Děkuji diskutujícím za spolupráci

Důvody proč člověk zveřejní text mohou být různé. Chce poučovat, chce na sebe upozornit a neví jak, něco ho žhaví a chce si ulevit, chce podpořit dobrou věc. Nebo chce zjistit názor veřejnosti na různé problémy. 

Poslední možnost volí především studenti (před seminárkou), vědci (konající průzkum veřejného mínění). A většinou dochází k úplně jiným závěrům,  než mainstreamová média. Asi čekáte, že uvedu alespoň nějaká zjištěná fakta. Později.

V posledním blogu jsem uvedl, že ortodoxní věřící pokládají za věřící jen sami sebe. A Jarda Schovanec mě v komentáři sepsul ze svých morálních výšin. Asi proto, že nepochopil (při svém vzdělání) že nešlo ani tak o víru jako o rozpor mezi vírou v cokoliv a skutečnými fakty. Především v řízení naší společnosti. Kde – pro milovníky srozumitelných argumentů – hrobník by měl mít zkoušky z kopání hrobů, ale ministr dopravy může být filharmonik (trochu jsem to zjednodušil). S instalatérem se budete soudit o kapající kohoutek, ale ministr nezodpovídá za zatoulané dvě miliardy. Taková je skutečnost.

Přece jen bych měl poněkud objasnit některé souvislosti víry – náboženství. Účastnil jsem se bohoslužby katolické, evangelické, arménské, českobratrské. Byl jsem v mešitě (bos) i v synagoze. Respektuji víru každého člověka v cokoliv, pokud se nesnaží prodat ji svému okolí a respektuje odlišný názor. A pokud se týká ortodoxních věřících, pak bych chtěl vidět Jardu jak svému faráři vysvětluje, že s ním sice trochu souhlasí, ale Židé chápou problém lépe. Konečně jeho přesvědčení o věčných pravdách je signálem, že s ním se diskutovat nedá. Za své aktivity je možná placený. Doporučil bych mu komunikaci s ortodoxním Židem v Jeruzalémě, třeba jen zprostředkovaně přes Žida sekulárního. Já jsem zažil komentář křesťanského kněze k nazírání křesťanské „konkurence“ na Starý a Nový zákon. Jak bych to tlumočil decentně? Ti druzí jsou jak malé děti, trochu naivní, trochu hloupí. Asi tak.

A teď pár jednoduchých příkladů k věci. Pokud se alespoň trochu zajímáte o současné dění, pak jste si jistě všimli, že výměnu eur na dovolenou vám jeden zdroj v tomto okamžiku zásadně nedoporučuje (koruna určitě zpevní), a současně jiný zdroj doporučuje (protože bude ještě hůř). Věř, nic jiného ti nezbývá.

Televize včera ukázala pár příkladů,  jak na tom jsme. Mě zaujal příklad odvlhčovače. Původně přišel na cca 9000, po poklesu kurzu koruny vyjde na cca 9700?. Já mám přesně ten typ asi tři roky za 4000 (čtyři tisíce zdejších korun). Fakta, která se halasně zveřejňují,  jsou jen plácnutí do vody. To v lepším případě, v horším do něčeho jiného. Na tomto základě se dá pochopit jásání nad tím, že občané meziročně nakupovali víc a víc. Blbost, nakupovali méně, ale za vyšší ceny. Ale věřit, že ekonomika roste můžeš. I když kvalifikovaní teoretici se hrozí, že inflace je malá. Princip hospodářství (teď nevím jestli je kapitalistické, postkapitalistické nebo jaké) je drahé půjčky, všudypřítomné paušály a inflace. Ať investujete, šetříte nebo zvyšujete produktivitu, stejně se problémům nevyhnete, jestli nejste v balíku a nemáte správné informace. Jinak věřte a …

No, nebudu vás zdržovat čtením statistik  kolikrát se objevil Putin jako příčina povodní, kolik recidivistů je opakovaně nasměrováno na zasloužený odpočinek  v dobré víře že se napraví, kolik milionů náhrad se vyplatí kdekomu a podobnými detaily.  Věřte, že jste v dobrých rukou (bohužel ne krále Miroslava) a budete spaseni. Chcete-li opravdu zjistit jak se věci doopravdy mají, musíte se pídit a občas  provokovat. Tak se prosím vás zajímejte a přemýšlejte. Sami, nenechávejte si jen tak něco namluvit.

No a teď bychom mohli konečně jít dělat něco smysluplného. Ať se vám daří.

Autor: Karel Ryšán | středa 14.1.2015 10:13 | karma článku: 17,18 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25