RegioJet security

Chodívám pěšky ze své zapadlé vesničky v horách do vesnice větší, s vlakovou zastávkou. Vesnice je tak velká, že tam staví i tři krát RegioJet. A při nedávné jízdě RegioJetem jsem prolomil jeho zabezpečovací kód.

Vše začalo, když jsem jednou procházel chodbou rozjíždějícího se vlaku.

Opírám se v náhodných místech o sklo a přícházím k temnému kupé. Někdo v něm zhasnul. Otevírám dveře a na jednom sedadle sedí ležmo se zutými botami temná osoba. Trochu váhám jestli rozsvítit či ne. Osoba tedy teď už paní se honem zvedá a říká: “Vy asi sedíte tady, že?” Uvolnila mi místo a sedla si k chodbičce se slovy: “Já se hned obuju.” Okamžitě reaguju: “To nemusíte. Já si taky sundám boty.” Přeci jenom nožky ušly čtyři kilometry a potřebují trochu provětrat.

Větráme si s paní nohy v potemnělém kupé. Má asi přes padesát a má na sobě vestu. Kvůli tmě mohla být reflexní nebo pracovní, co já vím. Začalo mi vrtat hlavou, co to je za paní a najednou jsem uviděl bílý nápis: “SECURITY.” Už ani nevím, jak jsem se zeptal, ale mohlo to být něco ve stylu: “Vy děláte ochranku vlaku?” Ne asi jsem se zeptal nějak rozumněji. Hlavní je, že se paní rozpovídala. 

Přijede prvním večerním vlakem na konečnou (třetí nejmenovaná vesnice). Projde celým vlakem. Zamkne všechny dveře. “Tam nahoře vidíte to?” Ukazuje rukou směrem k lítacím dveřím na chodbičce. Já na to: “To musíte zamknout i ty dveře uprostřed?” Paní jednoznačně kývá hlavou: “Všechno musí být zabezpečené,” a pokračuje ve svém líčení. Pak přijede další vlak a všechno se opakuje. V posledním si na chvíli dáchne a pak zase začne odemykat a tím posledním, který byl původně první, se vrátí do jednoho nejmenovaného města. Střídají se se svým přítelem.

Chvíli jsem uvažoval jestli jsem se nedozvěděl nějakou příliš tajnou informaci a neohrozil tak budoucnost žlutých vlaků. Ale snad ne. Každopádně jsem si příjemně popovídal s milou paní. A když jsem v tom kupé seděl a povídal si s paní větrajíc nohy, tak jsem se cítil tak nějak lépe. Cítil jsem se jako normální člověk a to je, s přibývajícími funkcemi v životě, příjemný pocit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rusnok | pátek 20.5.2016 14:03 | karma článku: 17,23 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Pavel Rusnok

Tolerance mého otce

10.6.2016 v 12:00 | Karma: 13,00

Pavel Rusnok

V cele s pětiletou dcerou

3.6.2016 v 12:10 | Karma: 30,13

Pavel Rusnok

Povinná maturita z tance

27.5.2016 v 11:58 | Karma: 15,06

Pavel Rusnok

Konec Zemana v médiích

6.5.2016 v 12:29 | Karma: 32,86