Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milada Horáková kazí komunistům volby

Předseda komunistů Vojtěch Filip si stěžuje na Českou televizi. Dokumentární pořad o procesu s Miladou Horákovou, který nyní televize vysílá, je podle něj neobjektivní a před volbami do evropského parlamentu prý komunisty poškozuje. - Tak tohle jsem si přečetl a řekl jsem si, že je nejspíš dobře, že jim Milada Horáková ty volby kazí a doufám, že jim je zkazí úplně. - Natočil jsem kdysi v rozhlase pětidílný cyklus, který obsahoval jak úryvky z Procesu s Miladou Horákovou, tak z dobového tisku a především rozsáhlý rozhovor s Františkem Přeučilem.     

František Přeučil (otec herce Jana Přeučila) byl v Procesu s Miladou Horákovou odsouzen na doživotí. Bohužel, už není mezi námi. Zemřel při požáru svého domku v Černošicích v roce 1996. Nabízím vám úryvek z rozhovoru, který osvětluje, jak byl celý proces připravován. Všichni obžalovaní byli natolik zmanipulovaní, že před soudem jen odříkávali naučené texty. Proto byl také proces natočen a vysílán, tak sebejistí si tehdy komunisté byli. A teď tedy slíbený úryvek z rozhovoru (víc o tom můžete číst na mých webových stránkách).

Netrvalo ani dva roky po "únorovém vítězství" a František Přeučil byl zatčen.

To datum se mu vrylo hluboko do paměti:

"Byl jsem zatčen 8.listopadu 1949 ve čtyři nula, nula. V Ruzyni se nám strašně chlubili, že dokázali ve 4.00 zazvonit v Praze u zhruba 397 funkcionářů strany a všecky nás odvézt do Ruzyně."

Vy jste byl zatčen začátkem listopadu a proces se konal až  31.května 1950. To znamená, že trvalo sedm měsíců, než tato záležitost byla dokonale připravená. Jak těch sedm měsíců vypadalo z vašeho hlediska?

Špatně. Cela byla hezká, celkem únosná, ale nesměl jste si sednout. Musel jsem chodit. V noci jsem byl bez deky, bez podhlavníku, jen tak na holé zemi. Každých 20 minut vás probudí, musíte vstát a hlásit se. To samé se opakuje vedle, vlevo, vpravo a naproti, takže je v tom kriminále celou noc neklid a těžko se usíná, nervy dostávají zabrat. Celou tu dobu jsem například neměl kartáček na zuby. Ručník a mýdlo vám jenom půjčí, nemáte lžíci, nemáte nic, psychicky se dostáváte do takového stavu, že vás může držet už jenom síla vůle. Zejména první vánoce byly nepříjemné, když jsem si uvědomoval, že doma jsou dvě děti.

A v takové situaci s vámi dávají dohromady protokol. Referenti jsou dva, tři, z toho jeden je hodný, ti druzí dva všelijací. Jeden však musí být bicí. A tak se vám také stane, že přijde ten hodný referent a říká: "Hele, copak se vám stalo? Utřete si tu krev, člověče, vždyť mi to tu pocákáte! To jste upad' na topení, že jo? To je blbý, no tak si z toho nic nedělejte..."  a takovéhle zábavy. Tak to trvá, u toho nejsilnějšího, tři, možná čtyři měsíce, než dojdete do takového stavu, že řeknete: "Napiš si, co chceš, já ti to podepíšu." Prostě jdete dolů, dolů, dolů, a když nejdete a když neposloucháte, tak jsou tu ještě nějaké další donucovací prostředky. Nedostanete dva, tři dny jídlo nebo vás na pár hodin postaví nahého do takového kumbálku, kde stojíte jen na trubkách a zespoda do vás větrák pere horký vzduch, tak to také vydržíte jen chvíli, možná omdlíte, pak se ocitnete na cele a ani o tom nevíte. Občas přijde doktor, dává vám nějaké prášky a čeká, až to spolknete. Tenkrát se tvrdilo, že jsme něco dostávali.

S některými chlapy jsem později mluvil v Leopoldově. Jeden z nich mi řekl: "Já byl dělník, v sobotu jsem ještě byl ve fabrice a v neděli mi řekli: strana tě potřebuje. V pondělí jsem už dělal vyšetřovatele v Ruzyni. Neuměl jsem ani tvrdé a měkké i, o psacím stroji jsem také nevěděl nic a najednou jsem vás vyšetřoval."

Komunisté by se měli se svou minulostí vyrovnat jinak, než předstírat, že pořad o Procesu s Miladou Horákovou, je neobjektivní. Neobjektivní, tj. zmanipulovaný byl sám tento proces a na základě této manipulace byli odsouzeni lidé k trestu smrti. Záznam procesu vyšel i knižně pod názvem Proces s vedením záškodnického spiknutí proti republice,  Horáková a společníci. Knížka s hnusnou šedou obálkou vyšla v nákladu 140 000 výtisků! Zvukový záznam dodnes leží i v archívu Českého rozhlasu. Když jsme ho poslouchali, mrazilo nás, když jsme slyšeli na vlastní uši: Odsuzují se - JUDr Milada Horáková k trestu smrti, Jan Buchal k trestu smrti, JUDr Oldřich Pelc k trestu smrti, Záviš Kalandra k trestu smrti, JUDr Josef Nestával k trestu těžkého žaláře na doživotí, JUDr Jiří Hejda k trestu těžkého žaláře na doživotí, František Přeučil k trestu těžkého žaláře na doživotí...

Nevím, soudruhu Filipe, co je na připomenutí justičních vražd tak neobjektivní! 

 

 

 

Autor: Ivan Rössler | čtvrtek 4.6.2009 9:25 | karma článku: 23,34 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Petr Oliva

V roce 1972 jsem dělal rozhovor s devětadvacetiletým Petrem Olivou. Vezměte ukázku z tohoto rozhovoru jako malou vzpomínku na herce, který nás nedávno opustil.

10.2.2019 v 8:08 | Karma: 13,30 | Přečteno: 702x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ivan Mládek 77

Dnešní sedmička v datu (7. února) není jediným šťastným číslem Ivana Mládka. Dneska svůj datum narození obohatil o další dvě sedmičky, protože dnes se Ivan Mládek dožívá sedmdesáti sedmi let.

7.2.2019 v 7:44 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Lovec perel Mirko Pašek

Dnes je to sedmnáct let, co zemřel v jednadevadesáti letech spisovatel Mirko Pašek. Jeho Lovci perel patří asi k nejznámějším knížkám, které napsal. A není jich málo. Tou první je Loď Opanake, která vyšla, když mu bylo třicet let.

6.2.2019 v 10:47 | Karma: 14,61 | Přečteno: 379x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

První den Novy

4. 2. 1994 začala vysílat TV Nova. Už je to pětadvacet let. Měl jsem to štěstí, že jsem u zrodu Novy byl. Její start jsme připravovali necelý rok. Dostal jsem na Nově na starosti zábavu.

4.2.2019 v 9:00 | Karma: 13,15 | Přečteno: 492x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ticho za Jana Palacha

Ve středu 16. ledna to bude padesát let, kdy se na Václavském náměstí upálil na protest proti sovětské okupaci Jan Palach, tři dny na to na následky svého popálení zemřel. Chtěl bych v této souvislosti napsat o písni Ticho.

14.1.2019 v 9:29 | Karma: 20,98 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1848x
Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz