Zpřísnit vydávání průkazů na zbraně?

Naše vláda pilně pracuje a média jí stejně pilně a fundovaně pomáhají. Po tragické události v Brodě kde se policie nepředvedla ani jako rázná ani jako dobře organizovaná je nutno ukázat jak jsme akční a to pokud možno jednoduše.

Statistiky tvrdí, že registrovanými zbraněmi  se zločiny páchají zřídka kdy. Ty neregistrované žádný zákon nepodchytí. Také se častěji bodá a seká než střílí. Asi bude nutno vydávat průkaz na každý nůž, letecká doprava má své zkušenosti. Sekyrky budou povoleny jen osobám vlastnícím výuční list dřevorubce nebo aspoň tesaře. Problém bude s omezením užití klacků, baseballových pálek a kamenů nad 100 gramů, ale i s tím si zákonodárci poradí.

K tomu ovšem bude nutno vytvořit poslaneckou komisi, zvláštní odbor na ministerstvu vnitra, tým expertů a nový útvar státního žalobce, ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví, školství a životního prostředí. (Násilné činy se přece odehrávají v životním  prostředí.) Přijmout pět tisíc policistů a ustanovit speciální útvary v každém okrese. Také by  to šlo jednodušeji. Každá barmanka, každý trafikant by mohl mít pod pultem kalašnikova. Taxikáři budou vozit pasažéra v kufru a seniorky budou mít v taškách nálož odpalovanou vlastním mobilem. (Hrozí nebezpečí stisku špatného tlačítka třeba při nákupu.) Je vidět, že úsilí bude muset být výjimečné a dlouhotrvající. Není to jednoduché.

Ze všech těch nápadů vypadá normálně jen snad větší váha vyjádření příslušného specialisty, třeba psychologa. Jenže žádný z nich hlavu na špalek nedá. Dnes normální člověk může být zítra cvok. Doba je rychlá a změny překvapivé. Problém vyřeší obecní úřady, přemoudré a vševědoucí. Určitě jim budou přiděleny nové pravomoci a finance.

Snad kdyby lidé mohli a museli pracovat osm hodin denně pak by je přešla chuť na výtržnosti. Za běžnou mzdu by se moc nerozdováděli. Proti zdrogovaným se prý v některých zemích osvědčuje ještě pár ran holí na zadek. Jenže to bychom nejdřív museli zrušit úřad ombudsmana. To nejde, protože by stát čelil žalobě mnoha úředníků o náhradu škody za ztrátu zaměstnání. Nedej bože, aby se racionalizace začala šířit jako mor!

Takže se můžeme těšit na sáhodlouhé zkoumání a diskuse, které stejně nic nevyřeší. Ale to nevadí. Vzniknou nová pracovní místa. Asi i v televizi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Ryšán | středa 1.4.2015 11:30 | karma článku: 24,41 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25