Vy tomu rozumíte?

Člověk porovnávající informace za účelem odhalení lží, podvodů a nesmyslů je občas zmatený. Nejvyšší čas zřídit více speciálních ústavů pro vzdělávání tiskových mluvčí, kteří by vykládali skutečnost tím jediným správným způsobem.

Představme si, že nějaký člověk provede v Británii loupež, přepadení, nebo nedejpánbu atentát. Můžeme se dozvědět přibližně následující varianty. Muž je britský občan, muž je britský občan marockého původu, muž je snědý cizinec uprchlý z východní Evropy před diskriminací, muž je nemocný a kriminální úmysl nebyl prokázán, muž je známý kriminálník, ale nemá spojení s teroristy, muž je ruský agent. A teď se v tom vyznejte.

Zástup demonstrantů likvidující auta, podpalující odpadkové koše a rozbíjející výlohy obchodů ve Francii demonstruje za svobodu projevu. Dav stejně rozdováděných demonstrantů kdesi na východě demonstruje proti vládě. Výjimkou jsou například volby, kdy orientaci titulku určuje majitel nebo sponzor média.

Učíme se rychle. Krádež v pražském obchodě spáchal snědý cizinec, v krajním případě snědý cizinec z Rumunska. Pro jiný zdroj informací to je muž, bez bližšího určení. Obzvlášť zajímavé to je v televizi, asi víte proč.

Čtenář či posluchač neznalý poměrů netuší, jestli je důležitější státní občanství kriminálníka, jeho etnický původ nebo co vlastně. Naštěstí ví, že stát situaci řeší. Rychnov je hezké město, také kraj je hezký. Na Rychnovsku stoupla drobná kriminalita s příchodem zahraničních dělníků. Fakt. Stát pošle další policisty. Možná i zřídí za Rychnovem věznici. (Přece jen Králíky jsou trochu z ruky.) Ale protože si nedovolí s ohledem na všeobecnou korektnost určit rizikovou skupinu, přidělí každému občanovi okresu jednoho policistu. Pro jistotu. Jeden nikdy neví.

Potřebujeme kvalifikované poučení. Laik si myslí, že pokud Poláci převážejí přes Česko  auta ukradená v Německu, stačí zavřít hranice a kontrolovat dokumenty. Odborníci vědí, že to není správné. Titíž odborníci vám současně rádi vysvětlí, že nechat otevřené dveře bytu může jen blázen. Stejně tak proti případným teroristům je jediný vhodný a přípustný způsob ochrany hlídat všechna náměstí, nároží, veřejné záchodky a další měkké cíle. Je vidět, že potřebujeme poučení od odborníků.

Mimochodem, jestli si myslíte, že jsem si všechno vymyslel, tak jste na omylu. Čerpal jsem z důvěryhodných (?!) pramenů.

Autor: Karel Ryšán | neděle 23.4.2017 15:32 | karma článku: 25,99 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25