Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou malé, ale šikovné

Přibývá pohádek pro dospělé. Máme zase před volbami. Vlastně máme stále před volbami. Po nich se nějaký čas organizuje, potom jsou parlamentní prázdniny a dovolené a než se jeden naděje je tu nová volební kampaň. A protože se poslanci musí věnovat i volbám do zastupitelstev obecních a krajských není divu, že se k pořádné práci nedostanou. Ale co my voliči, jak se máme v takové situaci chovat?

Máme dvě silné strany. Každá z nich by byla ráda kdyby byla ta jedna jediná vedoucí síla v zemi. Čekám kdy se domluví a budou o vládu losovat. Vyšlo by to nastejno a ušetřilo by se.

Jak máme jedné z nich věřit, že chce usilovně šetřit státní pokladnu. Tak ať třeba předvede jak vybírat daně od neplatičů, nepřeplácet státní zakázky, zbytečné audity a outsorcing z kterého žijí spřátelené soukromé firmy. Ať omezí státní správu a samosprávu třeba tím, že zjednoduší administrativu. Hodně úspěchů.

Ta druhá je věrná své ideologii a za to bychom ji měli chválit. Bohužel, občas to vypadá, že některé nápady postrádají logiku. Nemluvě o tom, že sem a tam dojde k obratu ve veřejných prohlášeních. Nemá to ovšem jednoduché. Mládež jí nefandí. Copak mládež. Ta je radikální. Jednou manifestuje za marihuanu, podruhé proti socialistům. Jednou podpoří pirátskou stranu jindy dělnickou. Dokázala se postavit do předních řad za demokracii v devětaosmdesátém, osmašedesátém, stejně za kubánskou revoluci, nebo pod rudými prapory budovala širokorozchodnou (železnice na sovětské hranice v padesátých letech).

Pak existuje parlamentní výplň. Zelení posledně zabodovali. Nové koště dobře mete, říkali si voliči. Zelení se znemožnili díky vlastním lidem. A přitom tu je tolik k řešení.

Věci veřejné jsou nové, nikdo na ně moc neví, ještě se nezkompromitovali. Tak ať si to zkusí.

Lidovci jsou pomalu na odpis. Jeden neví jestli budou ve vládě napravo nebo nalevo. Budou tam určitě i kdyby je nikdo nevolil. Po dlouholeté spolupráci s komunisty v Národní frontě čekají na stabilnější poměry. Pak se neomylně přichýlí k vítězi. Bohužel ani to jim asi nebude dlouho platné. Křesťanské kořeny zatím máme v našich krajích všichni. Ale ne všichni jsme katolíci. V dnešním globalizovaném a multikulturním světě je taková vazba poněkud těsná. Máme čekat i politické strany českých buddhistů nebo přesídlenců z venkova do měst?

Kdo překvapuje je TOP. Nemohl jsem uvěřit, že tak snadno chlapci získají vysoké preference. Potom mně došlo kolik kuřáků ignoruje vážné varování na krabičkách cigaret, kolik lidí chodí přes koleje ačkoliv mrtvol na kolejích neutěšeně přibývá. Máme svou hlavu. Tak pro ty přesvědčené jen malou informaci. Nové politické strany zakládají především ti kteří se nedostali na volitelná místa. Proto opustí svou nevděčnou mateřskou stranu a založí si vlastní. A začnou pod novým praporem s novými hesly. Alespoň do příštích voleb. Pak půjdou jinam. (Viz sbírku posledních dvaceti let.)

Komunisté. Za svou malou popularitu si mohou sami. Je na čase aby si přestali hrát na schovávanou a zveřejnili kteří socialističtí papaláši jsou dnes „demokratickými“ papaláši. Vzpomínám na přesvědčeného komunistu který měl v devadesátém mutace jestli je horší knížku položit nebo si ji nechat. Položil ji a dnes je úspěšným manažerem. Také by mě zajímalo proč v dobách kdy někteří z nás měli problémy se studiem na vysokých školách jiní studovali v zahraničí a dělali stáže na Západě. Museli být velmi dobře zapsaní.

Takže zbývají jen ty malé, ale šikovné. Strany které přicházejí s novými nápady. Tak dobrými, že si je velké strany přisvojí. Ostuda je, že na ně ty velké nepřišly samy. Bohužel volební zákon mrňousky nepustí do parlamentu. I když jeden poslanec je půl procenta ze dvou set. Na jednu stranu je evidentní, že jediné na čem by se tak roztříštěný parlament dohodl je výše poslaneckých platů. Na druhou stranu není demokratické když si vítěz přisvojuje něco co mu nepatří. To už bychom tu opravdu mohli mít jen jednu stranu. A tak bych si přál, aby mandáty připadající na hlasy těch malých zůstaly neobsazeny. Ubylo by planých projevů, ušetřilo by se a těch několik zbývajících poslanců kteří na zasedání chodí by mohlo jednat v některé z malostranských hospůdek.

Snad každý občan nadává na vrcholné politiky. Dokonce se objevil nápad kroužkovat poslední kandidáty jen aby došlo k výměně těch co tam léta nevykazují smysluplnou činnost. Dovolil bych si navrhnout malou obměnu. Nekroužkujte jména, kde je vedle napsáno „poslanec PS PČR“. Naopak kroužkujte ty, kteří jsou za nimi. Co myslíte že to s parlamentem udělá? Myslím, že ti co tam přijdou si dají dobrý pozor aby se rychle nezprotivili.

Autor: Karel Ryšán | pondělí 17.5.2010 9:32 | karma článku: 6,18 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

Nebojte se, nebudu vrtat do politiky, i když se to nabízí. Příklad jak různý může být výklad téhož najdete na každém rohu.

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

Protože jsem pochopil, jak se časy mění k lepšímu. Jsem šťastný, že jsem se dočkal. Konečně vidím v nepřetržitém řetězci voleb kandidáty, kteří mohou lidem prospět.

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Svaté pravdy

Na každé stránce, monitoru, displeji i obrazovce jsme nepřetržitě upozorňováni na fejky, houxy a další děsy. Přitom je známo, že každý člověk má svůj pohled na věc, takže dohledání správné pravdy je těžké.

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

S paní ministryní nejsem ani příbuzný, ani známý, vlastně ji vůbec neznám. To pro informaci rozhořčených diskutujících.

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Česko zažilo mimořádně teplou noc, tropické horko ohlásila většina stanic

30. června 2024  8:39

Noc na dnešek byla podle meteorologů jedna z nejteplejších v historii měření na českém území. Noční...

Francouzi hlasují v prvním kole voleb, očekává se úspěch nacionalistů

30. června 2024

Na padesát milionů Francouzů v neděli od osmi hodin ráno volí v prvním kole předčasných voleb do...

Lídr labouristů Keir Starmer míří podle průzkumů k premiérskému křeslu

30. června 2024  7:30

Šéf britských labrouristů Keir Starmer před nadcházejícími volbami 4. července, směřuje podle...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik