Idiotské zvyklosti nahradily idiotské móresy

Tak se mi, ani nevím proč, vybavil film Princ a chuďas, kde hrál Roman Skamene prince i chuďase. Tam bylo sice podle Marka Twaina hezky vidět, že nemusí platit Werichovo, že šaty dělají člověka. Tedy ne úplně. Tak třeba muž ve společenském obleku s kravatou nebo motýlkem může budit dojem kultivovaného jedince, žel do doby, než promluví.

Kdysi, než se ujali školství komunisté, se vyučovalo společenské chování. V bohatých rodinách se děti od malinka učily společenskému chování, kterým se lišily od nižších společenských vrstev. Chytří chudí se takto vzdělávali četbou, jíž si tříbili jazyk.

Častým terčem vtipů je chování lordů v Anglii. I tu se nabízí vysvětlení ve výuce býti nad věcí a odlišit se od obyvatel v koloniích. Asi toto vysvětlení kulhá, ale mě to připadá dost pravděpodobné. I u nás se ve šlechtických rodinách učili společenskému chování spolu se všeobecným vzděláním.

Také nevolení reprezentanti státu - diplomaté mají určitý druh přípravy na funkci diplomata, resp. vyslance a velvyslance:  http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/diplomaticka_akademie/diplomaticke_vzdelani/zakladni_diplomaticke_vzdelani/index.html

I zde Zeman opustil "idiotské zvyklosti", které nahradily služby kamarádům. Neřeším, že již schváleného velvyslance minulou vládou, po dohodě se Slovenskem, "odložili", aby se mohla na jeho místo jmenovat dcerka Slovenského komunistického funkcionáře. Byla pravděpodobně iniciátorkou výmyslů a pomluv Zemanova protikandidáta. Ono, když se jde s jasnou lží na veřejnost, podle starého hesla o účelu, který posvětil prostředky, si přece zaslouží odměnu.

Pokračuji na: http://www.rottpanorama.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Rottenberg | úterý 4.11.2014 21:45 | karma článku: 14,44 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42