Odborníci a „odborníci“

Sejdou-li se populární umělci a vzpomínají na svá školní léta, často se dozvíme, že měli problémy s matematikou, fyzikou, chemií. A přiznání nikomu nevadí. Pokud dělají to co umí a dělají to dobře.

Pokud si ovšem vzpomenou rozdílet moudré rady všemi směry, vyjadřovat se k fungování armády i mezinárodním vztahům nebo dokonce vstoupí do politiky, je situace jiná. Vážnější. Často adresáty jejich moudrostí napadá, že měli propadnout také z dějepisu, zeměpisu a selské logiky. Kupodivu těm, kteří sami sebe označují za celebrity a elitu národa tento pohled nevadí.

Je snadné horlit pro přijetí imigrantů, dělat ramena a kárat každého, kdo má jiný názor.  Snadné je to proto, že myslitel netuší jak nároční je postavit nebo renovovat dům, nejezdí veřejnou dopravou a neví kolik stojí běžný rodinný nákup. On je morální a vůbec autorita (alespoň si to o sobě myslí a jeho spřízněnci ho v tom podporují) a na všechno ostatní jsou tu jiní a hlavně peníze těch ostatních. A lid to baští. Neuvědomuje si, že tak jak sportovci prosazují více sportu a větší dotace, tak herci potřebují více divadel a více státních peněz pro kulturu. Organizace živící se podporou sociálně vyloučených potřebují především všestrannou podporu pro sebe, atd. Lidi, zjistěte si čím se autor výroku živí! A nezapomeňte, že novinář je zaměstnanec a proto respektuje názor svého zaměstnavatele.

V aktuálním případě je příval migrantů letitý. Letos to Italům a Řekům přerostlo přes hlavu a tak bylo nutno jednat na nejvyšší úrovni EU. Pomalu, protože když nejde o život, pak nejde o nic. Nás to přece nepálí. Svoláme summit na listopad. A máme klid a statisícové platy na dva měsíce jisté. Do té doby sestavíme komise, výbory, vypracujeme projekty a metodické pokyny. V listopadu zjistíme, že minulé prognózy už neplatí a proto svoláme nový summit. Bude zima, třeba imigrace zeslábne, a potom - jsou Vánoce.

V tomto okamžiku bych doporučil shlédnout v televizi nebo na internetu eurobyrokraty jak třepou pravicemi, objímají se, líbají a plácají po ramenou se širokým úsměvem na tváři. Pochopitelně, jim o nic nejde. Nejsou ani takoví odborníci, aby poznali, že nám i jim hoří koudel. Všimněte si například, že unisono tvrdí, že žadatelé bez nároku na asyl budou odmítnuti. Ale zoufale se vyhýbají odpovědi na otázku, kdo, jak a za kolik je dopraví zpět.

Nikdy jsem nechápal, proč vzdělaný, kulturní a disciplinovaný německý národ naletěl svému Adolfovi. Dnes už to tuším. Slíbil pořádek, práci, pevnou ruku. Zdá se, že noví vůdci jsou na obzoru, protože v současném blázinci vypadají normálnější než realita. Zatím. Co bude následovat není jen jejich vina.

Pro zpestření nabízím dva pohledy na činnost odborníka a „odborníka“. Jestli se vám zdá, že první příklad s tématem nesouvisí, pak se zeptejte. Pro profesionála z oboru to je kumšt.

https://www.facebook.com/qualimetro.cursos.profissionalizantes/videos/1616791305203699/?fref=nf

Druhý příklad je srozumitelnější, s názornou pomůckou a také přednesený odborníkem. Úsudek si (snad) uděláte sami.

https://youtu.be/PiTzFKlUjsk

A teď si ještě jednou vyhledejte jak pracuje EU. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ryšán | sobota 17.10.2015 8:06 | karma článku: 28,97 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25