Ukradená písnička VII. – When.

U songu When od amerických „thrasherů“ Megadeth je situace poněkud jiná než u ostatních zčásti okopírovaných skladeb. Dave Mustaine zde použil hodně podobný hudební motiv záměrně.

Skaldba When vyšla v roce 2001 na albu The World Needs a Hero. Dave Mustaine, kytarista a zpěvák skupiny Megadeth, se podílel autorsky na všech skladbách desky. V praxi to znamenalo, že Dave napsal každé slovo a každou notu. Sice to potěšilo firmu Sanctuary, u které deska 15. května 2001 vyšla, ale nijak to nepřispělo k pocitu sounáležitosti mezi členy skupiny. Proto se Dave rozhodl zařadit na konec desky i devítiminutovou skladbu When, v které vzdává hold svým velkým vzorům, skupině Diamond Head. Alba The World Needs a Hero se jen ve Státech prodalo více než 250 000 kopií, což je na dnešní dobu hodně slušné číslo. A i v USA byla deska nejúspěšnější, kde dosáhla až na 16. místo na albovém žebříčku.

V čase 3:30 je zde jasně poznat příměr ke skladbě Am I Evil? od britských metalistů Diamond Head. Mustaine se zde poklonil jedněm z hlavních představitelů tzv. Nové vlny britského Heavy Metalu (NWOBHM).

Skladba Am I Evil? vyšla na albu Lightning to the Nations skupiny Diamond Head 3. října 1980 u Happy Face Records. Autory skladby (i celé desky) jsou pánové Brian Tatler a Sean Harris.

Proč nikdy nedošlo k soudnímu sporu o autorství skladby? Mustaine to v rozhovoru pro Shockwaves magazines vysvětluje: „S Tatlerem (spoluautor skladby Am I Evil?) jsme přátelé a touto skladbou jsem mu vzdal uznání“.

Je zajímavé, že skladba Am I Evil? se stala jakousi hymnou tzv.  The Big 4 thrash metalu. Na jednom pódiu si ji v roce 2011 společně zahráli Metallica, Slayer, Anthrax a Megadeth a jako „spešl“ host Brian Tatler.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 18.2.2018 12:39 | karma článku: 11,16 | přečteno: 407x