Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavnější než Karel Gott

Byl považován za jednoho z králů rock and rollu a je to šedesát let od doby, kdy vyhrál s písní Rock Around the Clock jednu lokální soutěž. Psal se rok 1958 a řeč je o Pavlu Sedláčkovi.

 O rok později vyhrál s písní Jailhouse Rock další soutěž a v roce 1962 se potkává s Karlem Gottem na jevišti divadla Semafor ve hře Zuzana není pro nikoho doma. Tehdy měl u publika větší úspěch než on. Ale nesrovnávejme Sedláčka s Gottem. Božský Karel je stále na výsluní, zatímco cesty Pavla Sedláčka se ubíraly jinudy a dnes už jen příležitostně koncertuje se svou skupinou Cadillac.  Málokdo ale ví, že Pavel Sedláček vnesl do českého jazyka slovo bigbít. Slovo rock and roll bylo na sklonku padesátých let, stejně jako coca cola, symbolem západního života. Známá je aféra, kdy v roce 1957 na jednom tanečním večírku v Mánesu, kde se tančil rock and roll, policie všechny pozavírala. Přihlásit se tedy k rock and rollu bylo velmi riskantní. Pavel Sedláček měl v repertoáru píseň, kterou mimo jiné zpíval Don Lang, a ta se jmenovala The Big Beat. Sedláčkovi se to slovo big beat zalíbilo a protože v té době byla uznávanou a populární jazzovou formací Studijní skupina tradičního jazzu, použil tento vzor a svou skupinu pojmenoval Studijní skupina tradičního jazzu. A tak se zrodil bigbít a s ním do roka a do dne skoro stovka bigbítových kapel.Slibnou kariéru Pavla Sedláčka přerušila známá aféra s autem, které si přivezl z Německa, a jež ho přivedla na pár měsíců do vězení. Když ho pustili, neměl sice zpívání zakázáno, ale ne každý se odvážil ho na nějaké vystoupení pozvat. Až v roce 1968 se to zlomila a dokonce mohl chvíli jezdit zpívat do zahraničí.Já jsem se s Pavlem Sedláčkem potkal, když jsem byl na vojně, myslím někdy v roce 1969. Byli jsme oba v porotě nějaké armádní umělecké soutěže, a když jsem se pak z vojny vrátil, podílel jsem se na jedné jeho malé desce jako textař. Dvě písničky jsme pro něho dokonce napsali s Petrem Ulrychem. Pak už jsem Sedláčkovu kariéru moc nesledoval. Občas jsme se ale potkávali. 19. 12. 2006 jsem byl na jeho megakoncertu k 55. výročí rock and rollu v pražské Lucerně. Zpívali tam mimo jiné Karel Černoch, Yvonne Přenosilová, Viktor Sodoma, Karel Kahovec a nechyběl ani Karel Gott. Králem koncertu byl ale pochopitelně Pavel Sedláček, který pro tento koncert sestavil opravdovou lahůdku: The Cadillac Orchestra, kdy jeho normální skupina se rozrostla o 13 dechových nástrojů a sbor. Vznikl tak pravděpodobně první rock and rollový big band v Evropě. Koncert byl tehdy opravdový zážitek.Pavel Sedláček zpívá své rock and rolly s plným nasazením a patřičnou vervou, takže - pokud někdy na jeho vystoupení narazíte, neměli byste si ho nechat ujít!

Autor: Ivan Rössler | sobota 8.12.2018 9:38 | karma článku: 27,52 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Ještě jednou Jiří Voskovec

Téma Voskovec bylo jedním z témat, které jsem si vybral pro svůj rozhlasový pořad na výstavě KDE DOMOV MŮJ, která byla v roce 1990 v Praze U Hybernů. Jmenoval se Setkání s Georgem Voskovcem.

18.6.2015 v 18:15 | Karma: 14,83 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Ivan Rössler

Jiří Voskovec 60 + 50 = 110

Jiřího Voskovce jsem slyšel už jen z desek (a viděl ve filmu). Ale byl jsem na jeho malé oslavě. Bylo to v roce 1965, kdy se oslavovaly v Divadle hudby v Praze jeho šedesátiny.

18.6.2015 v 9:59 | Karma: 10,46 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

Ivan Rössler

Na obranu Landy

Tak jsem si přečetl, že náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) v uplynulých dnech odmítl, aby zpěvák Daniel Landa složil hymnu k pražské oslavě 700. výročí narození panovníka Karla IV.

20.5.2015 v 8:02 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

Ivan Rössler

Zemřel Malý velký lord Rostislav Černý

Rostislav Černý skutečně hrál Malého lorda v semaforském Člověku z půdy (v alternaci s Jiřím Suchým!), mnohem víc byl ale znám jako autor nesmrtelných hitů jako například Trezor (Karel Gott), Oliver Twist (Eva Pilarová), Dej mi pár okovů (Karel Hála) a mnoha dalších. Jeho kamarád Jiří Srnec mu nabídl angažmá v Černém divadle a tím mu vlastně umožnil, aby emigroval. Nebylo divu, bylo to krátce po sovětské invazi v roce 1968. Před Rosťovou emigrací jsme se párkrát potkali, jednou jsem byl dokonce svědkem, jak v Redutě někomu prezentoval svou novou píseň.

3.5.2015 v 18:51 | Karma: 14,74 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Ivan Rössler

Prezident si může dělat, co chce!

V zásadě si prakticky může dělat kdokoliv cokoliv do té doby, kdy se někdo jiný rozhodne, že vytvoří nějakou nepřekročitelnou hranici. Teď tuto hranici vytvořil náš prezident, který zabouchl dveře Hradu americkému velvyslanci. Souhlasím s prezidentem, že nám nějaký cizinec nemá kecat do toho, co dělá naše hlava státu.

6.4.2015 v 7:55 | Karma: 19,53 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1848x
Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz