Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už zase usínáme…

My. Svět. Příroda, město… snad úplně všechno kolem. Přišel prý astronomický podzim a já jsem z toho astronomicky nas… ehm, pardon – naštvaná. 

Možná je to prostě tím, že tohle léto bylo takový hezký. A to možná bylo prostě tím, že jsem letos v létě o moc víc než kdykoli dřív nosila sukně. Že jsem letos asi poprvé v životě nosila šaty. Že jsem ty sukně a šaty nosila bez silonek a nijak to nebolelo moje – jak bylo v jednom filmu hezky řečeno – rozsáhlá stehna. Možná je to prostě tím, že už tak rozsáhlá nejsou, že vlastně bývala ještě rozsáhlejší. Možná je to tím, že se cítím tak nějak dobře. Navzdory všemu, co se nepovedlo.

Přitom já jsem se na podzim vždycky tak těšívala! A bylo to právě proto, že jsem mohla samu sebe zahalit do kalhot, mikin, svetrů, bund a maskovat tak nedostatky, o kterých jsem věděla a styděla se za ně. A který stále mám, já vím, tak moc si kvůli těm pár kilům dole nefandím, ale občas stačí prostě málo a rázem je to o nějakej ten fous lepší. Lepší pocit. S chutí jsem zasouvala dozadu do skříně ty dvě sukně, co jsem měla, a užívala si to, že když mi z oblečení kouká jenom hlava, budím méně pozornosti a jsem mnohem klidnější.

No, ještě minulý týden jsme s děvčaty vytěžovaly jednu sukni za druhou, aby si holky ještě užily, a teď už zase točíme šátky, aby nám nebyla zima na krk. Ráno se nám špatně vstává do práce a na kuřpauzičky si na sebe oblékáme saka a bundy. Nemáme co na sebe, všechno je potřeba zase nakoupit. Zato máme rýmu a z ní podzimní depresi.

To je moderní říkat tomu tak, ne? Dny se krátí, studené fronty se prodlužují a zachránit to může jen babí léto. To, co zbarví stromy do všech těch kouzelných barev, které se tak chabě snaží napodobit všechny podzimní kolekce v obchodem s oblečením. To nejde. Nic nevypadá tak jako žluté listí v zapadajícím slunci, jako jeřabiny, které si děti trhají do školky, aby z nich dělaly svým maminkám náhrdelníky. To netrefí žádný návrhář, jedině příroda a ta nám v posledních letech všechno spíše rozmazává do slejváků a mlh. Ale já teda jako každý rok doufám, že zase zažiju hezký podzim. A že nás všechny čeká ještě hodně dní venku, že se všichni hned neschováme do bytů a chalup a ještě nějaký čas budeme potkávat v ulicích, hlavně v uličkách mého milovaného rodného města.

Až když člověk kvůli dešti nepotká za celý víkend živou duši, uvědomí si to kouzlo léta. Hlavně v našem krásném vlastním světě na okraji malého města. Tam, kde jsou hranice mezi pozemky a domovy vlastně pomyslné, ploty dobré tak akorát k tomu, aby nám neutíkaly slepice, kde se všichni v dobré náladě potkáváme a podporujeme se ve všech těch pracích okolo baráku a pozor – kde si dokonce mezi sebou s těmi pracemi pomáháme.

Na nohy mi fouká studený vítr z okna otevřeného do ulice a já s láskou vzpomínám na ty dny, kdy jsme měli všichni v pohotovosti opřené hrábě o stodolu, několikrát denně chodili obracet a jakmile dali do kop seno naše, přesunuli se na sousední louku, abychom si pomohli, pobavili se, zasmáli se… Pak si otevřeli láhev Ferneta, došli se džbánkem pro pivo, opekli buřty na ohýnku a do noci seděli venku.

Už je to všechno zase pryč a zároveň v nedohlednu. Já teda nevím, jestli medvědi skutečně spí zimním spánkem, jako to bylo v pohádkách, ale i nás něco takového vlastně čeká. Budeme ospalí a unavení chodit za tmy do práce a za tmy z práce, nadávat na déšť, pak na sníh, na zimu, na zamrzlá okna u aut a bláto. Zavřou se zahrádky a schovají stánky se zmrzlinou a náplavkou bude zase možno projít bez pocitu, že se prodíráte davem k pódiu na nějakém koncertě Roling Stones.

Lepší náladu mi způsobuje začínající divadelní a klubová sezóna, program na dlouhé večery podzimu, zimy i jara. Taky se mi třeba bude líp psát ta kniha, když bude za oknem tma už v šest a já nebudu mít roupy, že sedím doma a venku se toho děje hrozně moc.

Vrásky mi dělá pořekadlo – podzim láskám nepřeje. Ale… vzhledem k tomu, jak v tomhle ohledu bylo „úspěšný“ moje jaro a léto, mávám nad tím rukou. Nějak bylo, nějak bude. Bylo léto, tak teď zase bude zima. A po ní? Jo, bude to dobrý…:) 

Asi tenhle článek nikomu nic nedá, nikoho neobohatí, někomu bude připadat nesmyslnej. Ale ve skutečnosti tyhle změny vnímáme všichni a vím, že se najde plno lidí, kteří by chtěli zimu zaspat a probrat se na jaře.

Já ne. Já to všechno zvládnu, vydržím a víte proč? Ten pitomej čas nám taky šíleně rychle ukrajuje vteřiny, hodiny a dny z našich životů, že je škoda každé jakkoli promarněné chvíle. Zase klišé, já vím, ale čím dál tím víc se utvrzuji v tom, že právě o nich ten život je. A že bych jich chtěla zažívat víc a víc. Uvidíme, kolik jich přinese následující období, které vůbec nemusí být pochmurné jako to počasí. Ne, když máte rodinu, na kterou se třeba teď najde víc času. Ne když máte přátele, kterým nebude líto roztáhnout deštník a do hospody, do divadla nebo na koncert doběhnout v dešti. Ne když máte jako já kolegy, se kterými kromě času v práci klidně a rádi trávíte i hodiny po pracovní době v hromadné konverzaci mobilní aplikace. Ne když máte koníčky, milé povinnosti a další aktivity. Ne když máte lásku.

Všechno kromě ní mám. A tak jsem vlastně v pohodě. A tak, i když všechno tak nějak usíná, já to nebalím. Já to tu ohlídám. S vidinou jara před očima, které všechno zase obrátí naruby. Tentokrát tím správným směrem. 

Autor: Ivana Roubová | pátek 23.9.2016 0:12 | karma článku: 16,87 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Ivana Roubová

Seznamka to (ne)zachrání II.

Bylo to úplně symbolický. Před pár minutami jsem si za doprovodu písničky Proklínám od Janka Ledeckýho zrušila účet na Tinderu a rovnou odinstalovala aplikaci z telefonu. Rozloučili jsme se po cca devíti měsících.

21.1.2022 v 23:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Já, pravdoláskař

Možná jsem se tak narodila. I když to bylo ještě více jak rok před tím, než tady pukaly ledy a než hesla o pravdě a lásce zněla ze všech stran. Ale vyrostla jsem s nimi a přijala je za své. A vyznávat je nepřestanu. Nikdy.

14.11.2019 v 21:46 | Karma: 24,07 | Přečteno: 949x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Kroky vpřed a do neznáma zároveň. Věk: 30.

Když říkám, že jsem žádnou změnu 1. března 2018 v 17.25 hodin nepocítila, je to pravda. Je to jen číslo, a jestli je na začátku dvojka nebo trojka, je jedno. Stejně to ale postupem času člověka nutí k zamyšlení a bilancování.

2.8.2018 v 21:53 | Karma: 18,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Byla jsem na fesťáku

Znáte to, tisíce lidí, nulová hygiena. Neznáte? Taky jsem neznala. Ale už mi bylo třicet, jsem velká holka, tak jsem uznala, že jsem již zralá na to tuhle dobrodružnou výpravu podstoupit. Samozřejmě pouze se zkušeným doprovodem.

19.7.2018 v 23:34 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3781x | Diskuse| Kultura

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3519x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem inženýrka, asi omylem. To, co jsem vystudovala, nemá moc společného s tím, co mě doopravdy baví, o čem mě baví psát a o čem mě baví přemýšlet. Toho je hodně. Žiju život, který mě baví, i když stále něco hledám. Je mi přes 30 a pořád nevím, čím budu, až budu velká.

Seznam rubrik