Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenastal čas na změnu?

Nemám na mysli důvěru vládě a jiné peripetie, ale na změnu v systému obsazování ministerských křesel. Nepůjdu do daleké minulosti. Třeba ministryně Parkanová. Dosazená za stranu, která neuvážila, že ministerstvo obrany by měl řídit člověk, který ví, co armáda vlastně je. Není to o reprezentaci na slavnostech, ale o provozu a potřebách.  

Namítnete, že to ministr nemusí znát. Má na to podřízené. To je omyl, a pokud ví o rezortu, který řídí, prdlačku, tak si podřízení, rádcové, náměstkové a jiní podržtaškové dělají, co chtějí. Hlavně mažou šéfovi med kolem huby, za nic nezodpovídají a jen se svými kamarádíčky dojí státní kasu. Šéf rezortu jen poslouchá, co mu nakukají a výsledek je v tomto případu znám.

V tomtéž rezortu je ministr Vondra opět znalostmi o tom, co vlastně řídí, věděním nepolíbený. Pokud jsou zprávy pravdivé, tak nyní zadává firmě, která nedokáže uvést do provozu registry vozidel pro ministerstvo dopravy, novou zakázku za pár miliónků. Ministerstvo se nechová jako zákazník, který si má diktovat požadavky. Smlouvy se stávají cárem papíru, ať jde o Pandury, Casy či modernizace tanků. Hledání viníků se stává trapnou záležitostí. Nikdo za nic nemůže, jen peníze ze státní kasy tečou jako z děravého vědra.

A doprava? Totéž. Jen je ta ministerská neschopnost víc vidět a zasahuje víc lidí. Divím se, jak může někdo brát vážně povídačky náměstka ministra o tom, jak registr vlastně funguje, jen se nesmí do něho vstupovat. A prý se bude platit, i když nebude funkční. Asi sepisoval smlouvy stejný šikula, jako se staviteli a provozovateli mýtních bran na dálnicích. Na úkor státu solidně vydělávají jako nikdy před tím. ATS také umí díky svým konexím vydělávat. Jen pomocí médií, která jim jdou na ruku, soukromá i veřejnoprávní, v SMS soutěžích inkasují od 4 do 15 korun za esemesku. To jsem odbočil.

Současné angažmá ATS v registru vozidel, je zářným příkladem toho, že zakázku dostala „spřízněná“ firma, která si ani neudělala před projektováním průzkum, oč vlastně jde. Až nyní se asi dovídají, co má registr dělat a jak má fungovat. Pan ministr má na to bezva fintu, prý odstoupí, když to v pátek nebude fungovat. To je hodně platné těm, kteří díky nefunkčnímu systému neodjeli na již zaplacené dovolené. A nejde jen o dovolené. Řeči o složitosti problému svědčí o tom, že nikoho nenapadlo předem zjistit, co akce obnáší.

To, že se rozdávají ministerská křesla podle stranických pravidel, za cenu udržet koalice (prakticky jde o udržení se u vesla), vede k takovým přehmatům, jejichž původ je v nekompetentnosti. Ať vezmeme namátkou kterékoliv ministerstvo, tak nenajdeme chytré rozhodnutí. Školství, zdravotnictví, práce a sociálních věcí, spravedlnosti (toto je výjimkou, zde je účelové jmenování), dopravy atd. Říká se, že tato ryba smrdí od hlavy a ono na tom něco bude. Také se říká, že lež má krátké nohy, jenže to nějak nefunguje, protože lidé zapomínají.

Že je tento článek zbytečný? Jen připomínám, že i v komunální politice chybí odborníci. Budou volby. Na vládu odborníků si budeme muset počkat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Rottenberg | středa 25.7.2012 13:14 | karma článku: 23,74 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

Bál jsem se, že budu muset někdy vyřknout ono „zlatej Klaus“ a již je to tu. Ano, jde o jeho nástupce v úřadu prezidenta, Miloše Zemana. Tak popořadě.

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44 | Přečteno: 904x | Politika

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

Zapomíná se, jak to vlastně bylo. Asi bych se tomu nevěnoval, kdybych si nepřečetl tento článek: „Psal se 9. květen roku 1945. Na většině území republiky probíhaly oslavy konce války, v Lejčkově a okolí zavládl smutek.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Ivo Rottenberg

Malé vzpomínání, tentokrát na vojnu

Je tu čas vzpomínání na konec války, osvobození a také na Lázně Velichovky. Mise, jejímž úkolem bylo dopravit do Schörnerova štábu vyslance Dönitzovy vlády, který měl maršálu Schörnerovi oznámit podpis bezpodmínečné kapitulace.

6.5.2019 v 9:18 | Karma: 18,42 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ostatní

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka – na Rádio Alfa

Jistě jste zaslechli, jak jsou projektanti vinni všemi nedostatky jakéhokoliv dokončeného objektu. V rozhlase jsem končil jako projektant, takže na to mohu zavzpomínat. Můj „obor“ byla zvuková a rozhlasová technika.

4.5.2019 v 17:34 | Karma: 15,89 | Přečteno: 866x | Diskuse| Kultura

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

Bylo nebylo, tak mi to občas připadá se vzpomínkami, kdy jsem měnil profesi zubního laboranta za televizního, později rozhlasového, technika a to ve svých třiceti letech, ženatého s jedním dítětem. Zkusím to vzít "od Adama".

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 408
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x

Seznam rubrik