Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neztrácejme naději

  Není to tak dávno kdy jsme programově čekali světlé zítřky od východu. Idea byla pěkná,  jen neúnosně utopická. Praxe se lišila natolik, že i poslední zbytky nadšení vyprchaly. Dnes čekáme světlé zítřky z opačné strany. Jsme víc pragmatičtí a tak bychom raději světlý dnešek. Hned. Jakou máme naději? Je mi líto, ale žádnou.  Je to jako tanec na ostří nože.

 

Nejdřív ohlédnutí do minulosti. Naši předkové byli všelijací, ale v každém případě skromní a pokorní. Měli respekt před duchy z bažin, bleskem a přeneseně i šamany. Pak si začali vymýšlet a vymysleli bohy. Celé hejno bohů. Ale respekt zůstal. Vzhledem k tomu, že kompetence bohů se ukázaly jako zmatečné, předali správu věcí do rukou jednoho Boha, s administrativně širokým  a nákladným zázemím zde na Zemi. Pokora zůstala. Teprve když jsme se pokoušeli poručit větru a dešti, mimo jiné také proto, že pánbu toleroval pěkná zvěrstva i na nevinných, pokora nás přešla. A to ještě nebylo nic proti tomu, s jakým sebevědomím a suverenitou si vedeme dnes. Drzost se stala programem.

Předpokládejme, že jsme lidé dospělí, rozumní a samostatní. Pomocnou ruku hledáme především na konci své vlastní paže. Stát, ten dotěrně vlezlý a dirigující je nám na obtíž. Chceme být svobodní. Prostě každý po svém prkně. To především. S pravicovým myšlením. Přesto musíme udělat pár nezbytných retuší. To byl předpoklad a jaká je skutečnost?

Neradi platíme daně, ale někteří z nás si i z malých daní rádi něco odepíší. Pokud příjmy nezfalšují úplně a neulijí do daňových rájů. Nechceme aby nám stát do všeho mluvil, ale když přijde finanční krize předpokládáme, že nám nějakou tu miliardu přiklepne.

O své zdraví samozřejmě pečujeme. Občas si  někteří z nás  adrenalinově zasportují, srazí vaz a požadují aby jim stát  v tíživé situaci zajistil lékařskou péči a další služby. Stačí lyže, sjezdovka a umělý sníh a neštěstí je na světě. Vy máte osobní pojištění pro zvýšené riziko? Ne? Stát vám zaplatí léčení a případně i invalidní důchod. Odmítněte to!

Jiní přijdou o práci a než dostanou novou (změna profese jim nepřipadá ani snadná ani výhodná) požadují sociální podporu. Máme celé rodiny těch, kteří nemohou léta(!) získat práci. Nic zvláštního neumí a nic nového se neučí. Když nedostanou podporu, vzbouří půlku světa.

Všichni samozřejmě přijímáme zodpovědnost za svou rodinu. Někteří si pořídí dětí jako smetí a pak žádají přídavky na děti, obecní byt a příspěvek na bydlení k tomu. Ministr financí z toho šediví. Nedivme se. Když stát nenasype, viz výše.

Bulvár nás informuje o horentních příjmech umělců. Bohužel to jsou výjimky. Nic proti obecnému zájmu vydolovat ze státu granty.  Bez nich by kultura zkolabovala.  Jen bych byl rád, abych si mohl alespoň částečně určit na co přispívám.  Proč jsem automaticky trestán poplatkem za každé  cd, které si koupím za účelem archivace vlastních fotografií?

Většina z nás se občas projede na kole nebo koupí dětem výbavu na tenis. Ale miliardy do lyžařského areálu pro pár profesionálů (skuteční amatéři ve vrcholovém sportu už dávno neexistují) musí přiklepnout stát. Podnikatel by se na takový obchod vykašlal.

Nepřipomínám problém s nejmladšími ročníky, které hodnoty netvoří, ale nároky mají značné. Každý rodič o tom ví své. A potom nejstarší ročníky, které často hodnoty tvoří, nejsou náročné, ale bohužel i prostá snaha udržet se ve zdraví při životě je pro ně nákladná. Bez pomoci někoho silného a spolehlivého, tedy státu, jsou vedle. Navíc jsou ponižováni mořem řečí o tom jak jich je mnoho.

Není problém najít desítky, stovky dalších příkladů kdy máme stejné šance, stejné povinnosti. Jenže vždycky se najdou lidé kteří potřebují (někdy dost neomaleně požadují) pomoc. Sponzoři a charita, to jsou jen třešničky na dortu. A přibylo těch, kteří chtějí mít šance větší a povinnosti menší. Prostě nějakou tu výhodu. Pro sebe.

Jsou to především takoví, kteří bezmocného klidně překročí. Naštěstí jich je málo. Bohužel i lidé se silným sociálním cítěním nelibě nesou když je jich  zneužíváno bez možnosti rozhodovat o svém příspěvku. Nedivme se jim.

Všichni podle svých možností, všem podle jejich potřeb. Neosvědčilo se. Odjakživa chtějí někteří z nás dávat jen z poloviny svých možností a brát víc než ostatní. Někteří to dokonce zdůvodňují svojí důležitostí a nepostradatelností pro společnost. Skromnost a pokora zcela chybí. Současný systém je založen na tom, že všichni se skládají do společné kádě jako za husitů  - co možná nejméně. Ale někteří z ní chtějí podstatně víc než ostatní. V tom je ta finta. Kupecké počty naznačují, že to nefunguje.

Proto je vyloučeno, aby nás světlé zítřky oslnily od západu. No nic, ještě máme k dispozici dvě nepoužité světové strany. Naděje umírá poslední.

Autor: Karel Ryšán | pondělí 22.12.2008 9:00 | karma článku: 12,79 | přečteno: 26748x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Maďarský premiér Orbán je na Ukrajině. Poprvé od začátku války

2. července 2024  6:19,  aktualizováno  8:14

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přicestoval do...

Před vrchním soudem stane žena obžalovaná z kuplířství, dostala osm let

2. července 2024  7:51

Olomoucký vrchní soud se zabývá odvoláním Aleny Czakóové z Třince, které ostravský soud uložil osm...

V Mexiku našli 19 mrtvých, zřejmě oběti krvavé války drogových kartelů

2. července 2024  7:04

Nejméně 19 mrtvých si vyžádal střet dvou drogových kartelů ve státě Chiapas na jihu Mexika....

Hurikán Beryl v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň. Prožene se i kolem Jamajky

2. července 2024  6:16

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, informovalo americké...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik