Tom Morello – lovec zvuků.

Dnes se dožívá 46 let jeden z nejoriginálnějších kytaristů v rockovém světě. Thomas Babtism Morello se narodil v newyorské čtvrti Harlem.

Jeho otec byl členem první keňské delegace v OSN. Matka byla aktivistkou v organizaci potírající cenzuru a aktivně bojovala za lidská práva. Tomův prastrýc Jomo Kenyatta byl prvním keňským svobodně zvoleným prezidentem. Moc zajímavá rodinka, která vmísila do Morellovy krve revolucionářskou příchuť.

Rodiče se záhy rozvedli a otec se odstěhoval zpět do Keni, kde zdědil ohromnou čajovou plantáž, z které dodnes žije. Tom vyrůstal v městě svobody v Libertyville poblíž Chicaga. Matka bílá, dítě černé. Tak to byl problém. Aby nemuseli bydlet někde v černošském ghettě, musel si realitní makléř pro sousedy vymyslet historku, že malý Tom je keňský princ. Ta se ujala a zůstala s Tomem až do střední školy.

Po dokončení střední školy se Morello přihlásil na Harvard, kde v roce 1986 úspěšně dokončil studia sociálních věd.

Na kytaru začal Tom Morello hrát v 17 létech, což je vzhledem k jiným kytarovým virtuózům dost pozdě. Ti povětšinou začali ještě jako školou povinní. Proto se Tom Morello od začátku soustředil hlavně na zvuk kytary. Virtuozita šla stranou. Věděl, že z něj nikdy nebude Joe Satriani nebo Eddie Van Halen.

V první kapele Electric Sheep se potkal s Adamem Jonesem (později Tool) a tehdy taky vykročil na stezku zvukového experimentování. Kapela hrála překvapivě vlastní tvorbu většinou založenou na jediném akordu. To bylo ale ještě v New Yorku. Když se po studiích přestěhoval do Los Angeles, všechny kapely v okolí hrály glam rock, který byl zrovna v kurzu. A tak zakotvil taky v jedné takové skupině. Jmenovali se Lock Up (neplést s britskými grindcoristy). Měli dokonce podepsanou smlouvu s „vykořisťovatelskou“ GEFFEN REC. Vydali jedno album Something Bitchin´ Dones This Way, z kterého je skladba Punch Drunk. Lidé ve firmě však začali muzikanty mezi sebou rozeštvávat, aby prosadili svůj marketingový záměr. A tak se skupina rozpadá. Morello byl frustrovaný hudebním děním, a tak pověsil kytaru na hřebík a šel normálně pracovat jako asistent kalifornského senátora Alana Cranstana. Senátor měl však průser s daňovými úniky, a tak končí a s ním i celý ansábl včetně Toma Morella.

Morello dal na radu jednoho svého kamaráda a odjel do města Orange County, kde se seznámil s raperem a básníkem Zackem de la Rochou a společně se svými známými Bradem Wilkem a Timem Commerfordem založili jednu z nejvlivnějších kapel devadesátých let – Rage Against The Machine. Jejích nažhavená muzika obsahovala prvky hardcore, rapu, punku, rocku a hip-hopu a působila na lidi jako magnet. Jejích texty byly politicky angažované, což sedlo přesně do noty dorůstající rebelské mládeže.

Debut vydali RATM v roce 1992 a jmenoval se stejně jak kapela Rage Against The Machine.

Na tomto albu se objevily takové pecky jako Killing in The Name, Bullet in The Head, Know Your Enemy a Freedom, která byla věnována utlačovaným indiánům, což se samozřejmě nemohlo líbit lidem nahoře. Nejznámější skladbou z celého alba se ale stala skladba Wake Up, která se objevila ve filmu Matrix. Kdo doposud neznal RATM, tak po shlédnutí tohoto filmu se zajímal o to, kdože to hraje na konci, když běží titulky?

Po čtyřleté albové odmlce vydávají RATM 3x platinovou desku Evil Empire, která dosáhla absolutního vrcholu na hitparádovém žebříčku. Název byl převzat z jednoho projevu Ronalda Reagana. V tomto projevu, který byl věnován americkým náboženským fundamentalistům, označil bývalý Sovětský svaz za říši zla.

Na albu se objevují pecky jako Bulls on Parade nebo People of The Sun.

V roce 1998 natočili RATM skladbu No Shelter, která byla použita na soundtracku k filmu Godzilla.

O rok později vychází 3. album RATM pod názvem Battle Of Los Angeles. Album je opět několikrát platinové a opět dosáhne vrcholu nejen v USA, ale i v Kanadě a na Novém Zélandě. Na albu jsou mimojiné skladby Sleep Now In The Fire, Testify nebo Guerrilla Radio.

Čtvrté album RATM (a prozatím poslední) vychází v roce 2000, jmenuje se Renegades a je to album coververzí. Jsou zde skladby od skupin jako Devo, Rolling Stones – skladba Street Fighting Man, Cypress Hill – skladba How I Could Just Kill A Man, kterou si na jednom koncertě dali společně nebo skladby od Boba Dylana a Bruce Springsteena. Od něj je zde skladba The Ghost of Tom Joad, z které byl použit jen text. Hudba byla zcela nově napsána RATM.

V té době už ale skupina RATM neexistuje. Věčné neshody mezi zpěvákem Zackem de la Rochou a zbytkem kapely vyustily v ukončení činnosti. Zack plánuje vydání sólového alba (které však nikdy nevyjde) a zbytek kapely se spojí s grungeovou ikonou – zpěvákem slavných Soundgarden Chrisem Cornellem, aby vznikla superskupina Audioslave.

První album Audioslave vychází 19. listopadu 2002. Album je platinové v Kanadě, Austrálií a v USA a pozlacené ve Spojeném království. Jsou na něm v rádiích a na MTV dokola ohrávané skladby jako Like a Stone a Show Me How To Live, ale i jinak hudebně kvalitní vypalovačky jako I Am The Highway a albový otvírák Cochise.

Další album pod názvem Out of Exile vychází v Evropě 23. května 2005 (24.5.2005 – USA) a je jak jinak než platinové a top na několika světových žebříčcích. Ještě před vydáním tohoto alba si ale 6.května 2005 odskočí zahrát Audioslave před 70 000 tisíc diváků do Havany na Kubu. Hrají zde zcela zdarma a jsou první rockovou skupinou z USA, které se to „poštěstilo“. Před nimi zde zahráli velšští Manic Street Preachers, které osobně shlédl i samotný velký Fidel Castro.

Na albu Out of Exile jsou hitovky jako Be Yourself (videonahrávka přímo z Kuby), Out of Exile, Your Time Has Come nebo Doesn´t Remind Me.

Posledním albem skupiny Audioslave je 5.září 2006 vydané album Revelations. Album sice dosáhne první příčky na hudebních žebříčcích v USA, Kanadě a na Novém Zélandě, ale to spíše už jen se setrvačnosti. Celkově není tento hudební počin nijak zásadní a nepřináší nic objevného. Na albu jsou mimojiné skladby Original Fire nebo titulní Revelations.

Na začátku roku 2007 opouští skupinu Audioslave Chris Cornell a tak zaniká i tato superskupina.

Je třeba taky ještě vzpomenout na rok 2002, kdy spolu se Serjem Tankianem (ex – System of The Down) zakládá Tom Morello neziskovou organizaci Axis Of Justice, která si klade za úkol osvětu mládeže a spojení hudebních fanoušků v boji za sociální rovnost a spravedlnost.

Bez hudby ale Tom Morello dlouho nevydrží. Pouští se do nového hudebního projektu pod názvem The Nightwatchman, kde místo kvílení elektrické kytary, hraje akusticky a zpívá svým temným barytonem. 24. dubna 2007 vydává album One Man Revolutin, z kterého jsou skladby v dylanovském duchu jako The Road I Must Travel nebo titulní Ona Man Revolution. Na jednom koncertě si zahrál cover od Thin Lizzy Jailbreak, kde krom něj hráli i Slash (neodmyslitelná cigareta v držce) a Jerry Cantrell (Alice In Chains). Na druhou kytaru zde hraje William DuVall (zpěv Alice in Chains).

Další zajímavá nahrávka je z koncertu partičky pod názvem Satellite Party, kterou vede známý hudebník Perry Farrell (Jane´s Addition). Ve skupině zpívá i Perryho manželka Etty Lau Farrell (známá též ze skupiny The Pussycat Dolls). A jako host vystoupí Tom Morello.

Druhé album projektu The Nightwatchman následuje v roce 2008 a dostalo název Fabled City. Na albu je mimojiné skladba Lazarus On Down, kterou společně s Morellem nazpíval i Serj Tankian. A s Perry Farrellem si dali společný kousek Shake My Shit. Na albu je i čistá folkařina prezentována mimojiné písni Midnight in the City of Destruction.

Tom Morello se podílel na nespočtu hudebních projektech. Hostoval na desítkách albech různých hudebníků.

V roce 2006 zakládá Tom Morello další hudební projekt Street Sweeper Social Club. V roce 2009 vydávají stejnojmenné album. Ve skladbě Promenade se Tom Morello představí bez své pověstné kšiltovky. Singlovým počinem z tohoto alba je skladba 100 Little Curses.

V roce 2007 obnovují svou činnost Rage Against The Machine a objíždí velké světové hudební festivaly.

V říjnu 2009 se RATM připojují ke kampani za uzavření věznice Guantanamo, kde se mučí muzikou. Do sluchátek se vězňům pouští hlasitá non-stop hudba po dobu 72 hodin, až mučeným praskají bubínky a z hudby šílí, mimojiné i skladby od RATM. Vedle RATM se kampaně zúčastní skupiny Nine Inch Niles, Pearl Jam, The Roots a R.E.M.

A co chystá Tom Morello na tento rok? V červnu a v červenci objíždí spolu s RATM Evropu po velkých festivalech jako Rock Am Ring, kde si zahrají vedle takových hvězd jako jsou Kiss nebo Rammstein. A v Doningtonu ve Velké Británii si na festivalu zahrají společně z AC/DC, Aerosmith nebo Megadeth.

Takže mnoho úspěchu…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 30.5.2010 18:50 | karma článku: 22,45 | přečteno: 4269x