Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Axl Rose – rebel z města Andělů.

Přesně před 49 léty se narodil jeden z nejvíce problémových muzikantů této planety, který se ale neoddiskutovatelně zapsal do dějin rockové hudby. Jako frontman jedné z nejdivočejších rockových skupin konce 80. a začátku 90. let minulého století, skupiny Guns ´n´ Roses, vtrhl jako hurikán do podvědomí snad každého hudebního nadšence.

William Bruce Rose, Jr. se narodil v Lafayette ve státě Indiana. Otec William jej a jeho matku Sharon opustil po dvou létech společného soužití. O rok později pak matka potkala na jedné církevní mši Stephena L. Baileye, kterého si později vzala za manžela a přijala tak jeho jméno jako Sharon E. Bailey. Malý William dostal taky novou jmennou identitu jako William Bruce Bailey. Ale až do svých sedmnácti let William netušil, kdo je jeho biologickým otcem. Ten umírá v roce 1984 násilnou smrtí jako asociál a kriminálník žijící na okraji společnosti.

William má dva mladší nevlastní sourozence – sestru Amy a bratra Stuarta. William vyrůstal a dospíval v neutěšených rodinných poměrech. Často byl fyzicky trestán od svého otčíma a mnohokrát byl i svědkem násilí na svou matku a sourozence. Když se k tomu všemu přičtou ještě jisté dědičné rysy, které zdědil po svém biologickém otci, není se čemu divit, že už v útlém dětství byly položeny základy jeho neurotické, agresivní a hysterické povahy.

Williamovy hudební začátky jsou spojeny se sborovým zpěvem v místním kostele. Se svými sourozenci tvořil Bailey Trio, které pak zpívalo při různých bohoslužbách. V Lafayette navštěvoval Jefferson High School, kde taky zpíval ve středoškolském sboru. Studoval taktéž klavír a soukromě se učil hrát na kytaru.

V době dospívání měl však mnoho problémů se zákonem, ať už se jednalo o výtržnosti, bitky nebo opilost na veřejnosti. V 16 létech jej dokonce na čas vyhodil otčím z domu, protože se nechtěl ostříhat. V této době se seznamuje s Izzym Stradlinem, který žil doma v podobném nepochopení, proto si od začátku padli do oka. A tak na radu rodinného právníka raději opouští po ukončení střední školy rodné Lafayette. Nejprve nějakou dobu jezdí stopem po Státech, aby se pak natrvalo odstěhoval do Los Angeles. Zde se setká se svým kamarádem Izzym, který opustil Lafayette o pár měsíců dříve.

Williama a Izzyho ale ze všeho nejvíce spojuje hudba. Oba zakládají skupinu A.X.L., kterou později přejmenovávají na Rose, následně na Hollywood Rose. A právě v té době přijímá William B. Rose nové jméno. Začíná si říkat Axl W. Rose. S Izzym však nadále žijí pouličním životem. Dokonce přijmou dočasně práci jako kouřiči cigaret pro vědecké účely za 8 dolarů na hodinu.

V roce 1984 se kapela Hollywood Rose rozpadá, a tak Axl Rose přijme nabídku místních L.A.Guns na post zpěváka. Rok na to ale Hollywood Rose obnovují na krátko činnost a odehrají pod tímto názvem jediný koncert. To se už ale píše rok 1985 a na popud kytaristy Hollywood Rose Chrise Webera, změní skupina název na Guns ´n´ Roses. V Roses však nastoupí na post kytaristy Tracii Guns z L.A.Guns, kterého ještě v témže roce vystřídá Slash. A tak se schází první životaschopná sestava skupiny Guns ´n´ Roses, kterou kromě Slashe a Axla Rose tvořili ještě Izzy Stradlin (kytara), Duff McKagan (baskytara) a Steven Adler (bicí). Píše se rok 1986 a skupina Guns ´n´ Roses dostává první nabídku od firmy Geffen Records k nahrání debutového alba, ale divoký životní styl jejích členů, drogové závislosti nevyjímaje, způsobil, že byla kapela pro studiovou práci zcela nepoužitelná, a tak Geffen nejprve v nákladu 10 000 kusů pokusně vydali živé EP Live Like A Suicide, kde se objevila např. skladba Reckless Life, která vyšla taktéž na 2. albu skupiny. Minialbum okamžitě šokovalo zkostnatělou losangelskou rockovou scénu, proto se Geffen Records rozhodli vydat v následujícím roce debutní album Appetite for Destruction. Album se po 57 týdnech v americkém žebříčku vyšplhalo až na jeho vrchol. Do dnešního dne se jej prodalo víc než 28 milionu kusů a má na svém kontě 18 platinových zářezů. Deska obsahuje takové hity jako It's So Easy, Welcome to the Jungle, Sweet Child O' Mine nebo Paradise City. Axl Rose se textově podílel na většině skladeb z tohoto alba.

29. října 1988 vydávají ve Státech Guns ´n´ Roses své druhé album G N' R Lies. V Evropě vychází 17. prosince téhož roku. Album je vlastně rozšířená verze jejích debutního minialba. Je obohacené o tituly jako Patience nebo One In A Million, jehož text vyvolal obrovskou nevoli ze strany gayů a černochů, protože Axl v písní tyto menšiny uráží. Za svůj text se později sice veřejně omluvil, ale nálepku provokatéra ze sebe nikdy nesejmul. Ještě v témže roce vyráží Roses na společné turné s Aerosmith, kde se Axl Rose opět předvedl. V Atlantě, Chicagu a v Philadelphií si nějaký čas posedí místo v hotelu ve vězení.

Ovšem přes všechny problémy, skandály a aféry, vesměs se zakládající na pravdě, byli skutečně Guns ´n´ Roses v čele s Axlem na samém přelomu 80. a 90. let minulého století na vrcholu nejen své slávy, ale i rockové popularity v celosvětovém měřítku.

17. září 1991 vydávají Guns ´n´ Roses dvě alba: Use Your Illusion I a Use Your Illusion II. Obě desky dosáhnou první místa snad na všech žebříčcích světa. Jsou několikrát platinové, v Kanadě dokonce diamantové. A co skladba, to hit. Za připomínku určitě stojí November Rain (společné koncertní  vystoupení s Eltonem Johnem), jenž komplet napsal Axl Rose, dále Don't Cry a Live and Let Die (cover od Wings) z „jedničky“. Z „dvojky“ to jsou skladby You Could Be Mine, která zazněla ve filmu Terminator 2, Knockin' on Heaven's Door (cover Bob Dylan), Yesterdays a Civil War.

A opět je tu Axl Rose, který má na krku soudy. Tentokrát jej žaluje jeho sousedka, kterou fyzicky napadl a udeřil do hlavy poté, co chtěla přivolat policií kvůli Axlovu rušení klidu hlasitou hudbou. Je propuštěn na kauci 5 000 $ a na oplátku žaluje sousedku, aby dostala úřední zákaz jakéhokoliv styku s ním a jeho ženou.

Po dvouleté pauze vydávají Guns ´n´ Roses již v pozměněné sestavě album coverů The Spaghetti Incident?. A nebyl by to opět Axl Rose, aby nestál za novým skandálem. Tim problémem je skladba Look at Your Game, Girl, kterou napsal masový vrah Charles Manson a kterou na album prosadil jako 13. track Axl Rose přes nesouhlas ostatních členů kapely. Jinak album obsahuje covery převážně punkových kapel jako The Damned, U.K.Subs či The Stooges. Je zde ale i jeden hardrockový standard od Nazareth a to skladba Hair of the Dog (raritní video - na jednom podiu si zahráli krom Guns ´n´Roses ještě Sebastian Bach a Lars Ulrich z Metallicy) Deska se však špatně prodává, protože firma i skupina se vykašlou na propagaci.

A od vydání tohoto alba to jde se skupinou Guns ´n´ Roses zkopce. Skupinu opouští jeden muzikant za druhým, a tak zůstane Axl Rose z původní sestavy sám. Ostatní členové bandu vydávají svá sólová alba i alba s jinými muzikanty, ale Axl Rose stále nic. Na veřejnosti se Axel Rose sice objeví v červnu 1994, kdy si s Brucem Springsteenem zazpívá skladbu Come Together od Beatles, ale to je jen labutí píseň v jeho podání.

Vydání nového alba slíbí Axl na rok 2000 a má se jmenovat Chinese Democracy. Bohužel jsou to jen sliby. Náklady na nahrávání jsou až neúnosné. Měsíčně to stojí firmu Geffen kolem 244 000 $, což zahrnuje víc než 50 tisíc za studio, 66 tisíc pro muzikanty (každý si bere honorář 11 000 $), hlavní zvukař má 14 tisíc a zvukař obstarávající software 25 000 $. Zděšení zástupci nahrávací společnosti rozdávají úplatky manažerům, aby urychlili nahrávací proces. Je povolán i výkonný manažér Tom Zutaut, aby Axla trochu popohnal. Bohužel, neuspěl jako už jiní před ním.

9. listopadu 1999 vydává firma Geffen první singl z připravovaného alba, skladbu Oh My God, která se objevila na soundtracku k filmu End of Days s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Výsledek je ale velmi průměrný. Text zní jako z příručky první psychologické pomoci. Bohužel to je na dlouhou dobu z tábora Guns ´n´ Roses vše. V kapele se mění muzikanti a manažéři jak ponožky. Očekávané album je stále v nedohlednu. Pár koncertů skupina sice odehraje, ale mnoho jich je zrušeno. Buď pro nemoc kytaristy nebo z důvodů výtržností.

V roce 2007 si Axl Rose zazpívá na sólovém projektu Sebastiana Bacha (ex-Skid Row) Angel Down tři skladby. Jednou ze skladeb je i Back in the Saddle, což je cover Aerosmith z roku 1977.

23. listopadu 2008 konečně vychází nejočekávanější a nejdražší album desetiletí, možná století. Dostává název Chinese Democracy a ihned se usazuje na přední místa hitparádových žebříčků na celém světě, kromě Číny, kde je zakázané. Vydání alba předcházel singl se skladbami Chinese Democracy a Better. Ale jestli se vrátily náklady vložené do nahrávaní alba lze jen spekulovat. Už teď má Axl na krku novou žalobu za porušení autorského práva u skladby Riad N' the Bedouins.

A aby toho nebylo málo, tak při loňském vystoupení na festivalu v Leedsu nedodrželi Guns ´n´ Roses naplánovaný čas vystoupení, což jim pořadatelé neprominuli a pěkně je opálkovali. Samozřejmě se to nelíbilo zase skupině, která protestovala. Diváci jim to ale nesežrali. Hold, Axl Rose dostal asi od sudiček požehnání jako problémový synáček, a to mu už navždy zůstane…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 6.2.2011 8:41 | karma článku: 30,86 | přečteno: 6697x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17512x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.