Pracovní tábor v Letech nebyl koncentračním táborem, ale …

Z historicky dostupných informací je nad míru jasné, že pracovní tábor v Letech u Písku nebyl koncentračním táborem v pravém slova smyslu, to si musíme všichni přiznat, ať chceme nebo nechceme a žádné trestní oznámení to nikdy nezmění.

Na druhou stranu je ale nezpochybnitelné, že se v prosinci 1942 po rozhodnutí berlínské vlády, která postavila Cikány na stejnou úroveň s Židy, stal součástí pro jejich genocidu. V té době totiž Heinrich Himmler nařídil deportaci Romů z Letů do vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka a prvních 94 dospělých bylo ještě v prosinci do Osvětimi deportováno. Následné deportace zdržela tyfová epidemie.

K dalším deportacím došlo v březnu až květnu 1943. Romové transportovaní do Osvětimi – Březinky byli umisťováni v takzvaném cikánském táboře, kde rychle umírali vlivem nelidských životních podmínek, hladu, nemocí a týrání. Jedinou nadějí na přežití byl transport do jiných koncentračních táborů, ke kterým docházelo v souvislosti s postupující frontou, kdy byli práceschopní Romové deportováni do koncentračních táborů hlouběji v německém vnitrozemí. Většina deportovaných (staří lidé a matky s dětmi) však byla v noci z 2. na 3. srpna 1944 v počtu téměř tři tisíc osob nahnána do plynových komor a povražděna. V tomto koncentračním táboře se z cikánského lágru zachovaly úplné vězeňské knihy s osobními údaji. Od nemluvňat až po starce, celkem 22.923 jmen (dalších 1.700 nebylo evidováno, protože ti šli přímo do plynu).   

Pokud chceme a měli bychom nazývat věci pravými jmény, přiznejme si, že název „Koncentrační tábor Lety“ je určitě nepřesný a pokud ho tak někdo nazývá, děje se tak pouze z nepochopení stavu věci. Z historických podkladů se dá najít mnoho podstatných a méně podstatných rozdílností, které tábor v Letech rozlišují od koncentračních táborů. Ať je ale tábor v Letech nazýván jakkoli, na utrpení a smrti, které věznění v tomto táboře přineslo zavlečeným Romům, nic nezmění. Genocidu českých a moravských Romů a Sinti, která byla pravděpodobně nejdůsledněji provedenou genocidou druhé světové války, odsuzuji a odmítám.

Autor: Radek Rozvoral | neděle 10.8.2014 17:51 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1006x