Smutný vývoj

Některé zpravodajství připomíná kriminalistický archiv. Proč je tolik špatných zpráv? Protože mají dobrou sledovanost. A proč mají dobrou sledovanost? Protože je lidé mají rádi!

Je to pochopitelné. Člověk zásobovaný příběhy o úchylných kreaturách, nestvůrách z vesmíru i prehistorie pochopí vraždu pro peníze. Člověk jako zlo je srozumitelný. Někteří lidé  jsou schopni bojovat proti zlu(!) kdykoliv, kdekoliv s kýmkoliv i když skutečný nepřítel neexistuje. Na boj jsme připravováni od dětských let. Hry a filmy, glorifikace armády  a všestranná podpora silových řešení od bojových sportů po skutečnou válku. Podrobné informace o násilí jsou na denním pořádku a chápeme to jako samozřejmost. Těžko uvěřit, že stát proti zbrani je víc než nepříjemné. Jednání je nemoderní.

Každý živočich má v nouzi dvě možnosti. Útěk a útok. Uvidí-li králík lišku, bude utíkat. I my lidé se nejprve snažíme o útěk. Například lékaři, zdravotní sestry a ajťáci utíkají do zahraničí. Život tady jim nepřipadá perspektivní. Antilopy utíkají před lvy, sardinky před žralokem. Je-li kam utéct, volí útěk i medvěd. Jenže když překvapíte medvědici s mláďaty a není úniku, vyhodnotí situaci a zaútočí. Lepší možnost nemá. Kočka se v nouzi postaví psu. Stejně jedná i člověk. Sebeobrana je normální.

Možná je  na čase uvažovat nejde-li příliš často o sebeobranu. Vyvezeme nosorožce do Afriky ať si užijí svobody. Po patřičném přizpůsobení v ohradě je můžeme vypustit do savany. Jenže jaká svoboda když okolo jsou zemědělská pole, krmení nic moc a ještě k tomu ti otravní lvi a pytláci. Trvá než si zvířata zvyknou na svobodu a přestanou se vracet do bezpečí boomy. Mnoho jich nepřežije. A lidé na tom nejsou lépe.  Jsou-li v nouzi útočí. Chorobná agresivita je v přírodě výjimkou.

Stále o něco bojujeme. Vždyť i sportovní soutěž je pro nás boj. Bohužel nemáme roh ani drápky a drobné šarvátky nepomáhají. A tak žijeme ve stresu, trápí nás deprese, a když to v nás praskne děláme nepěkné věci. Není to nic nového, ale bezpečněji je v  pustém lese než v centru moderního velkoměsta. 

Autor: Karel Ryšán | neděle 19.4.2015 8:04 | karma článku: 19,51 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25