Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KoprMusic Fest 2012.

V pátek 30.března se konal v prostorách kopřivnického kulturáku multižánrový hudební festival KoprMusic Fest.

Tato hudební akce se nemůže pyšnit visačkou „tradiční“, ale organizátoři měli vše pod palcem jako ostřílení Kozáci. V životě jsem již viděl a zažil mnoho podobných hudebních stánků. Tento festival bych ale s klidem mohl zařadit mezi ty hodně povedené. Pořadatelé zde mysleli úplně na všechno. A podle toho taky vypadala atmosféra.

Přehledný program, kde byly věcné, ale důležité informace o jednotlivých hudebních subjektech, které na akci vystupovali. Taky v něm nezapomněli uvézt časové okna jednotlivých kapel, které až na výjimky (Cocotte se zvučili jak kdyby měli vystupovat Ironi, proto začali skoro o půl hodiny později) začaly na minutu přesně.

Program taky obsahoval užitečné informace ohledně občerstvení a šatny. Šatny asi využil málokdo, ale občerstvení s minimálními frontami na každém patře potěšilo. A na své si zde přišli nejen pivaři, ale i řidiči, kteří zde měli svůj čepovaný Birell. Svůj koutek zde měli i huliči vody a milovníci čajů. Takže blondýnky s IQ houpacího koně se z programu dozvěděly vše podstatné (pokud tedy uměly číst).

Pro ty, kdo byl v kopřivnickém kulturáku poprvé, byly na podlaze vylepené barevné šipky (barevné byly i názvy jednotlivých stagei), aby v prostorách kulturáku nebloudili jak pomatené včelky medonosné v opiovém poli. A aby toho nebylo málo, tak byl na každém sloupě vylepen přehledný plánek kulturáku a časový rozpis kapel.

A co bylo na tomto festivalu nejzajímavější? Sešlo se zde několik generací hudebních fanoušků a každý si přišel na své. Patnáctileté holčičky si zařádily na emo-screamo kapele The Paranoid a na pop-punkových Koblížc! a „důchodci“ si šli vychutnat legendu Československého bigbeatu Mariána Vargu.

Na Vargu jsem se těšil asi nejvíce (a to mám do důchodu secsakra daleko), ale u něj jsem byl asi nejvíce zklamán. Na plakátě bylo sice napsané, že bude vystupovat jen Marián Varga, ale já to pochopil, že zde vystoupí i s kapelou Collegium Musicum (a to nejsem blondýna).

Značně nalazen na bigbeat jsem se po 5 skladbě odebral do temných prostor Bunkru (Black Stage), kde vystupovaly metalové spolky. Varga předvedl svůj psychodelicko-vesmírný jazzový set, který prokládal klasikou od pánů Šostakoviče, Cikkera nebo Händela. Co mě ale na tomto koncertě štvalo nejvíce, byli debili, kteří během hraní telefonovali. A tak to chvílemi v sále zvonilo jak v Call Centru T-Mobile. Do toho si někteří žíznivci otvírali plechovky s pivem a občas si někdo nahlas pšoukl. Opravdu komorní atmosféra se vším všudy.

Cestou do podzemí jsem na chvíli koukl na Blue Stage, kde zrovna hrála ska smečka Sultan Soliman. Tato hudební odnož mě nikdy moc nebrala, proto jsem to po 2 skladbách vzdal.

Na Black Stage zrovna řezali „domácí“ Aperion, které jsem měl možnost vidět loni na Jičínfestě. A musím uznat, že kapela udělala další větší krok dopředu. Celkem slušně jim to šlapalo. Bolestí byl ale zvuk. Na pódiu se vytvořila zvuková koule, která se hrnula na fanoušky. Bohužel, to je odvěká „nemoc“ Bunkru. V minulosti jsem zde několik koncertů zažil a zvuk byl vždycky stejně děsný.

Na Red Stage zahráli v mezičase svůj set Koblížc!, které jsem jen letmo zkoukl a zpět do Pekla. Přesněji na Black Stage, kde už začali svůj set novojičiňáci Porta Inferi. Kapela předvedla svou powermetalovou jízdu se vším všudy. Bylo vidět, že soubor už má něco za sebou. Proti Aperionu byli minimálně o 2 ligy výše. Bohužel zvuk byl opět děsný. Zvuková koule se od stěn odrážela jak míček při squashi, tak jsem místy nevěděl jestli kvílí kytary nebo zpěvák. Fanouškům to ale viditelně nevadilo. Ti byli ve svém živlu.

Ještě před koncem koncertu Porta Inferi jsem se odebral na Red Stage, kde měli od 21:30 začít hrát Cocotte Minute. Bohužel nezačali. Ladili skoro hodinu zvuk. Kdybych to byl věděl, tak jsem v klidu doposlouchal Portu.

Ale Cocotte Minute byli hodně dobří. Skoro tisícovka fanoušků tyto „crossoveráky“ žrala jak medvěd svého ošetřovatele. A to Zeller nezpívá, ale recituje a kytaristi vydávají jen hutné zvuky na svých podlazených nástrojích. Žádná kytarová exhibice se tedy nekonala, a tak komu to vadilo, mohl si odskočit třeba na Green Stage, kde hráli Blues Street Band svůj tříhodinový bluesový set.

Vrcholem pátečního večera byli určitě nitranští postpunkoví Horkýže Slíže. Ale ještě než začali, tak jsem zhlédl v Bunkru položenskou smečku Sinistra z Olomouce, která „asi“ nebyla špatná, ale vzhledem k nejhoršímu zvuku z kapel, které v pátek na festivalu vystupovaly se nedalo poznat, co vlastně hrají. Že to byl metal poznal určitě každý, ale zpěv se topil v kytarovém hluku, který dorážela dunící baskytara a nekonkrétní rytmika bicích.

Po Sinistře se v Bunkru představili „Karviňoci“ Orchidea. Ti už měli zvuk o poznání lepší, ale vzhledem ke skutečnosti, že hráli součastně s Horkýže Slíže, tak je sledovalo asi 5 fanoušků. Škoda, snad příště budou mít odpovídající návštěvnost.

Opravdovou třešničkou na dortu tohoto festivalu byli Horkýže Slíže. Hudba šlapala. Perfektní, ale hlavně konkrétní zvuk a jedničku musí určitě taky dostat fanoušci, kteří zaplnili sál do posledního místečka. Všichni, až na jednoho, který uprostřed koncertu šel prudit do mikrofonu, že ztratil mobil. Popravdě, koho to trápilo. Měl si jej nechat doma, anebo si chtěl něco natočit a pak to šoupnout na Youtube?

Horkýže Slíže zahráli snad všechny své osvědčené hity, které jsou na rockově lazených rádiích běžně k slyšení. A svůj hodinu a půl dlouhý set opravdu neojebali.

Pro mě byli Slíže vrchol večera, proto jsem se po jejích koncertě odebral do věčných lovišť zimních spáčů. Oželel jsem tak 3 kapely, které končily někdy nad ránem.

Tato hudební akce se opravdu vydařila a pořadatelé by si zasloužili velkou pochvalu před nastoupenou jednotkou. Bohužel ne všichni ale sdílí stejný názor. A ti druzí jsou vedení města Kopřivnice. Proto už příští rok tento festival v tomto strojírenském městě nebude. A asi nebude ani jinde. Důvodem budiž hamižnost Kopřivnické radnice.

Současnému pronajímateli kulturního domu v Kopřivnici nebyla obnovena smlouva na pronájem a provozování kulturních akci v tomto zařízení. 22.března tohoto roku totiž zastupitelé města odhlasovali, že si vytvoří Příspěvkovou organizaci pro kulturní dům, která toto zařízení bude taky provozovat. Před tím, než převzal kulturní dům soukromý subjekt, bylo toto zařízení v minusových číslech. Ale schopný podnikatel dokázal městu, že i kultura si na sebe může vydělat. A když to zastupitelé města zjistili, tak se rozhodli, že si celý obnos nechají pro sebe. A tak budou pomoci Příspěvkové organizace dotovat kulturu v Kopřivnici z peněz daňových poplatníků a z peněz Evropské unie. A to už je nebude trápit, že na akci přijdou třeba 3 návštěvníci (soukromník z toho měl hodně těžkou hlavu). Však oni to ovčané stejně zaplatí ze svého, i když tam nebyli. A Brusel jim taky něco přispěje, protože kultura si na sebe přece „nevydělá“!

A tak se vracíme zpět do hlubokého socialismu, kdy vznikaly Příspěvkové organizace jak na běžícím páse, aby někdo zaplatil „oblíbené“ komunistické častušky. A byli to zase ovčané.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 2.4.2012 8:41 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17512x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.