Veliká noc a církevní restituce z pohledu ateisty.

Výpočet data Velikonoc, jako první neděle po prvním jarním úplňku mi je jasný, ale to je tak všechno, co jsem pochopil při čtení jakýchkoli náboženských textů.

Jinak mi to vůbec nic neříká a spíše si myslím, že jakákoli víra byla vždy vytvořena nějakými mocenskými vlivy z důvodu ovládnutí lidí s možností jimi manipulovat k obrazu svému. Možná je to jinak a mýlím se, ale připadá mi to tak, už jen proto, že světových názorů v náboženství je mnoho a každé náboženství ty své bohy vidí trochu jinak. Pokud by opravdu něco takového existovalo, jsem přesvědčen, že by to náboženství bylo pouze jedno jediné a pro všechny lidi stejné. Takto mi to připadá, že si to naši předkové vymysleli a přizpůsobili, jak se jim to hodilo. Vždyť už jen vznik Velikonoc, které jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, je nejistý, jelikož se neví, kdy vůbec k ukřižování Ježíše a k následnému zázraku došlo a uvádí se, že to bylo kolem roku 30 či 33. To samé je u Vánoc a s datem narození Ježíše Krista, které nelze přesně určit, jelikož historická svědectví, která jsou k dispozici, to neumožňují. Uvádí se, že to bylo někdy mezi lety 7 a 1 před našim letopočtem.

Když nad tím tak ale přemýšlím, jak bych asi mluvil, pokud bych byl k nějakému náboženství od malička vychováván? Zcela určitě, bych na to všechno měl názor úplně jiný, a proto nikomu jeho víru neberu. Jsem tolerantní ateista a každý ať si v míru a bez obtěžování a omezování ostatních věří, v co chce.

No a co se týká mého názoru na církevní restituce? Zcela určitě se měly řešit o hodně dříve a to co prokazatelně církvím patřilo legálním nabytím v minulosti, by se vrátit mělo. Pokud na nějaký církevní majetek není historicky doloženo jeho řádné a legální nabytí v minulosti, mělo by se o jeho navrácení vypsat referendum, aby lidé, kterým tato země patří a kterou budovali naši předkové, sami rozhodli. Mimochodem jsem moc zvědav, jak se o navrácený majetek budou církve starat a jak s ním budou hospodařit, jelikož si na sebe v budoucnu budou muset vydělávat samy a to už bez pomoci státu.

Autor: Radek Rozvoral | středa 23.4.2014 10:09 | karma článku: 12,09 | přečteno: 592x