A ty svítíš čím?

Kdyby hloupost nadnášela, tak by spousta lidí létala po nebi, až by jim ptáci záviděli. Logika je očividně jinde, aneb není nad setkání s ortodoxním ochráncem přírody.

 

Horký sobotní večer. Chcete si v klidu posedět s přáteli, užít volného dne, radovat se z maličkostí, když tu náhle: Ekolog fanatik. Nemám nic proti Etno stylu, ale v horku chodit v několika vrstvách tuniky? No každý jsme nějaký. Sedá si k nám, je to známý mého známého. Jak jinak. Každý zná každého. Posadí se naproti mě, a první čeho si všimnu je odznáček na jeho klopě s varovný nápisem: Atomkraft? Nein danke!“ A jéje tyhle blázny opravdu miluji.

„Poslyš, co to máš za odznak?“

Ekolog fanatik mocně upije piva, podívá se na mě a usmívá se.

„To je protest proti atomové energii.“

„A čím si doma svítíš?“

„No elektřinou samozřejmě.“

„A ta se vyrábí kde?“

Pak už to šlo ráz na ráz. Diskuze, při které se obecenstvo očividně bavilo. Ekolog si mlel svou o tom, jak bychom měli chránit životní prostředí, že atom lidem škodí, o tom, jak to dopadlo v Černobylu a já do toho své racionální úvahy o tom, jak je atomová energetika jedna z mála bezpečných a lidem přínosných.

 

Ano bylo to velmi poetické a divím se, že jsme si tam nevjeli do vlasů. Ale teď vážně. Jak může být opravdu někdo tak „opožděný“? Ano, i v jaderné energetice se vyskytují nehody, ale ty jsou všude. Vždycky se může někde něco pokazit, ale srovnávat náš Temelín a Dukovany s Černobylem? To už je hodně absurdní. Lidé se od havárie v Černobylu v roce 1986, tak poučili, že se něco podobného už opravdu nemůže stát. Technika postoupila o 100% dopředu a bezpečnost též. Tudíž se opravdu nebojím mít 30 kilometrů od domova jadernou elektrárnu. Proč taky? Jediné, co z ní do přírody jde, je čistá pára z chladírenských věží. A zkazky typu, že se z ní vypouští odpad do kanalizací apod. může vymyslet opravdu jen blbec.

 

Ale tak už je to ve všem. Jedni si stěžují na větrné elektrárny, že ničí přírodní scenérie a hučí do větru, tepelné elektrárny smrdí, protože pálí moc uhlí a pak zase tohle a támhle to. Není přeci jen lepší mít své stabilní jaderné elektrárny? Elektřiny vyrobí nejvíce ze všech, spotřebu mají také nízkou, tak co více chtít?

 

No, a pokud se vám to nelíbí, tak si kupte petrolejky, odstřihněte proud a vraťte se o sto let zpátky. Nikdo vám to nebude mít za zlé. Ale na to, jsme už stejně všichni moc zhýčkaní že? No já si myslím. Jen doufám, že mě ekolog fanatik nebude pronásledovat ve snech. S ničím se to totiž nemá přehánět.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Sabó | neděle 7.6.2015 16:38 | karma článku: 26,02 | přečteno: 822x