Řekové a my

Denně čtu jak Řekové projídají rozpočet v důchodech, flákají se a přiživují na pilné a spořivé Evropě. Něco tu nesedí.

Pracovní morálku asi posuzují Češi na dovolené, kteří se válejí na pláži a nedovedou pochopit, proč ti Řekové přes poledne nepracují. Také je dráždí, že místní se pozdě večer scházejí společně k večeři a besedě. Pilný Evropan přece v tu dobu sedí u televize a neprovokuje na veřejnosti zábavou, leda v hospodě. „Líný“ Řek ovšem patří mezi nejchudší občany Evropy, zatímco u nás se průměrný občan válí v penězích.

Pravda, řecký státní úředník je často neefektivní. Důvodem prý je, že za dlouhá staletí cizích nadvlád Řekové pochopili, že být pánem je dobré koryto a tak se snaží dostat mezi vyvolené. Prý je to také důvod, proč v zemi odjakživa panuje klientelismus. Už za turecké nadvlády bylo nutné mít dobré kontakty „nahoru“.

To u nás klientelismus teprve úspěšně zavádíme. Stačí se podívat na to kdo tam nahoře je s kým příbuzný nebo alespoň kamarád. To se jeden nestačí divit. Mafie hadr. A úředníků máme! Ale proti nim nic! Raději ekonomické problémy svedeme na důchodce žijící na hraně chudoby. A to nemluvím o bruselské mafii, která pro plezír cestuje mezi Bruselem, Štrasburkem a hlavními městy osmadvacítky. Není za této situace drzost kritizovat jen Řecko?

A co rozpočet Řecka na obranu? Je to jižní hranice unie, stejně jako Itálie, Španělsko. Já být řeckým premiérem, tak přistavím kamiony a všechny uprchlíky bleskově odvezu na hranice Srbska. A poraďte si chytrolíni. Armádu bych omezil. Jestli chcete schengenští pánové  tak pošlete eura, nebo se vám na střežení prostoru vykašleme.

Není pochyb, že Řecko bude muset začít šetřit, omezovat korytaření, ale není pochyb, že hrdí Řekové se na rozdíl od nás dokáží ozvat. To my si necháme mluvit do názvu lokální potraviny – například pomazánkové máslo – a na druhou stranu akceptujeme zdůvodnění, že se pro nás vyrábějí šizené potraviny pod zavedenou značkou. Jsme směšní. Vláda se evidentně snaží uchovat si živnost především do voleb (imigranti letos, napřesrok a co dál?), pro bankéře už máme nový termín - banksteři, exekutoři jsou bandité, právníci prodloužená ruka mafie, ale bory dál šumí po lučinách. Přece nebudeme zametat před vlastním (a bruselským) prahem.

Někde jsem četl moudrost: „Chcete být k smíchu jen proto, abyste druhým prodlužovali život?“ Ano, my Češi jsme dobráci. A co víc? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ryšán | středa 8.7.2015 8:27 | karma článku: 26,64 | přečteno: 1160x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25