůže svému spojenci, leč mnozí zasvěcení jistě tuší, že jde o čistě promyšlený fakt za účelem vybudování mobilního satelitu Ruska.

 

Která z velmocí by si nepřála mít umístěné základny na tak dokonale strategickém území jako je Sýrie? Ze Sýrie se dá kontrolovat prakticky celé území Středozemního moře a Blízkého východu, což Rusové samozřejmě vědí, a proto bez výčitek přijali bratrskou pomoc druhu ve zbrani.

 

Hlavní otázkou, však stále zůstává to, proti komu vlastně Rusko hodlá v Sýrii bojovat. Opravdu prezident Putin přijal světový názor, že se musí zlikvidovat Islámský stát, nebo je to celé jen zástěrka k tomu, aby stabilizoval Asadův vládní systém, „vyhladil“ jeho konkurenty a za to celé dostal kýženou odměnu v podobě několika vojenských základen?

 

Na odpověď si budeme muset počkat, neb stále není známý počet a složení ruských sil v zemi. Ví se o letectvu, vojenských poradcích, ale pravda….Ta stále zůstává zahalená v mlze.

 

Ať tak nebo tak, pokud Rusové přijeli do Sýrie s cílem zničit IS je to dobře. Čím více spojenců se sejde, tím lépe pro nás. USA, ale nesouhlasí. No proč by také ne. Vědomí o přítomnosti lišky v kurníku se nelíbí žádnému hospodáři. Nejsem milovníkem Ruska ani jeho agresivní politiky, ale to neznamená, že bych nesouhlasil s jeho zapojením v boji proti „zlu.“ Jenže jak jsem již předeslal, za každým úsměvem se chystá zlomyslná pravda. Pravda o tom, proč tam vlastně cínoví vojáčci jsou.

    

Autor: Michal Sabó | čtvrtek 17.9.2015 17:33 | karma článku: 10,14 | přečteno: 590x