Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má dáti - dal

Zvládl jsem smršť novoročních složenek. Snad. Dobrý hospodář dělá čas od času vyúčtování. Jako dobří hospodáři zhodnotíme poslední čtvrtstoletí, abychom mohli sledovat trendy.

Když jsem nedávno psal neumělé věty o kdysi existujících představách jak zabránit nezaměstnanosti, jak zvyšovat kvalifikaci a tedy i použitelnost zaměstnanců nevzbudil jsem pozornost. Proč nyní tolik rozruchu například kolem nového účtování elektřiny. Došlo mně, že vysvětlování je zbytečné. Říká se tomu házet hrách na zeď. Převažují vášně a předem připravené soudy.

Například:

Voda se zdražuje pravidelně. Už jsme si zvykli. Prodejci bazénů to samozřejmě dávno ví, a proto nabízejí za třetinu. Možná, že brzy se budeme koupat v šampaňském, nebo aspoň v pivě.

Elektřina také zdražuje, a teď se ještě bude účtovat podle jističe? To pak asi ztratí smysl pásma nízkého a vysokého tarifu. Akumulační spotřebiče vyhodíme, a odběr se zrovnoměrní. Ale máte smůlu. Vaše řetězová pila do 2 kW má startovací proud podstatně větší než deset Takže kvůli řezání pěti polen ročně si na jističi připlatíte. Logické.

Cena plynu také roste. Třeba ne zrovna teď, ale není všem dnům konec. Plyn a ropa spolu dost souvisí. Jeden si energii nevybere.

Cena pohonných hmot v současnosti mírně klesla. Ale nebojte se, ekonomiku zachráníme. Ropné společnosti už chystají omezení těžby ropy i plynu a ceny poletí nahoru. A kdyby něco nefungovalo, máme Singera.

Roste pojištění auta, roste pojištění bytu, roste pojištění všeho. Konečně žádoucí ekonomický růst.

Chystá se daň z koupě staršího vozu. Nemáte na nový, půjčte si nebo choďte pěšky. A důchodci si mysleli, že je v té jejich staré šunce dovezou i na hřbitov.

A nemyslete si, že budete jezdit a šetřit. STK bude pečlivější a dražší. Hlavně je nutné kontrolovat náhradní žárovky, které neumíte vyměnit a lékárničky. Ale prošlý materiál neposílejte do Afriky. Není slušné darovat něco, co se u nás nesmí.

Senioři připlácí za časté prohlídky pro řidičák, myslivci možná za častější povolení na zbraň. Na tom něco je, ale opravdu to musí být tak drahé?

Nově budeme asi platit také za domovní odpad. Nejlépe podle velikosti popelnice. Já bych chtěl pětilitrovou, soused desetilitrovou. Má větší rodinu. V noci budeme hlídat, aby nám někdo nepřidal. Všechno budeme třídit a rádi si připlatíme.

Leze na tebe chřipka? Kup si Codrex. Větší balení se slevou, rodinné (100 tablet) s maxislevou. Kdo by to nebral. Ale neber víc než deset ať se neotrávíš. Zbytek můžeš vrátit do lékárny nebo vyhodit do předplacené popelnice. Jen nekupuj malá balení.

Prosperující ekonomika stojí na paušálu a inflaci. Doporučuji, aby do restaurace bylo vstupné. Vložíš stovku, a hospodský nemusí psát čárky. Jednoduché a efektivní.

Začínají růst platy. Růst důchodů tomu neodpovídá ani náhodou. Takže přibude chudých, zadlužených, v exekuci. Nějak to dopadne. Ale co když ne? Na koho to svedeme?

Míval jsem několik vkladních knížek. Dvouprocentní nahonem, tříprocentní na větší vydání a čtyřprocentní pro časy budoucí. Hráči měli i výherní. Dnes od banky nedostávám nic, půjčím-li si zaplatím, když půjčím bance úspory, platím stejně já. Jak jednoduché. I když na účtu nemám nic, platím za vedení účtu. Tak se má podnikat.

Spoření k důchodu žádný výnos neslibuje. Nedivím se mladým, že nevěří. Na investicích jsem za poslední rok prodělal několik procent. Může mi někdo prozradit kde koupit za třicet milionů a obratem prodat za osmdesát. (Tím na nikoho nenarážím, jak bych si to mohl dovolit.)

Třeba bych měl koupit továrnu nebo hotel. Za korunu. A pak to městu prodat za dva, tři miliony. Jsem skromný. Ale tolik peněz nemám a hypotéka v mém věku nepřipadá v úvahu.

Ekonomiku zachrání imigranti. Taková rodina s pěti nezletilými na jeden příjem je v každém případě přínos. Má to své aktuální výhody. Německo spolu s přerozdělením imigrantů jistě bude mít zájem na tom, aby sociální příspěvky v EU byly vyrovnané a proto všem našim sociálně slabým pošle nějakou tu miliardu eur na přilepšenou. Daňoví poplatníci získají novou daň.

Prarodiče si nechali postavit domek. Děda byl železničář, a tedy pod penzí. Babička v domácnosti, tři děti. Rodiče domek rekonstruovali. Já ho už jen udržuji.

Poměr mé budoucí vylepšené penze k průměrnému platu se podstatně zhoršil proti stavu před třiceti lety. Ale nestěžuji si. Ani známí si nestěžují. Zimní kabát mně vydrží ještě léta. Žena si koupí něco nového v Lídlu. (Babička i maminka měly kabát šitý na míru u krejčího.)

Celý život jsem kupoval knihy. Teď ani náhodou. Myslíte, že dám každý týden tři stovky za brožuru?

Naštěstí máme počítače, tablety, chytré telefony. To umím ocenit. Počítač mě stále víc otravuje crapwarem, šmírováním a záplatami. Tablet je vedle pc jako chcíplý pes a telefon? Jak ten se dá krásně využít. Muž se z marketu zeptá své nejdražší, jestli má koupit hořčici kremžskou nebo obyčejnou. Žena volá dceři, jestli maličký ještě kašle. Tak vypadá typická komunikace. Ale každého půl roku mohu mít nový model. (To si nevymýšlím, takového člověka znám.)

Starší lidé jsou zavření doma nebo v domovech. Střední generace tráví svůj čas v práci nebo na úřadu práce. Nejmladší totéž, ale myslí si, že bude líp.

Ulovit perspektivního muže je pro dnešní ženu fuška. Fotbalistů, hokejistů, milionářů je nedostatek. O miliardářích ani nemluvě.

Ulovit perspektivní ženu je fuška. Mladí muži přemýšlejí, na co potřebují ženu. Raději zůstávají u maminky.

Bylo by toho ještě hodně a samá pozitiva. Proto čteme noviny. Když vyškrtneme nezaměstnané, chudé, bezdomovce, singles a matky žijící ze dne na den, rádi si přečteme, jaký pokrok jsme udělali. Svobodně můžeme nadávat, nadávají všichni všem, demokraticky můžeme volit, on nám Brusel stejně řekne co je pro nás nejlepší. Proto je teď v módě kritika cen elektřiny. Za týden to bude něco jiného. Kritizujeme, aby lidé nepřišli na něco podstatného. A pak nám Čechům vyčítají, že si stěžujeme. Vůbec ne, my stěžování nestíháme.

Škarohlídům, kteří kritizují, jak se nám rozmáhá socialismus doporučuji vrátit se do školy. Stát podporuje podnikání (kupujte nová auta, kupujte všechno, kupujte, kupujte). My vám naúčtujeme za reklamu, za nové prodejny, za odpad. (Kdo má z tohoto systému opravdu prospěch? Na daně děláme půl roku!)

Ale není potřeba zoufat. Máme šanci. Ti moudřejší vyrazí do přírody, ti praktičtější koukají kde co ukrást, ti nemoudří si koupí flašku. Američtí prepeři se chystají na nejhorší. My máme svůj rozum. Těch možností.

Tak to by bylo letošní vyúčtování.  Asi si pořídím něco jako Elektronickou Evidenci Úspěchů. Protože není nad to mít příští rok přehled. 

Autor: Karel Ryšán | středa 24.2.2016 11:41 | karma článku: 21,03 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

Rusko v noci opět ostřelovalo na Ukrajině energetickou infrastrukturu

22. června 2024  7:40

Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek poškodily energetickou...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik