Čekám a čekám…

Snad se mýlím, snad trpím demencí, ale zpravodajství nerozumím. A trpím dalšími a dalšími nezodpovězenými otázkami.

Například nedávné protesty u Chvaletické elektrárny. Nic proti nim, už před půl stoletím se vědělo, jak její exhalace škodí. Čistě náhodou byla prováděna měření ovzduší na vrcholech Orlických hor ještě před spuštěním této elektrárny a tak bylo porovnání před a po dobře podložené. Očekával bych tedy, že protiuhelní aktivisté se domluví s protijadernýmio aktivisty a přizvou k debatě aktivisty protestující proti znehodnocování zemědělské půdy solárními elektrárnami a společně najdou řešení. Například kde vzít elektřinu pro ohlašovaná elektrická auta.

Co den, to nová otázka. Před několika dny se před televizní kamerou sešli představitelé naší největší pravicové strany s prohlášením, že zvyšování minimální mzdy (a tím i dalších příjmů) je neekonomické, protože to ohrozí zisky. To je pravda, snad každá současná učebnice ekonomie vás poučí, že hlavním cílem kapitalismu je zisk. Mně zaujal argument, že nízké mzdy jsou prospěšné, protože člověka motivují k vyššímu výkonu. To je také pravda. Od té doby očekávám, že zmínění hlasatelé pravdy navrhnou snížení mezd poslanců, senátorů a vůbec vyšších státních úředníků. Například o polovinu, aby byli motivováni a konečně začali pracovat.

Nebudu vás zatěžovat omíláním informací, které jste asi sami slyšeli a viděli. Tak jen do třetice hrozba klimatické krize. Klima se mění, to je fakt a už teď je z toho nepříjemností víc než dost. A nebudu klást otázku, proč mladí aktivisté protestují v pátek a ne v sobotu nebo neděli. Nikdo se k tomu nevyjádřil, až v posledních dnech se mně líbilo zdůvodnění hvězdy kampaně: „Proč bychom se učili, když nás nečeká dobrá budoucnost.“ Čekal jsem zásadní kroky, například že všichni studenti přestanou chodit do školy, najdou si práci aby neviseli na krku svým rodičům a budou pracovat pro lepší budoucnost. A ono nic. Ve skutečnosti jedna velká blamáž. Hlavouni očekávali, že Gréta bude podobně jako oni útočit na sv. Petra, že on za všechno může a konzumní svět pojede dál. Nic jiného se nepřipouští. Zapomněli (při jejich vzdělání), že ta dívka je inteligentní a současně má typické problémy se sociální komunikací. Například v zápalu řeči nebere ohledy. Ani na ekonomický růst.

Přestávám sledovat zpravodajství, při komentářích zvracím. A to všechno proto, že žádný z nastolovaných problémů není řešen alespoň selskou logikou. Ušetřím klima absencí rozhlasu, televize, novin a časopisů v mém životě. Protože když se má řešit problém, je nejlépe začít od začátku.

Zatím čekám a čekám…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ryšán | středa 25.9.2019 13:25 | karma článku: 25,64 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25

Karel Ryšán

Pan ministr může být v klidu

2.2.2019 v 9:07 | Karma: 22,87