Je snadné souhlasit (nejen) s Klausem (mladším).

Školství je proslulé svým nadšením pro experimenty. Občas ode zdi ke zdi. Praktici se nediví, stejně do toho nemají co mluvit. Takže než přijdete s dalším objevným nápadem, zkusme si připomenout dávno zapomenuté skutečnosti.

Už začátkem devadesátých let byly publikovány informace o příliš vysokém věku zaměstnanců některých průmyslových profesí. A nic. Kvalifikovaní dělníci a středoškoláci stále chybí.  S dětskou naivitou spoléháme na příliv vysoce kvalifikovaných imigrantů pracujících za nízké mzdy pod naším milostivým vedením.

Svět dobývají výrobci. Je užitečné vymýšlet nové stroje a přístroje, vyrábět a prodávat. Jenže na to jsou zapotřebí technici, zámečníci a podobné kvalifikované profese. Ne filozofové a politologové. (Nic proti nim nemám, ale řekněme si to na rovinu: Platili byste si je? Zkuste najít pamětníka, který vám vysvětlí, jak to bylo za války se sháněním živobytí.)

Prý se objevuje zvýšená potřeba psychologů a psychoanalytiků. To chápu. Nebylo by na čase uvažovat o prevenci naší nemocné existence, aby jich bylo zapotřebí méně?

Například Vysočina byla vždycky bramborářský kraj. Je opravdu výhodné dovážet maso z Německa, vejce z Polska, česnek z Číny a brambory odkudkoliv? Pro koho to je výhodné?

Nejsou tak dávno minulé časy, kdy (věřte nevěřte) bylo možno absolvovat vysokou školu před jednadvacátým rokem věku. (Dřívější nástup do školy, osmiletka, jedenáctiletka, počítejte.) Dnes se v tomto věku někteří také-studenti stěží doplazí k maturitě. A k čemu jim je?

Mimochodem – k matematice. Svého času existovala debata mezi odborníky, jestli je pro rozvoj logického myšlení lepší matematika nebo programování. Vyhrála to matematika. V současnosti zřejmě vycházíme z názoru, že v některých oborech (humanitních) není logické myšlení bezpodmínečně nutné. Neuvěřitelné! Nevadí mně, když se oblíbený herec přizná, že mu na střední škole mimo češtinu a dějepis nešlo vůbec nic. Nemá to zapotřebí, dělá svou práci, ale ať se pak nechlubí, že je intelektuální spása lidstva a nesnaží se poučovat lidstvo.

Medici prý mívali základní kurs z deskriptivní geometrie (neověřeno). Kvůli nácviku prostorové představivosti. U chirurga bych to vítal.

Ministerstvo je schopno vymyslet inkluzi. Už řadu let naříkají učitelé základních škol, jak jim ubližuje odchod nejschopnějších(?) žáků na víceletá gymnázia. Doufám, že ministerstvo zajistí také inkluzi mezi normálními školami a výběrovými školami pro talentované žáky.

Na boj proti šikaně bude nutno vyčlenit desítky milionů. Bez navýšení peněz dnes žádný politik nebo úředník nenapíše ani esemesku. Kdysi se proti šikaně bojovalo domluvou, v případě nutnosti posloužilo pár facek. Zadarmo.

A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Paní ministryně je sympatická a možná dobrá manažerka. Její reputaci poškozuje fakt, že přišla z ministerstva s nejhorší pověstí jaká je možná. I kvůli personálnímu obsazení. Také by měla skládat účty z povedených a nepovedených reforem. Ale to by mělo platit pro všechny politiky. A pan ministr financí už by se konečně mohl předvést jako opravdový hospodář a říci svým kolegům – už vám nedám ani korunu. Jenže to by mezi nimi dlouho nevydržel.

Jestli si myslíte, že ve školství je všechno v pořádku, tak jste šťastní lidé. Vaše děti tak šťastné nebudou. Pracovití a cílevědomí cizinci, absolventi kvalitních škol a náročných oborů je odsoudí do role pomocných zaměstnanců. Mimochodem – věřte nevěřte, já jsem to zažil začátkem devadesátých let v blízkosti německých hranic. Němci nakupovali, Vietnamci obchodovali a Češi pracovali (sloužili) v obchodech a domácnostech. Naši vzdělavatelé by měli študentíkům vysvětlit, že pouze se zbytnělým sebevědomím, dobrými kontakty a dobrou angličtinou na věčné časy nevystačí. Copak jste si toho ještě nevšimli?

Autor: Karel Ryšán | neděle 15.5.2016 15:26 | karma článku: 32,39 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25