Můj 97 letý spolubydlící zemřel

Oženil jsem se a čekaly mě první vánoce u rodičů mé ženy. Zasedl jsem nervózní k štědrovečerní tabuli a tam, vedle mých švagrových a švagra, seděl on - Oskar.

Přežil nasazení na první frontě ve druhé světové válce. Jeho bratr se skrýval v lesích, aby nemusel narukovat, a tak jednotky gestapa pod hrozbou vystřílení celé rodiny donutily Oskara narukovat do Wermachtu. Citoval mi své rozhovory s německými a ruskými vojáky v orginále, často se rozhodovalo o tom, zda bude žít dál. Dostal se do ruského zajetí a kopal si dokonce jednou svůj vlastní hrob.  S šeptem a malým úsměvem zavzpomínal i na vinárnu ve Francii, ze které se musel na kasárna vracet po čtyřech. V bývalé Jugoslávii stihnul pouze oslavnou hostinu po vítězství Němců. Ve Vídni se při odpočinku projel na velkém ruském kole Riesenradu.

Citoval mi i své rozhovory s Bohem. Oslovoval ho jako Boha Abrahama, Izáka a Jákoba a byl mu vděčný za záchranu života. Prohlásil před jedním němcem, že jediné, co je může zachránit je Bůh. Ten se mu vysmál spolu s celou jednotkou. Když už se zdálo, že všichni zemřou, jeho velitel mu řekl: “Oskare, modli se ke svému Bohu, protože ti co se ti smáli už dávnou hnijou.”

To vše jsem vstřebal během hodinového vyprávění o svých prvních vánocích, po tom, co jsem svého nového dědu vyženil. Na konci vyprávění se usmál a prohlásil: “Krásně jsem procestoval celou Evropu. Škoda, že z takových špatných důvodů.”

Ikdyž jsme technicky žili v oddělených domácnostech moje dcery neví, co to jsou rozdílné domácnosti v jednom domě. Při přechodu ze studentského typu života k rodinnému naše prvorozená často snídala nejdřív u praprarodičů pak u prarodičů a nakonec nás šla probudit.

Jednou jsem při políbení své dcery ucítil silnou kolínskou. Ty jsi holila stařika (označení pro pradědečka)? Nadšeně přikývla. Mladší ho zase v pokročilém stádiu Alzheimera krmila. Ve svých posledních dnech už toho moc nenamluvil. Někdy i ze dvou denní mlčenlivosti ho vytáhnul až smích mé jeden a půl leté dcery.

V dubnu byl jeho druhý pohřeb. Ten první ve čtyřicátých letech se prohlásil za neplatný a já doufám, že ten Bůh Abrahama, Izáka a Jákoba je takový, jak tvrdil Oskar a i ten druhý pohřeb se jednou prohlásí za neplatný.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rusnok | úterý 18.8.2015 0:35 | karma článku: 27,16 | přečteno: 1395x
  • Další články autora

Pavel Rusnok

Tolerance mého otce

10.6.2016 v 12:00 | Karma: 13,00

Pavel Rusnok

V cele s pětiletou dcerou

3.6.2016 v 12:10 | Karma: 30,13

Pavel Rusnok

Povinná maturita z tance

27.5.2016 v 11:58 | Karma: 15,06

Pavel Rusnok

RegioJet security

20.5.2016 v 14:03 | Karma: 17,23