Vážený pane premiére,

vím, že jste pracovně velmi vytížen. Ale zjišťuji, že vaši spolupracovníci na vládní i stranické úrovni vám vaši práci vůbec neusnadňují. Dovolte mi předat informace, které asi unikly i jejich pozornosti.

Chápu, že ve vládní funkci se člověk může snadno unavit. A je ku prospěchu všech, že je vyměněn. Snad měl být vyměněn už před třemi léty. Protože ve svém okolí jste měl a ještě máte lidi, kterými opovrhuje kde kdo. Ovšem chápu, že taková výměna není snadná, citlivý jedinec by mohl ze soucitu navrhnout, zdali byste se neměl vyměnit sám.

Ale o to tu nejde. Máme před Vánoci, všichni se těšíme, že se ve zdraví dočkáme nejen začátku nového roku, ale i jeho konce. Dívám se na leták obchodního řetězce a myslím na bezdomovce, nezaměstnané a hlavně důchodce. Vaši unavení spolupracovníci vám jejich situaci zatajili. A vy sám stěží můžete mít čas projít z Malé Strany turistickou trasou na Staroměstské náměstí. Ti polehávající žebráci jsou dobrou reklamou na moderní způsob života. (Já sám jsem viděl prvního žebráka až ve svobodném Rakousku.) A teď si představte, že například důchodce si půjde do zmíněného řetězce nakoupit. Nemusí zrovna kupovat avokádo za padesát (promiňte Kč 49,90/kus), nebo čerstvé fíky za 17,90/kus. Fíky ve mně vzbuzují krásné vzpomínky na Španělsko, kde jsme si trhali po libosti. My a místní kozy. Zdarma. Ovšem když dva miliony našich důchodců nebudou podporovat obchod, pak utrpí nejen lodní doprava fíků z Indie, ale i vlaková, kolony kamionů nebudou mít práci, nemluvě o malých indických dětech, které si jejich sklizní mohou přivydělat k chabému výdělku svých rodičů. Nechápu, jak nám Turci mohou dovážet granátová jablka za deset. Při této ceně by šťáva z plodů lisovaná v Turecku na každé tržnici měla cenu zlata.

Proč to píši? Slibujete zvýšení minimální mzdy a důchodů. Nedělám si zbytečné iluze, protože to mohla vláda prosadit už dřív. I když musím uznat, že předchozí vlády byly v tomto směru horší. Omlouvá je jen to, že šlo o bezcitné asociální chamtivce. Píši hlavně proto, že v době, kdy se mluví o zvýšení platů poslancům o čtyři a půl procenta by bylo vhodné spočítat kolik jsou čtyři a půl procenta z důchodů, a také spočítat ne průměrnou inflaci, ale inflaci z cen mléka, másla, ovoce, zeleniny atd. Důchodci totiž většinou kupují převážně jídlo. Nízký nárůst nebo dokonce pokles cen 4K televizorů s uhlopříčkou 150 je obvykle nezajímá.

Jste nepochybně zkušený politik. Aby ne, když jste zřejmě v životě nic jiného nedělal.  Já o politické taktice také něco vím. Takže počítáte s tím, že značná část důchodců je senilní, další část (nejen důchodců) není schopna spočítat patnáct procent z čtyřiceti šesti, někteří si přivydělají, někteří …ale co. Proč řešit nepříjemné problémy.

Doufám, že jsem naznačil tendenci růstu blahobytu v zemi. Nevěřte ekonomům. Vymýšlejí si. Nevěřte ani svým stranickým funkcionářům. Jak jistě víte, vedoucí osobnost vždycky podrazí parťáci. Tak už to chodí. A přeji šťastnou ruku ve vybírání vašich ministrů.

Pro diskutující: V zájmu zkrácení planých diskusí upozorňuji, že současní důchodci celý aktivní život pracovali, nečerpali dávky v nezaměstnanosti, platili příslušné pojištění (daň), takže se domnívají, že mají ve státní pokladně naspořeno podobně, jako vy mladší budete mít z penzijních fondů po odečtení inflace (to byl pokus o vtip).

 

Autor: Karel Ryšán | středa 14.12.2016 9:44 | karma článku: 46,99 | přečteno: 12820x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25