Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nerušit, jednáme

Dělal jsem průzkum. A zjistil, že lidí, kteří nesledují televizní zpravodajství, nečtou noviny a veřejný život jim je někde u dolní části zad je pozoruhodně hodně. Chybí srovnání pramenů, aby si občan mohl udělat vlastní úsudek.

Je jasné, že jedno procento obyvatel planety vlastní skoro všechno. A trend existuje dlouhá léta. Já mám nezbytné, soused o nic víc, a další spíš méně. Je tedy snad jasné, kdo vydělává na chudobě třetího světa, kdo produkuje bezdomovce a hladovějící. My to nejsme! A to se charitativní organizace snaží. Produkují snad tito nosiči kasiček z průměrných lidí spodinu společnosti? Komentátoři souvislosti ignorují.

Migranti jdou za lepším. Kdyby ne, pak by nešli za stejným cílem. Ale my to zvládneme. Všiml jsem si nepořádku, který zanechávají na cestě. Proč jim dobrovolníci nerozdají igelitové pytle s informací, že dokud po sobě neuklidí,  nebudou registrace? Kdo jim dělá sluhy? Ale my to zvládneme. Většinou chtějí do Německa. A Němci chtějí přerozdělovat. Znamená to, že si vyberou koho chtějí a ostatní pošlou jinam? Jako v protektorátu? Co na to komentátoři? A když budou mít migranti u nás horší (tedy naše) sociální zabezpečení co uděláme? Sebereme důchodcům čtyřicet korun, zavedeme novou daň (plánuje se z paliv - celoevropsky)? Nebo pošleme naše důchodce na zimu do Afriky aby ušetřili za topení? Vracet migranty nemůžeme, protože víme, že země Maghrebu se zdráhají přijímat lidi bez dokladů. Tak rázní my nejsme. A komentátoři opět nic.

Prostě chybí nám nejen informace zpravodajské, ale i jejich kvalifikované vyhodnocení. Názor si už uděláme vlastní, ale nechtějte, abychom dělali práci za profesionály. Chceme fakta. Vládní koalice neví jak udržet důchody a přitom ví, že běžný senior vyjde s důchodem  pokud skromně jí, bydlí ve vlastním a je celkem zdráv. Opozice zcela jasně vidí, že mladý člověk by si měl vzít hypotéku, celý život pilně pracovat, splácet úroky, spořit na důchod a nakonec prodat vše co má aby mohl odejít s holou  ..delí, jak se trefně říká. Stejná fantasmagorie jako teorie komunismu. Za vklad na účtu platím a tratím, inflace mně připravuje o úspory a na investicích prodělávám necelých pět procent. Zatím. Možná, že bych měl investovat jinde, ale vydrží to do jara? Ono koupit za dvacet milionů a prodat za devadesát, na to musí mít jeden hodně dobré kontakty. A komentátoři nevidí, neslyší.

Poslanci jednají o EET. Tedy jednají – kdyby tak pracoval kdokoliv z nás, tak se řekne, že se flákáme. Pro zavedení této novinky mluví fakt, že mnoho tržeb jde mimo dohled finanční správy. Pravda, stát by mohl vybírat menší daně, a stavbu a opravy silnic ať platí dopravci. Žádné dotace a žádné pobídky. Vy nemáte přátele a známé kteří úspěšně podnikají jen díky své finanční obratnosti? Jestli ne stavte se, já vám jich předvedu během jednoho dne několik. Ránu oponentům mohlo dát nedávné zjištění, že od té doby, co se ve výkupnách šrotu nesmí proplácet na ruku, klesl počet krádeží. Jak prozradily sdělovací prostředky, jenom u Českých drah v loňském roce asi o třicet milionů. To je nějakých nerozkradených kolejnic, mostů a kabelů. Pikantní na celé věci je, že provozovatelé výkupen hodlají žalovat stát za překážku v podnikání. Jsme právní stát. Žalovat, to my umíme. Ale řešení hledáme až s křížkem po funuse. Mimochodem: Víte, že existují i podnikatelé, kteří s EET souhlasí? Asi se cítí okradeni, protože platí. Vypadá to, že nápadně bohatne jen podvodník. Co na to komentátoři? Srovnejte, zdokumentujte, vyhodnoťte.

Přesto v tomto okamžiku začínám o přínosu evidence pochybovat. Stačí k tomu kupecké počty. Zkuste vynásobit počet projednaných hodin počtem poslanců, vynásobit podílem jejich platu a připočítat paušální náhrady na provoz celé sněmovny a okolí. Vypadá to, že ještě několik takových projednávaných zákonů a zhroutí se nám státní rozpočet. Asi mají oponenti pravdu!

A tak bychom mohli hledat souvislosti do nekonečna. Ale my jednáme a jednáme. Na všech úrovních. Hlavně od nás nechtějte racionální řešení! Stačí, když zdražíme vodné, elektřinu, technické prohlídky vozidel, poplatky za všemožná pojištění (zapomněl jsem na nějakou novinku?), a co já vím ještě. A pak že nemáme výsledky!

Autor: Karel Ryšán | sobota 23.1.2016 8:14 | karma článku: 38,34 | přečteno: 2328x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik