Já to nechápu

Pamatuji si, že jsem vždy dostal na zadek já, když mi kamarád poradil něco, co se rodičům nelíbilo a nejen rodičům. Kamarád byl asi tehdy lobbistou, poradcem ve věcech klukovských nebo jak bych to mohl dnes nazvat.

Tehdy jsem za "činy" nesl odpovědnost sám. Tak proč dnes je obviňován někdo, kdo poradí politikovi či úředníkovi něco, z čeho mají asi oba prospěch. Ten rádce, lobbista nemá právo o něčem rozhodovat. Jen poradí, třeba poťouchle, ale jen používá svůj mozek a ono se mu za to platí. Je to věc dohody, a jestliže někdo neumí odhadnout kvalitu rady, ať opustí pozici, ve které má rozhodovací právo užít i nesprávnou radu. Oč tu vlastně jde? Encyklopedické heslo "lobbing" zní třeba takto:

Lobbing je specializovaná a odborná reprezentace prostřednictvím široké škály prostředků, které v zásadě vylučují korupční výměnu služeb, ve své povaze velmi odlišná od obecné nespecializované reprezentace, kterou zajišťují volení zástupci. Jako reprezentant partikulárních zájmů lobbista dodává informace a technicko-odborné expertízy, které mohou být užitečné a někdy rozhodující při definování legislativní a správní regulace.“ Lobbing tedy představuje jakési nošení informací, které by svou hodnotou měly přispět v zákonodárném, ale i exekutivním procesu. Je nedílným prvkem teorie pluralismu. V demokratických společnostech může přispívat k vylepšování výsledků ap.

Jak je možné, že zástupce nějakého podniku přistoupí na "požadavek" vyplatit jakoukoliv částku, aby byl zajištěn další postup obchodního jednání v dané věci. Kde onen zástupce vezme ve firmě určitý obnos, aby "zajistil" úspěšnost jednání. Mohl bych si myslet, že si to ten úředník vymyslel a peníze uložil na své konto. Tady nekšeftují malí kluci se skleněnkami, ale zástupci státu a firem. Tak přece není možné obchodovat. Je to tak, že někdo dostal míň, než druzí, tak je udal a máme najednou viníky.

Víc se dozvíte na: http://www.rottpanorama.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Rottenberg | pondělí 13.10.2014 18:45 | karma článku: 10,46 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42