Konec legrace?

Tiskem probleskla zpráva o zpřísnění trestního zákoníku v oblasti podněcování nenávisti. (Některé.) Protože každý patříme někam v oblasti rasy, národnosti, sexuální orientace i politického přesvědčení, pak to znamená katastrofu.

Nejvíc budou ohroženi novináři. Žádný novinář není nezávislý. Každý pro někoho pracuje, a s tím někým si to nesmí rozházet. Ani na sociálních sítích si nemůžete vylévat srdce jak je libo. Na novináře se nezlobme, každý se chce nějak živit a i oni mají svého šéfa. Teď budou muset dávat větší pozor, aby nenarazili. Nikdo nechce, aby si na něj stěžoval třeba pan Erdogan.

Nezávislí novináři také nejsou nezávislí. Někdo musí jejich práci zveřejňovat. Ledaže by si založili vlastní médium. To jde, jenže bez sponzora to není žádná legrace. Jsou tedy závislí na svých štědrých dárcích. A zkuste si svobodně zveřejnit postřeh, že manželka hejtmana je známá jedubaba a na posledním předávání cen ztropila skandál. Pod hrozbou možných žalob bude novinařina skomírat, až dodělá.

Hůř na tom jsou nositelé kultury. Jen velice málo herců, hudebníků, zpěvaček je tak oblíbených, že se mohou živit tím, co umí. A to nemluvím o modelkách a podobných takékulturních profesích. Musí shánět režiséra nebo producenta na mejdanech a vernisážích. V horším případě se nechají tu a tam fotografovat v průsvitném, občas mění milence (milenku) každý druhý měsíc a v nouzi sami sebe prásknou bulváru.

Dosud tu byla možnost zviditelnit se mluvením do politiky. Fotbalu a politice rozumí každý. Vědci bádají, skuteční profesoři vyučují, konstruktéři konstruují a projektanti projektují. Zemědělci chovají dobytek a dělníci pracují, kde je potřeba. Každý dělá to, co umí. Umělci to mají složitější. Nejen prkna co znamenají svět jsou jejich domovem. Dosud mohli v případě nouze kritizovat prezidenta, občas i nějakého ministra, kritizovat většinu poslanců nemá cenu, stejně je nikdo nezná.

Jenže jak se zdá, přituhuje. Kritizovat se snad nesmí ani vlastní tchýně, protože se může hájit argumentem, že důvodem je její vyznání, protože zeť je neznaboh. A hrozí dva roky natvrdo.  A pokud se nebudeme moci strefovat do politiků…

Zákonodárci nás připravili o každodenní zábavu.

Autor: Karel Ryšán | sobota 16.4.2016 8:20 | karma článku: 38,66 | přečteno: 3368x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25