Propaganda není lež

Lidé špatně chápou techniky propagace a propagandy a v důsledku toho si vytvářejí nesprávný názor na to, co jim média předkládají. Pojďme společně projít několik ukázek. Pro začátek vynechme politizování.

Každé balení obsahuje řadu účinných látek, které zaručeně prospějí vašemu zdraví. Osvědčují se také v domácnosti nebo na zahrádce. Pravidelné užití může zlepšit močení, zrakovou ostrost, chuť k jídlu a přispět ke snížení tělesné hmotnosti. Přípravek doručuje jedenáct z deseti ministrů a všichni členové populární rockové kapely. Toto balení obsahuje o 10% více za cenu o 68% nižší. Nadměrné užití může škodit vašemu zdraví. (Zákazníci, kteří se na našich stránkách registrují, obdrží polomáčené sušenky, nevyplaceně.)

Tak nějak a podobně může vypadat propagace a podobně i propaganda. Jednotlivé věty jsou opsány z běžných výrobků. Fakta nikde. Vidíte snad nějakou lež? Ani náhodou. Zkuste přemýšlet, jestli v reklamě „půjčku až sto tisíc budete splácet jen sto korun měsíčně“, přece jen něco nechybí.

V Anglii byl učiněn pokus otrávit dvojitého agenta. Doufám, že jste natolik velkorysí, abyste neodsuzovali dvojitého agenta. V některých profesích je rychlá a častá změna přítulnosti podmínkou. Zajímavé je, že tento člověk byl zatčen v Rusku a propuštěn výměnou za jiné specialisty. Takže ve skutečnosti jde o britského agenta ruského původu. A že ten jed byl z Ruska? Každý divák kriminálek ví, že oběť vrah píchne v rukavicích, nebo alespoň setře pachové stopy, případně poleje rukověť nože kořalkou. Nejlépe když použije nůž z kuchyně oběti, protože jít si koupit vlastní by ho mohlo prozradit. Poslední zpráva prozrazuje, že jed přivezla vlastní dcera, zřejmě aby se mohli společně otrávit.

Fakta?  Žádná lež, při takových informacích být nemusí ani nemůže.

U sousedů se odehrává politický převrat. Začalo to vraždou dvou mladých lidí. Vražda je hnusná, i když po právní stránce bývají snahy omlouvat vraha třeba tím, že oba zúčastnění byli ožralí. Podstatné je, že zatím se nic nevyšetřilo a přesto všechna média vědí, odkud vítr fouká. A vesele se bude demonstrovat, na podporu čehokoliv. Jen aby se nakonec neukázalo, že vrahem je babička, protože jí vnouček schoval bačkory. Kdyby rezignoval na svou funkci i prezident, bylo by to konečně zajímavé.

Propaganda je dlouze a s použitím mnoha odborných termínů zpracovaná skutečnost, kde sice nejsou uvedena fakta, ale:

-existují oprávněná podezření, domníváme se, myslíme si, věříme že, z důvěryhodných pramenů, naši zpravodajové nám hlásí, zjevně, ….

Je jen na příjemci, jak s podobnými informacemi naloží. Jak bylo naší mikrostudií zjištěno (poptal jsem se několika známých), většina o těchto vážných ohroženích civilizace nic neví, protože zdroje z důvodu zachování vlastního duševního zdraví nesleduje. Takže až zase budete chtít diskutovat o věrohodnosti nebo nevěrohodnosti například ČT – prosím vás, co to je to ČT?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Ryšán | sobota 17.3.2018 7:31 | karma článku: 25,28 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25