Konečně trocha pravdy - sofistikovaná lež

Tak se konečně dozvídáme, proč se mělo hrát o udržení koalice. V úterý se mělo rozhodnout. Prdlačka, šlo jen o maskování připravené „omluvy“, pokud jsou vládní lháři omluvy schopní, že s lehkým srdcem, a beze studu, občanům oznámí neplatnost slibu z roku 2010 vtipně nazvaným, a asi pracně sesmoleným, „programovým“ prohlášením vlády.

Ano je to tak. Veškeré to divadlo s véčkaři a „vyděračskými“ prohlášeními, byl dokonalý scénář, jehož hlavním cílem bylo „ospravedlnění“ NĚKTERÝCH bodů, o nichž již při sestavování  pamfletu, kterému pro občany říkali programové prohlášení vlády, věděli, že je nesplní.

Letos mělo dostat školství o 4 miliardy korun víc a tato navýšení se mělo zachovat až do roku 2015. Tím by se mohly vyrovnat alespoň částečně platy mezi pedagogy a pracovníky rozpočtové sféry. A problém školného také nebude dořešen. A zápisné je jen ošizením demonstrujících studentů. V opraveném programového prohlášení vlády také zcela zmizí pasáž slibů o navýšení peněz pro regionální školství.

Určitě se prý nestihne Ústavním zákonem zavést tzv. klouzavý mandát pro ministry. To by znamenalo, že poslanec, který se stal ministrem, by ztratil dočasně mandát poslance a do sněmovny by místo něj nastoupil náhradník z kandidátky strany. Pokud by zase přestal být ministrem, mohl by se automaticky vrátit do sněmovní lavice. To mělo být pro ministra jakousi jistotou, aby se mohl plně věnovat práci a „nebát se“ o poslanecký mandát po odchodu z funkce.

 Ani slib, že před spuštěním důchodové reformy bude probíhat valorizace důchodů dokonce podle platné legislativy. Koalice se totiž dohodla, že penze se budou dočasně valorizovat jen do výše jedné třetiny inflace, s dočasností však mají právě důchodci neblahé zkušenosti.

Vláda ještě přiznává, že nestihne zavést nový system vyplácení dávek v nemoci. Původně chtěla převést nemocenské dávky na nemocenské pojištění, přičemž nově by nemocenskou vyplácely zdravotní pojišťovny. Kecy o zavedení reálné ceny, kterou by se nahradil současný netransparentní bodový systém, byly jen chimérou. Dokonce se prý „obává“ vyšších nákladů na zdravotní péči. K tomu až k 1. lednu 2013 resort zdravotnictví bude definovat, co je „nadstandard“ zdravotní péče. 

Ani ústupu od zavedení jednotné sazby DPH ve výši 17,5% se nelze divit. Snad udrží schodek rozpočtu pro rok 2014 na úrovni 1,9 procenta HDP, ale jen díky okrádáním těch nejchudších. Vláda ze svého programu škrtá také slib, že zachová výši investic do dopravní infrastruktury.

Tak, jako ministr školství „nahradil“ školné zápisným, tak se bude o zoufalý stav silnic a dálnic starat „zefektivněná“ činnost Státního fondu dopravní infrastruktury, což se prý zajistí sloučením agend centrálních úřadů. A pokud to bude českou metodou, bude se jistě muset přijmout o 100% víc úředníků. O slibu, že vláda učiní jakési úkony ke zrušení silniční daně pro osobní automobily, si mohou malí a střední podnikatelé jen snít.

Jakou to vlastně máme vládu. Z koaličních smluv jsou jen cáry papíru, programové prohlášení sesmolené a s velkou pompou uvedené v roce 2010, je dnes pro srandu králíkům, ale páni politici si udrží svá korýtka i nadále. Někdo, třeba nějaký šťoura, by mohl říkat, že to je důsledek krize, s jejímž dopadem na nás nikdo nemohl počítat.

To by však nesměl být ve vládě ministr financí, který jako borec prošel, bez ztráty květinky, všemi vládami, které se na „vytvoření“ podmínek pro tu současnou podstatnou měrou podílely. A současní kovbojové všemu dali KORUNU. Aby to mohli dovršit, jistě používali služeb poradců, za jejichž odměny by postavily malé obce nejednu školku či hřiště. Ani rušení nemocnic by nemuselo být strašákem, kdyby neprošustrovali tolik peněz i z fondů EU.

Je to smutné, ale toto psaní je jen házením hrachu na zeď, leč nedalo mi to...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Rottenberg | čtvrtek 12.4.2012 8:50 | karma článku: 27,66 | přečteno: 1181x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42