Všichni jsme diskriminováni

Mám před sebou lahvičku a krabici. Dostal jsem jednoduchý úkol. Přečíst popisky. Zírám a začínám chápat souvislosti. 

Nejprve fakta. Na krabičce je příslušný text, tedy obsahové látky, návod a další zákonem nařízené informace. Byl jsem požádán o přečtení textu. Na první pokus se mně to nepodařilo, nepomohly ani brýle, až silná lupa. Proč? Kolik myslíte, že bylo na centimetru textu řádků? Rovných osm. Přičtěte sedm mezer a snadno si spočítáte výšku písma. Dostupnými měřidly se to změřit nedá. A nepřečetli to ani přátelé bez brýlí.

Co z toho vyplývá?

  1. Příslušné instituce dbají na pořádek.
  2. Senioři jsou diskriminováni, protože v obchodě obvykle nemají tak silné zvětšovací sklo jako mám já právě teď na stole a proto jsou jim uvedené informace na nic.
  3. Instituce ovšem splnily svou zákonem danou povinnost. (Znáte tu o vlku a koze?)

Všichni jsme nějak diskriminováni. Také v řadě jiných případů. Na půvabné moderátorky se hezky dívá, ale proč televize vybírá jen ty atraktivní? Také bych chtěl ve vlacích zvláštní kupé pro muže. Diskriminováni mohou být kuřáci, někteří věřící, někdy chodci, jindy řidiči. V restauraci došly řízky a v cukrárně zákusky bez cukru. Pokud nevěříte, věřte. (Už jsem zažil stížnosti, že na konci oběda řízky došly.)   Naši turisté jsou schopni požadovat vepřové v Egyptě(fakt)  a houskový knedlík v Turecku(fakt). Jsou schopni kritizovat malý výběr ve snídaňovém bufetu v deset dopoledne. A jiné „podstatné“ nedostatky, kterými se cítí být poškozeni.

Řešíme problémy planety, vesmíru, a jeho nejbližšího okolí. Blbosti všedního dne řešit neumíme ani nechceme. A hlavně nejsme schopni přenést se přes hlouposti. Dokonce je vymýšlíme. Každý z nás se může cítit diskriminovaný, utlačovaný, omezovaný na svých právech.  Bohužel, co je a co není přípustné určují vybraní jedinci. A ti se nejraději specializují na náboženství, rasu a pohlaví. Jenže ani v tom nejsou důslední. Domnívat se, že stačí zákony, předpisy a pravidla chování stejná pro celou společnost je marné.

Zdá se vám to hloupé? Máte pravdu. Mně také. Nezbývá než založit skupinku přátel, úspěšně se dostat do médií, vybojovat granty, dotace nebo sponzorské dary (jakýmkoliv způsobem), a můžete bojovat s diskriminací ve zdraví a spokojenosti dlouhá léta.

Jediný kladný efekt vidím ve snížení nezaměstnanosti. Vznikají pracovní místa pro lidi, kteří vymýšlejí nesmysly a dobře se tím živí. Veřejnosti je to jedno, nikdo si neklepe na čelo. Výjimečně se někdo ozve, ale přesila je velká.

Hlavně se nepokoušejte řešit krize, hladomory a epidemie? Při tomto postupu by bylo zapotřebí víc expertů, než je lidí na této planetě. Tak to necháme na vyšší moci. Příroda si s námi poradí. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Ryšán | neděle 26.11.2017 9:05 | karma článku: 18,28 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25