Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Porta Inferi + support - 17. května, Nový Jičín – Eso Bar.

V sobotu 17.května se v Eso Baru v Novém Jičíně konal koncert novojičínské power metalové skupiny Porta Inferi, kterou doprovodily dvě místní smečky Bastardo Dentro a Blood Manacle.

Na tomto koncertě si skupina Porta Inferi prošla křestem ohně, protože měla premiéru v nové, značně obměněné sestavě. A všichni fanoušci této skupiny, včetně mně, byli zvědavi, jak jim to bude s novými posilami šlapat.

Vezmu to ale popořádku. Koncert měl začít v 19:00, ale vzhledem k tomu, že naši „chrabří“ hokejoví bohatýři hráli tak špatně, že museli prodlužovat s dánským hokejovým výběrem, a tento, pro nás nepříliš šťastný zápas se špatným koncem, skončil až na nájezdy. Proto se příprava na večerní koncert započala až po šesté hodině. V baru se totiž sledoval tento „veledůležitý“ mač na velkoplošném plátně, takže kvůli pěti sledujivším hostům se musel start koncertu skoro o hodinu posunout.

Jako první to s časovým skluzem rozbalila skupina Bastardo Dentro, která se rekrutovala z dnes již neexistující bandy el J.O.C. Loni jsem měl možnost slyšet tyto jičínské crossoveráky na Jičínfestě, kde dostali možnost jen na béčkové stagei. A už tam bylo vidět a hlavně slyšet, že tento soubor má na víc než jen na to, aby zahříval střídačku zavedenějším místním spolkům. Bastardo Dentro má ve svém středu opravdu skvělou zpěvačku Andreu Bednaříkovou. Klidně si troufnu říct, že v okrese Nový Jičín jednu s nejlepším rockovým hlasem. A i skupině to přes menší technický problém baskytaristova aparátu šlapalo jak dobře promazaný drtič kamení. Bastardo Dentro hrají klasický crossover blížící se asi nejvíce německým Guano Apes, ale nebojí se více zvýraznit klávesové linky, což je obohacuje o další neprobádané možnosti.

Jako druzí se představili thrashmetaloví Blood Manacle. Do Esa taktéž dorazila jejích početná fanouškovská eskadra. Je vidět, že kluci to s hraním myslí opravdu vážně neb si přivezli hodně slušný aparát, který přehlušil i mimo klub houkající saniťácké vozy. Takže, co se týče zvuku, tak na jedničku. Ale s hudebním umem už to bylo o poznání slabší. Bubeník se při přechodech občas ztrácel někde v oblacích a kytarové sóla byly jako z učebnice 1. stupně základní školy. Prostě, kdo čekal nějakého Satrianiho, tak měl smůlu. Ale o tom tato hudba není, což dali hlasitě najevo fanoušci skupiny, kteří se bavili dobře. A nevadil jim ani celkově rozhozený dojem z vystoupení Blood Manacle.

Vrchol sobotního metalového večera pak patřil dnes již ostříleným Porta Inferi. Ve skupině se toho za poslední rok změnilo opravdu hodně. Tak za prvé, skupina nahrála nové CD, jenž oficiálně vyjde v září u kyperského labelu. Za druhé, skupina natočila první oficiální videoklip ke skladbě Lights of Andromeda, který se dokonce držel čtyři týdny v čele hitparády na TV Rebel. A EP s tímto klipem plus dvěma audio tracky dostalo prvních 50 přechodivších návštěvníků jako dárek. Za třetí, skupinu opustil dlouholetý zpěvák Míra Raindl, kterého nahradil Norman Power. A jako poslední změna se udala v březnu tohoto roku, kdy skupinu opustil taktéž dlouholetý baskytarista Lukáš Rýc. Na jeho místo naskočil ostřílený Jaroslav Dobrota.

A na tyto všechny změny byl zvědav až po střechu plný Bar Eso. Porta svůj koncert rozdělila na dvě části. V první se předvedla nová sestava, která zahrála převážně skladby z nového (ještě nevydaného) alba, jenž prostřídala s několika staršími kousky. Zazněla taky hodně zdařilá premiéra jediné balady skupiny. Na to, že skupina hrála v této sestavě prvně, jim to opravdu šlapalo. Zpěvák sice občas intonačně ujel, ale pevně věřím, že časem se to vychytá. Mezi diváky nebyl žádný porotce ze Superstar, tak proč to řešit?

Ve druhé části se předvedla stará sestava s Mírou Raindlem za mikrofonem a baskytaristou Lukášem Rýcem. Myslím, že tato část koncertu byla ještě lepší než ta první. Na závěr krátkého setu pak Míra předal symbolicky svůj mikrofon Normanovi a popřál mu hodně úspěchu do budoucna.

Celkově měla Porta Inferi asi nejslabší zvuk. Zpěv se ztrácel za přehlušujícími nástroji ale hlavně za elektronickými vychytávkami, kterými skupina disponuje v až přemrštěné míře. Myslím, že někdy je těch různých samplů a podkresů až přespříliš a v tomto případě to platilo dvakrát. Chyběl mi u skupiny ten pravý metalový drive. Takové ty řezané, kytarové riffy. Možná by to chtělo angažovat klávesáka, kterému by se nemusela skupina podřizovat stejně jako „hudebnímu automatu“. Pak by dostal koncert opravdovou šťávu. Ono, trochu improvizace občas neuškodí. A zkuste improvizovat, když vás limitují samply? To prostě nejde.

Sobotní večer jsem si i přes menší nedostatky opravdu užil. Doufám, že se dočkám v Esu v brzké době zase nějakého milého překvapení.

Autor: Jiří Ručka | neděle 18.5.2014 18:25 | karma článku: 9,86 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17511x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.