Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staří Řekové to měli lehké

Staří Řekové to měli lehké. V době městských států se občané sešli na rynku (nebo agoře) a rozhodli o věcech veřejných. Tedy přespříliš demokratické to nebylo, rozhodovat směli jen svobodní, ale protože i ti nesvobodní tak trochu patřili do rodiny a ženy už tehdy zřejmě měly poslední slovo (viz Lysistrata), byl to pokrok.

Dnešní demokracie musí zvládnou rozsáhlejší správní celky a proto je zastupitelská. To znamená, že občan si své zástupce může zvolit. Kámen úrazu je v tom, že si je nevybírá, vybírají partaje. To by nevadilo. V malých obcích si lidé vidí až do talíře nemluvě o tom, že funkce neuvolněného starosty s mizivým rozpočtem není žádný med. Počínaje maloměsty se situace mění. Zhusta se uplatní zběhlí řečníci a funkcionáři z povolání (nic nového pod sluncem, mnozí byvší aparátníci dělnického původu také viděli dílnu za učňovských let) ale i jiné existence. Např. morální tupci, to když se představitel jedné partaje dohodne s představitelem druhé (i opoziční) že se budou ve vedoucí funkci střídat a svým vlivem společně vyšachují konkurenci. K tomu jim dopomáhají dobráci kteří za pochybnou čest a nepochybné materiální výhody jsou určeni k tomu, aby se při každém  hlasování pozorně rozhlédli a zvedli ruku podle předlohy.

Takže s kandidátkou nic neuděláme, nic s ní neudělají ani řadoví straníci. Pokud si nezaplatí pár set černých duší. Proč ne, přece platí kdo maže ten jede. Vzpomínám na jednoho komunálního politika který se v alkoholovém opojení netajil plánem zaplatit si pozici. „Však to jako poslanec dostanu rychle zpátky.“ A je to.

Po nástupu do funkcí nastává další zázrak moderní české demokracie. Jeden by předpokládal, že zastupitel či poslanec musí respektovat volební program a  svůj názor konzultovat když už s nikým jiným tedy se svými partnery. Omyl. Poslanec zodpovídá sám za sebe a tak si může hlasovat jak chce a s kým chce. Ačkoliv bez své rodné strany by se na kandidátku nikdy nedostal. Pěkný vděk. Dá se očekávat, že brzy bude pravice vysílat své sympatizanty do řad levice a naopak. Říkávalo se tomu pátá kolona. Kdo vlastně vyhraje volby? Jenže – věřte těm falešníkům že na svoji rodnou stranu nezapomenou.

Nejen to, politik si může odejít do jiné party protože ta jeho mu přestala vyhovovat. Tedy přesněji řečeno – nechce ho dát na volitelné místo kandidátky. Ani nápad, že by měl odejít také z funkce. Sedí dál na svém místě a nehne s ním nikdo, zvlášť ne  veřejné mínění. Volby jsou zbytečné, protože co bude po nich nikdo netuší. A aby to bylo úplně demokratické, tak se někteří poslanci domluví a založí novou stranu. Národ jim to baští a s nadšením je podporuje ačkoliv jejich čiperné přebíhání z místa na místo jim závidí i zdatný turista. Podvody a ostudy které v minulosti způsobili padají na hlavu jejich bývalých partají(!), oni sami začínají znovu (po kolikáté?) s čistým(!) štítem.

Když někdo vyslechne hlas lidu je nařčen z populismu. V krizi musíme všichni šetřit, státní aparát včetně politiků nejméně. Výhody omezit, politikům je nechat. V rámci osobní svobody jsou lumpárny věcí neveřejnou. A lid (=démos) zírá.

Pokud chce odborník vyhodnotit vztahy ve skupině lidí, pak sleduje nejen sympatie, ale také počet odmítnutí jednotlivých subjektů. Ne tak politik. Ten se řídí známou praxí hospod čtvrté kategorie: „Můžete si dát guláš a jestli nechcete, tak máme ještě guláš s knedlíkem nebo guláš s rohlíkem. Račte si vybrat.“ Jistým řešením by bylo omezit permanentní opakování mandátu aby politik neztratil kontakt s běžnou realitou. Jenže k tomu by byla zřejmě nutná další revoluce. A vzhledem k zabetonování naší politické scény by nesměla být sametová.

Vzpomínám si na situaci kdy jeden učeň jako svou praktickou práci odevzdal mistrovi krásně vyvedenou cedulku. Skvěl se na ní nápis „kdo umí dělá, kdo neumí učí a kdo neumí učit, ten to všechno řídí.“ Pan mistr se cítil dotčen. Jeho kolegové za všeobecného veselí ocenili profesionální provedení díla a učeň splnil. Kéž by si ti co to všechno dneska řídí vzali ponaučení.

Přesto můžeme být optimisty. Můžeme svobodně říkat co chceme, což dříve nešlo. Podobné vtipkování by na veřejnost nepřišlo. Můžeme i  zesměšňovat a kritizovat. Stejně to nikdo neposlouchá.

Autor: Karel Ryšán | neděle 21.3.2010 9:19 | karma článku: 6,20 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Česko zažilo mimořádně teplou noc, tropické horko ohlásila většina stanic

30. června 2024  8:39

Noc na dnešek byla podle meteorologů jedna z nejteplejších v historii měření na českém území. Noční...

Francouzi hlasují v prvním kole voleb, očekává se úspěch nacionalistů

30. června 2024

Na padesát milionů Francouzů v neděli od osmi hodin ráno volí v prvním kole předčasných voleb do...

Lídr labouristů Keir Starmer míří podle průzkumů k premiérskému křeslu

30. června 2024  7:30

Šéf britských labrouristů Keir Starmer před nadcházejícími volbami 4. července, směřuje podle...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik