Zlatá slova!

Pro člověka, který se pohybuje napříč společností, ve městě i na venkově, poslouchá nejen intelektuály a srovnává, je někdy těžké akceptovat novinářská „fakta“. Naštěstí se občas blýskne na lepší časy.

S potěšením musím souhlasit s vyjádřením pana poslance Bendy. Cituji:

Proč si veřejnost myslí, a to nejen v České republice, ale i jinde ve světě, že ten, kdo má hodně peněz, nebude krást, je zřejmě zaviněno nedostatkem přehledu i vzdělání. Vždyť už i svatý Augustin řekl, že zločin většinou nevzniká z nedostatku, ale z chtivosti; a to je obecná pravda. Takže i ti bohatí lidé, pokud budou chtít krást, tak to udělají, akorát už v daleko větších rozměrech než ti chudí. Bohužel mnoho lidí v Česku stále věří té nepravdivé tezi o velké poctivosti velmi bohatých lidí, která je od základu mylná.    

Bez jakékoliv jízlivosti musím uznat, že dlouholeté zkušenosti pana poslance odhalují pravdu. Ano, každé slovo z jeho výroku je pravdivé. Tedy si to shrňme:

Vtip říká, že zatímco dříve lidé kradli tužky, dnes kradou továrny na tužky. Televize ráda ukazuje záběry krádeží v samoobsluhách, ale krádeže v milionech se provalí zřídka. Například výlet pardubáků do Jižní Afriky. I když veřejnost občas paušálně tvrdí jak živnostníci kradou, já bych se jim nedivil. Protože platit daně státu, který s nimi nezachází jako dobrý hospodář je vlastně hřích. Bohužel, stejnou možnost nemají zaměstnanci.

Okrádají nás hlavně banky.  A také obchod. Stačí srovnat jejich zisky se zisky výrobců, tedy těch, bez kterých se žádný z nás neobejde. Výrobci jsou okrádáni. Jsou ovšem i jemnější zlodějny. Například  neefektivní hospodaření se svěřenými penězi. Stále častěji se mluví o dotacích neziskovým organizacím. Některé si je nezaslouží ani náhodou. Pobavily mě například také náklady ministerstva školství na hodnocení zkvalitnění výuky. Zkvalitnění se nekoná, ale hodnotíme vesele. Tolik ve zkratce.

Kradou také politici. Protože jejich platy, náhrady a odměny zjevně neodpovídají jejich produktivitě. Patří sem samozřejmě i poslanci. Už jejich schůze vypadají jako lidová veselice, pokud přehlédneme, že lavice zejí prázdnotou. A nezapomeňme na vrcholové (!) úředníky.

A to neuvádím zlodějské dividendy, které okrádají celý tento stát. Nesnažte se argumentovat, že úspěšné podnikání musí být náležitě odměněno. Stačí si položit otázku, na kterou snadno naleznete odpověď. Proč je stále méně lidí stále bohatších a stále více lidí chudších a chudších. Nebo chcete tvrdit, že ti nejchudší (a tím nemyslím ani tak naše lidi) jsou šťastní, že nemají nic, žádnou budoucnost a jen se spokojeně válejí na poledním slunci?

Asi je na čase položit si otázku, které činnosti a kteří lidé jsou užiteční a kteří ne. V celé historii nebyl problém uživit jednoho krále. Ale živit tisíce a miliony těch, kteří žijí díky těm pracovitým, ať už podnikatelům nebo jejich zaměstnancům, to je ta současná zlodějna.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Ryšán | úterý 11.4.2017 9:28 | karma článku: 20,97 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25