Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik.

Další evoluce po sdílení bankomatů budou vklady skrze cizí bankomaty, vklady přes pobočky na jakýkoliv účet v CZK v ČR (není sci-fi)

Dnes jsem jel po pražském půl-ohruhu a ve zprávách okolo 8h ráno citovali na Český rozhlas plus generálního tajemníka OSN, který v Egyptě prohlásil "Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik". V souvislosti se změnou chování nás lidí bylo tím myšleno "spolupracovat na ochraně přírody a snižování CO2 vypouštěného do atmosféry" dodávám. 

Vzpomněl jsem si, jak jsme letos tvořili PR ke sdílení bankomatů a srovnali jsme CO2 vypuštěné za rok jedním bankomatem k váze 3.000 kg k váze hrocha. Minulý týden k tomu bylo PR, že 2 banky, zatím, sdílejí bankomaty a tyto přemisťuji, kde budou potřeba také a dnes nejsou. Inovace roku 2022 mezi bankami. 

U večeře doma jsme měli debatu, my rodiče s dětmi, o všem možném. Přišlo i na sdílení bankomatů mezi Komerční bankou a Moneta Money bank, které budou duplikované bankomaty umisťovat do lokalit, kde bankomaty nejsou. Děti mají karty a kapesné a brigády, takže v 18ti a 15ti zkušenosti s výběry zdarma i s poplatkem. 

Další stupeň – když jsme si prošli základní funkce bankomatu, které jsou výběr hotovosti, dotaz na zůstatek, změna PINU a vklad hotovosti – budou vklady skrze cizí bankomaty. Ta myšlenka pochází někdy z roku 2020, když vypukl COVID, respektive restrikce, a pobočky bank a hotovostní přepážky byly zavírány a zavřeny. Poptávka po hotovosti – výběry a vklady – šla prudce nahoru a neklesá. 

"No jo, tati, jak pozná, na který účet chci vkládat, když mám účet u spořitelny a vkladový bankomat je jiné banky?". Když spojíte dvě funkce, a to dotaz na zůstatek a pak vklady, tak je to hotové. Půjde tedy o to provázat funkce dotaz na zůstatek a instantní (okamžitou) platbu, kterou už všechny banky mají implementovanou, a peníze si ponechá banka vlastnící bankomat a převodem doputují na Váš účet. V řádu sekund. Paráda. Pak proběhne vyúčtování mezi bankami. 

Jestliže počet bankomatů roste a počet poboček klesá a zároveň neklesá zájem o hotovostní korunové (CZK) transakce, pak by mělo jít, když máme v ČR přes 1/3 vkladových bankomatů o dobrý tah správným směrem, jak snížit celkový počet bankomatů, až doslouží a budou odepsány. 

V Nizozemí nastartovali po deseti letech budování společného bankomatového podniku v roce 2018 optimalizaci počtu bankomatů. Stát si podmínil, že do 5 km od každého PSČ bude bankomat. Místo 7.500 strojů mají dnes okolo 2.500 bankomatů v Nizozemí. Méně používají hotovost pro platby, ale trend je jasný. Počty ATM (bankomat) jdou dolů. 

Pobočky bychom také uměli využít, tam kde mají pokladnu, pro vklady na jakýkoliv CZK účet s kartou. Jak? Přijdu na pobočku k pokladně, přiložím kartu ke čtečce (nebo hodinky s tokenem VISA nebo MasterCard), zadám PIN a pokladní stejnou funkcí jako bankomat volá zůstatek na účtu, kterým získá číslo účtu ke kartě, přepočítá hotovost a tu mi okamžitou platbou posílá na účet u jakékoliv banky, která se k tomuto řešení připojí. 

A teď zpět k ekologii a ekonomii. Pokud nepojedu 10 km, to je cesta tam a zpět k teoretickému bankomatu nebo otevřené pobočce s pokladnou, tak nevyprodukuji CO2 tak jako cestou k bankomatu (méně k pobočce) za rohem. Ušetřím čas = peníze i náklady na dopravu. Banka si naúčtuje dle své cenové politiky nižší cenu za vlastní bankomat nebo pobočku a vyšší v případě účtu u jiné banky. Volím ekonomicky co se mi vyplatí. 10 km k mému bankomatu nebo 50,- CZK za vklad na cizím bankomatu 500m? Vklad přes přepážku cizí banky na můj účet za 100,- CZK? 

Nadále budeme volit podle oblíbenosti značky (banky) či kvality obsluhy a těžko donutí někdo banky ve volné soutěži, a díky za ní, protože se stále zlepšují, udělat z bankomatů nebo hotovosti komoditu v níž si nebudou konkurovat, ale kdo ví, zájem klientů a ESG ....

Autor: Rostislav Schwarz | středa 9.11.2022 20:21 | karma článku: 5,65 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Rostislav Schwarz

Pane premiére, bavte se s bankami a MF a nebudete muset zvedat daně

Ten kdo se dívá, vidí, vidí stavební kameny, které stačí poskládat dohromady a bude fungovat MPSV, banky, MF, karetní asociace tak, že stát se stávající úrovní daní vybere podstatně více a vtáhne lidi do elektronizace plateb, účtu z obchodů. Pane premiére Sobotko, posaďte za jeden stůl Vaší ministryni z MPSV, ministra financí pana Babiše a zástupce bank. Ministerstvo vnitra Vám to může sepsat a pohlídat a budeme se mít všichni daleko lépe bez zvyšování daní. Vážně.

26.1.2015 v 21:59 | Karma: 12,29 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ekonomika

Rostislav Schwarz

Vertikálně-horizontální spolupráce či Zemanfreundenregierung GmbZH?

Společný nepřítel je jasný: president Miloš Zeman. Řešením je spolupráce obou komor parlamentu a všech politických stran nebo hlas ulice (lidu), který se na to vykašle neboť jsou prázdniny.

26.6.2013 v 17:10 | Karma: 12,21 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politika

Rostislav Schwarz

Keltové věděli, kde stavět svá obydlí

Bly jsem si po 3ch dnech vytírání ve sklepě, vyhánění vody ze sklepa zaběhat. Zprávy od řek mi naháněly hrůzu a když jsem z neděle na pondělí slyšel, mimo stálého deště, okolo 4h ráno nad Zbraslaví a Prahou létat vrtulníky, bál jsem se pustit si zprávy, co se stalo.

5.6.2013 v 12:20 | Karma: 13,86 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Rostislav Schwarz

Můj syn se včera podruhé narodil

V neděli odpoledne jsme se všichni spontánně rozhodli, že vyrazíme, za krásného počasí na kolech. Projeli jsme kaštanovou alej u Dolních Břežan, přejeli asi kilometr po silnici a s auty a cyklostezkou stoupali mírně nahoru uprostřed lánů žluté a vonící řepky olejky. Střídali jsme se v čele našeho čtyřčlenného pelotonu horských kol a po sedmi kilometrech se zastavili ve Zvoli na zmrzlině pro děti a jednom pivku. Říkali jsme si, s manželkou, že na první výjezd s dětmi (9 a 6 let) bude 12 km stačit a vraceli jsme se domů.

20.5.2013 v 20:54 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 872x
Projektový manažer v bankovnictví, běžec na střední tratě a maratony, otec 3 děti...

Seznam rubrik