Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik.

Další evoluce po sdílení bankomatů budou vklady skrze cizí bankomaty, vklady přes pobočky na jakýkoliv účet v CZK v ČR (není sci-fi)

Dnes jsem jel po pražském půl-ohruhu a ve zprávách okolo 8h ráno citovali na Český rozhlas plus generálního tajemníka OSN, který v Egyptě prohlásil "Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik". V souvislosti se změnou chování nás lidí bylo tím myšleno "spolupracovat na ochraně přírody a snižování CO2 vypouštěného do atmosféry" dodávám. 

Vzpomněl jsem si, jak jsme letos tvořili PR ke sdílení bankomatů a srovnali jsme CO2 vypuštěné za rok jedním bankomatem k váze 3.000 kg k váze hrocha. Minulý týden k tomu bylo PR, že 2 banky, zatím, sdílejí bankomaty a tyto přemisťuji, kde budou potřeba také a dnes nejsou. Inovace roku 2022 mezi bankami. 

U večeře doma jsme měli debatu, my rodiče s dětmi, o všem možném. Přišlo i na sdílení bankomatů mezi Komerční bankou a Moneta Money bank, které budou duplikované bankomaty umisťovat do lokalit, kde bankomaty nejsou. Děti mají karty a kapesné a brigády, takže v 18ti a 15ti zkušenosti s výběry zdarma i s poplatkem. 

Další stupeň – když jsme si prošli základní funkce bankomatu, které jsou výběr hotovosti, dotaz na zůstatek, změna PINU a vklad hotovosti – budou vklady skrze cizí bankomaty. Ta myšlenka pochází někdy z roku 2020, když vypukl COVID, respektive restrikce, a pobočky bank a hotovostní přepážky byly zavírány a zavřeny. Poptávka po hotovosti – výběry a vklady – šla prudce nahoru a neklesá. 

"No jo, tati, jak pozná, na který účet chci vkládat, když mám účet u spořitelny a vkladový bankomat je jiné banky?". Když spojíte dvě funkce, a to dotaz na zůstatek a pak vklady, tak je to hotové. Půjde tedy o to provázat funkce dotaz na zůstatek a instantní (okamžitou) platbu, kterou už všechny banky mají implementovanou, a peníze si ponechá banka vlastnící bankomat a převodem doputují na Váš účet. V řádu sekund. Paráda. Pak proběhne vyúčtování mezi bankami. 

Jestliže počet bankomatů roste a počet poboček klesá a zároveň neklesá zájem o hotovostní korunové (CZK) transakce, pak by mělo jít, když máme v ČR přes 1/3 vkladových bankomatů o dobrý tah správným směrem, jak snížit celkový počet bankomatů, až doslouží a budou odepsány. 

V Nizozemí nastartovali po deseti letech budování společného bankomatového podniku v roce 2018 optimalizaci počtu bankomatů. Stát si podmínil, že do 5 km od každého PSČ bude bankomat. Místo 7.500 strojů mají dnes okolo 2.500 bankomatů v Nizozemí. Méně používají hotovost pro platby, ale trend je jasný. Počty ATM (bankomat) jdou dolů. 

Pobočky bychom také uměli využít, tam kde mají pokladnu, pro vklady na jakýkoliv CZK účet s kartou. Jak? Přijdu na pobočku k pokladně, přiložím kartu ke čtečce (nebo hodinky s tokenem VISA nebo MasterCard), zadám PIN a pokladní stejnou funkcí jako bankomat volá zůstatek na účtu, kterým získá číslo účtu ke kartě, přepočítá hotovost a tu mi okamžitou platbou posílá na účet u jakékoliv banky, která se k tomuto řešení připojí. 

A teď zpět k ekologii a ekonomii. Pokud nepojedu 10 km, to je cesta tam a zpět k teoretickému bankomatu nebo otevřené pobočce s pokladnou, tak nevyprodukuji CO2 tak jako cestou k bankomatu (méně k pobočce) za rohem. Ušetřím čas = peníze i náklady na dopravu. Banka si naúčtuje dle své cenové politiky nižší cenu za vlastní bankomat nebo pobočku a vyšší v případě účtu u jiné banky. Volím ekonomicky co se mi vyplatí. 10 km k mému bankomatu nebo 50,- CZK za vklad na cizím bankomatu 500m? Vklad přes přepážku cizí banky na můj účet za 100,- CZK? 

Nadále budeme volit podle oblíbenosti značky (banky) či kvality obsluhy a těžko donutí někdo banky ve volné soutěži, a díky za ní, protože se stále zlepšují, udělat z bankomatů nebo hotovosti komoditu v níž si nebudou konkurovat, ale kdo ví, zájem klientů a ESG ....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Schwarz | středa 9.11.2022 20:21 | karma článku: 5,65 | přečteno: 364x