Ukradnou referendum?

V naší zemi se krade. Kradou se peníze, hmotné a duševní statky, kradou se tituly. Někoho to  nepřekvapí, pouze si rozšíří obzory, co všechno se ještě dá ukrást. Nejnověji je krádeží ohrožený i výsledek referenda…

V sobotu 7.11.2009, v místním referendu, hlasovali klánovičtí občané zda souhlasí s výstavbou golfového areálu na lesních pozemcích Klánovického lesa. Referenda se zúčastnilo 62 procent všech oprávněných voličů obce a z nich 81 procent řeklo jasné NE výstavbě golfového areálu. Proti výstavbě tak hlasovalo 1211 občanů, pro výstavbu bylo 275. Výsledek nade vší pochybnost jednoznačný. Podle zákona je výsledek referenda závazný pro místní zastupitele, protože byla splněna ( dokonce o 27% překročena) hranice třicetipětiprocentní nutné účasti voličů.

Poražený investor musel rychle přejít do protiútoku. Prý je referendum pro zastupitele nezávazné! Své dostala i média, že prý nepravdivě informují o klánovickém referendu a o jeho výsledcích. Prý žádných 81 procent, které nesouhlasí s výstavbou, vždyť 1211 hlasů z 2407 všech oprávněných je POUHÝCH 50,31 procenta! Jenže započítat ve svůj prospěch hlasy těch, kteří nevolili, je tak demagogické, až je to k smíchu.

I otázka v referendu je prý zavádějící a nesrozumitelná. Tudíž podle investora má referendum pouze konzultativní charakter. Dokáže se to prý u soudu!  Klánovickým zastupitelům, pro které je výsledek referenda zákonný, tedy investor vzkazuje, poslouchejte nás, hlavně ale ne  lidi, se kterými žijete v jedné obci a kteří vás zvolili jako své zástupce!
Pro přitvrzení muziky investor starostlivě poukazuje na to, že tohle údajné konzultativní referendum se sporným výsledkem a špatně položenou otázkou je placeno z peněz poplatníků.
Nevypadá to jako by se investor snažil výsledek referenda snad ukrást?

Chápu motivaci investora, který takto potřebuje uchlácholit své chlebodárce a podporovatele, které v minulosti ujišťoval, jakou má v Klánovicích silnou podporu, že ve skutečnosti stačilo jen málo, aby většina lidí byla pro výstavbu hřiště! A pro tenhle účel se číslo 50,31% hodí mnohem líp, ačkoli ve skutečnosti neříká nic jiného, než to, že i kdyby přišly volit úplně celé Klánovice ( připomínám, že přišlo 62%), stejně je většina pro zachování lesa bez výstavby hřiště.
Klánovičtí občané potvrdili, že jejich volba pro les je jasná a nezviklaly ji ani silácké řeči, ani propagační akce ani finanční všimné ani pozvánky do (nezkolaudované a nepovolené) klubové hospody.
Politici, co teď? Zastupitelé, co teď? Pane primátore, co teď? Stále tvrdíte, že klánovičtí občané si ze všeho nejvíc přejí golfový areál v lese, když pěšky se dá z Klánovic dojít na ten nejbližší právě budovaný za půl hodiny? 
Ve standardní demokracii už by nebylo o čem mluvit. V České republice, dvacet let od konce budování socialismu, se ale dá ukrást všechno. Referendum i demokracie.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Roušar | pondělí 9.11.2009 16:43 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Pavel Roušar

Pan Babiš na rozkrájení

8.9.2015 v 8:35 | Karma: 24,49

Pavel Roušar

Betonový Bém

3.6.2010 v 23:12 | Karma: 25,37

Pavel Roušar

Mlžení kolem golfu

14.10.2009 v 11:03 | Karma: 12,38