Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžký život ministryně školství

Paní ministryni neznám a proto ji nemohu ani kritizovat ani chválit. Mohu jen předvídat. Stejně jako když na silnici uvidím značku s jelenem tak očekávám zvěř. Tak to normální člověk dělá.

Přiznám se, že při jejím jmenování mě zarazilo zdůvodnění v tom smyslu, že ve své bývalé funkci výborně řídila své podřízené. To je normální, ženy jsou pracovitější, pečlivější a daleko lépe zvládají každodenní rutinu než my chlapi. Paní ministryně je tedy jistě skvělá úřednice. O současném rezortu mnoho neví, ale jistě se najde hodně ochotných, kteří za nemalý peníz poskytnou jakoukoliv radu. Pozor – viz jak dopadli její předchůdci.

Vážné je, že kladné hodnocení pronesl její bývalý nadřízený. Člověk, který je jedním z těch, kteří podle zjevného chování a postojů úspěšně pomáhají sociální demokracii na smetiště dějin. Ale k věci.

Zaujal mě problém začleňování. Na první pohled dobrý nápad. Přehlédnu moudrost starých kantorů, kteří říkali, že úroveň třídy je dána úrovní nejslabšího žáka ve třídě. Všimněte si laskavě - ne nejhoršího. Nejslabšího, protože ten vyžaduje nejvíc péče. Premianti se bez učitele mnohdy obejdou, poradí si sami už proto, že někdy ví víc než samotný učitel. Co mně ovšem v začleňování chybí, je zařazení právě těchto premiantů, tahounů, kteří by byli ve třídách vzorem. Ti jsou obvykle na školách pro talentované, což je v kontextu dost podivné.

S tím souvisí i praktická drobnost. Pokud měl učitel speciální školy se speciálním vzděláním ve třídě například deset žáků, bude mít x učitelů ve svých třídách deset asistentů (a s jakou odbornou kvalifikací)? Možná jsem to nepochopil. To by znamenalo postavit nové, větší třídy, nebo snížit počet žáků bez asistentů, aby se všichni vešli. Na to budeme potřebovat finance. Hodně.

Další (poplatný atmosféře doby) nápad je výchova proti xenofobii. To se to bude plánovat, vykazovat, hodnotit, bude nutno rozšířit skupiny pro metodickou pomoc, školit učitele, ředitele, inspektory. Nebylo by jednodušší vychovávat podle osvědčených standardů společenského chování? My jsme učitele (a nejen učitele) zdravili, smekali klobouk a vyndávali ruce z kapes. Ne ve speciálních hodinách, ale o přestávce, na ulici i v lese. Vysvětlit dětem, že při vstupu do místnosti dáváme přednost dívkám a ženám, smekáme pokrývku hlavy, nechodíme v kapuci (burce) do banky, atd. Možná, že při takovém respektu jeden k druhému by se xenofobie stala prázdným pojmem. Totiž ne možná, ale určitě.

Nevzrušuje mě poprask nad neúspěšností u maturit. Je to jen důkaz všeobecné ignorance současných „vzdělanců“. Není pravda, že každý musí pochopit matematiku. Konečně obchodníci o to ani nestojí. Jak by mohli dávat padesátiprocentní slevu ze sedmdesáti na šedesát pět. Takhle by zákazníky nepřilákali! Celebrity, například herci se klidně pochlubí jak málem propadli nejen z matematiky, ale i z fyziky a chemie, nepochopili práci s počítačem, a nikomu to nevadí. Dělají to co umí a k tomu matematiku nepotřebují. Kdo má v tomto směru problémy jde na konzervatoř. Pokud ho tam vezmou. A při současném myšlení veřejnosti zpracovávané některými takyodborníky je to pravděpodobné. Proč bychom nemohli mít maturanta-klavíristu bez hudebního sluchu, že? Hlavně když ho učitelé budou vhodně motivovat.

Jednoznačně vítám, že po dlouhých létech někomu dochází, že financovat školy podle počtu žáků vede k jejich přijímání i kdybychom si je měli vymyslet. To to trvalo! Jenže teď hrozí, že z jedné třídy vzniknou tři a kámen úrazu je v tom, že ekonomické myšlení nikdo nezarazí. Asi bude nutno založit další fakulty dodávající experty na rozevírající se sociální nůžky.

A tak paní ministryni zůstává jedno jednoznačné plus. Platy učitelů budou zvýšeny. Jen jestli to není z nouze ctnost. Signál, že školství znovu čekají problémy. A výměna ministra rezortu. Protože ten nemůže zvládnout ani bájný Herkules.

Autor: Karel Ryšán | úterý 1.9.2015 8:17 | karma článku: 17,93 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Fotbal pomohl proměnit Gruzii. Postup na Euro má kořeny u Sovětů a Beriji

22. června 2024  12:48

Gruzie se na Euru 2024 poprvé účastní velkého fotbalového turnaje jako samostatný stát. Zásluhu na...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik