Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je možná obnova vnitřní síly a konkurenceschopnosti Západu?

Je možná obnova vnitřní síly a konkurenceschopnosti Západu?

Společnosti v nichž vládne domněnka, že, že dějiny dospěly ke svému konci, jsou obvykle společnosti nacházející se na hranici úpadku.Je Západ vyjimkou z tohoto pravidla?

Caroll Quigley-popisuje model společný všem civilizacím, který má 7 fází.

1. formování

2.zrání

3.expanze

4.vnitřní konflikty

5.tzv.zlatý věk(absence vnitřních, válečných konfliktů, rušení vnitřních  obchodních bariér…..)

6.úpadek

7.rozklad

Profesor Quigley na počátku 90let shledal Západ, podle zmíněného hodnocení, jako dospělou civilizaci nacházející se v počátečním stádiu úpadku.V minulých civilizacích končila fáze zlatého věku dramaticky a rychle, nebo pomalu-vnitřním rozpadem.Civilizace rostou(fáze expanze), říká Quigley, protože disponují  vojenskou, náboženskou, politickou, ekonomickou organizací, která akumuluje přebytek a investuje jej do produktivních inovací!

Upadají tehdy, když společenské skupiny kontrolující přebytek mají  zájem využít jej pro, neproduktivní, leč individuálně uspokojivé účely…, a přebytek je tak proměňován ve spotřebu, aniž by vznikaly nové, účinnější metody produkce!Lidé žijí ze svého kapitálu a civilizace přechází z fáze zlatého věku do fáze úpadku!Nepřipomíná vám to něco?

(ekonomická deprese, upadající životní úroveň, rozrůzněné zájmy, nárůst asociálního chování, vzrůst negramotnosti, marné pokusy zastavit ztráty legislativou, politická reprezentace masově ztrácí podporu svých občanů, nárůst neochoty bojovat za společnost, či ji jen podporovat odváděním daní…….)

Tento úpadek pak vede k rozkladu, kdy civilizace již není schopna se bránit, protože již nemá vůli se bránit, pak se stává snadnou kořistí civilizace jiné.Historie však poučuje, že nic není nevyhnutelné.Dokáže se tedy  Západ obnovit, nebo ne?S.P.Huntington vidí hlavní problémy, ani ne tak v demografii, a ekonomice, jako v těchto důvodech:

1.vysoká míra zločinnosti, užívání drog , nárůst patologického chování

2.úpadek rodiny,a její  nepochopitelná dehonestace

3.úpadek tzv.sociálního kapitálu, mezilidské důvěry

4.úpadek vědění a intelektuálních aktivit, projevující se klesající úrovní dosaženého vzdělání

Budoucí zdraví Západu tedy závisí značnou měrou na tom, jak se dokážeme vypořádat s těmito trendy.

Západní kulturu však problematizují i skupiny, které se nacházejí uvnitř ní samotné.Jedno takové nebezpečí pochází od přistěhovalců z jiných společností, kteří odmítají asimilaci a i nadále si podržují a zdůrazňují hodnoty a zvyky a kulturu svých domovských společností(tzv.páté kolony)!!!V Evropě tento velice nebezpečný jev prezentují především muslimové, v USA to jsou Hispánci(tam, je ale jisté civilizační, byť ne hodnotové spříznění).

V Evropě je západní civilizace podkopávána oslabením svého ústředního komponentu-křesťanství.Stále nižší počet Evropanů se totiž hlásí k náboženské víře.Tento trend ani neodráží nepřátelství vůči náboženství, jako spíše lhostejnost.Málokdo si však uvědomuje, jak křesťanské hodnoty, koncepty a zvyky prostupují celou evropskou civilizací.„Švédové jsou snad nejméně religiózním národem v Evropě,“jak vystihl jeden z příslušníků tohoto národa, „ale této zemi vůbec neporozumíte, dokud si neuvědomíte, že naše instituce, společné zvyky, rodiny i způsob života jsou zásadně utvářeny luteránským dědictvím.“V USA takovýto problém není příliš patrný, protože Američané,a nutno říci právem, se považují za religiózní národ.

Ovšem mnohem větším nebezpečím pro současnou světovou velmoc, je krize národní identity.Americká národní identita je kulturně definovaná dědictvím západní civilizace a politicky principy americké ústavy, na nichž se shoduje většina Američanů:svoboda, demokracie, individualismus, rovnost před zákonem, konstitucionalismus, soukromý majetek.

Ve druhé polovině 20. století byly oba prvky americké identity vystaveny prudkým a trvalým útokům ze strany nevelké, ale vlivné skupiny intektuálů a publicistů.Ve jménu multikulturalismu napadali západní identitu USA, popírali existenci společné americké kultury a podporovali rasové, etnické a jiné subnacionální kulturní identity a seskupení.Multikulturalisté jsou, jak řekl Arthur M.Schlesinger jr.„velice často etnocentričtí separatisté, kteří v západním odkazu vidí pouze jeho zločiny“

Trend k multikulturalismu se projevuje i v řadě legislativních kroků včetně zákonů o občanských právech ze 60 i 90 let.Nemůže být většího rozporu, jak na rozrůzněnost pohlíželi Otcové zakladatelé Spojených států, a jak na ni „pohlíží“ dnešní  politická reprezentace USA.Národní motto Spojených států e pluribus unum-z mnoha jeden(že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, a mají právo na život svobodu a hledání štěstí, nikoliv společné geny), je snad jasné a srozumitelné.Toto motto je doslova a písmene zprzněno dnešními multikulturalisty a sociálními inženýry, jež jeho význam doslova obrací naruby,a přetváří k obrazu svému!!!

 

Neuvěřitelně se takto vyjádřil(tedy z jednoho mnohé), v jednom svém projevu multikulturní, levicový, zelený génius a všeználek Al Gore, který se zřejmě neobtěžoval vůbec zjistit správný překlad, nebo se jen prostě prořekl!

Američané a Evropané jsou kulturně součástí západní rodiny; multikulturalisté toto spojení mohou poškodit, možná dokonce zničit, avšak nedokáží je nahradit žádným jiným!

 26 prezident Spojených států-Theodore Roosevelt, právě před tímto varoval:

„Jediným zcela jistým způsobem, jak tento národ dovést ke zkáze, jak znemožnit jeho existenci jako národa vůbec, by bylo dovolit, aby se z něj stala spleť handrkujících se národností“

A právě v 90 letech političtí představitelé USA toto nejenom dovolili, ale o tuto rozrůzněnost i trvale usilovali na úkor jednoty!!!Jaká budoucnost může stát před společností bez kulturního jádra, která se bude definovat pouze politickou ústavou, v době kdy se národy všude na světě definují kulturními hledisky???!!!Takto konstituovaná společnost jednoduše nemůže přetrvat dlouho.

Multikulturalisté( a tím se paradoxně stávají sami rasisty) staví práva skupin nad práva jednotlivců, často definovaných v pojmech rasy , etnicity, pohlaví a sexuální orientace!Multikulturalisté jednají tak, že odmítají kulturní dědictví své země, místo toho se snaží „vytvořit“ zemi mnoha civilizací, která nebude patřit do žádné z civilizací, bude postrádat kulturní jádro, a výsledkem činnosti těchto „dobrodinců“ zůstanou schizofrenní, rozervané země s ideálním podhoubím pro národnostní, náboženské, civilizační konflikty s veškerými tragickými následky z toho plynoucími.

Pokud se Severní Americe a Evropě podaří obnovit hodnoty, principy a morální život,(tedy vše díky čemuž židovsko-křesťanská civilizace byla doposud tak životaschopná), pokud budou stavět na své kulturní spřízněnosti,pokud prostředky které budou vytvořeny, budou smysluplně investovány, nikoli projídány a hloupě spotřebovávány, a budou spolu (ne proti)spolupracovat, mohlo by dojít k obnovení politického vlivu, potažmo ekonomické síle.

Je to v našem nejvlastnějším zájmu.

Autor: Roman Pražák | čtvrtek 11.12.2008 11:41 | karma článku: 18,08 | přečteno: 2065x
  • Další články autora

Roman Pražák

Úskalí odlišnosti(rozdílnosti)-Byron M.Roth

"Totalitní metody a utopické ambice multikulturalismu mají své kořeny v komunistické ideologii" - anglická spisovatelka Doris Lessingová

28.10.2012 v 16:51 | Karma: 16,45 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Oriana Fallaci:Dopis Svatému otci

Oriana Fallaci (29.6 1929 - 15.9 2006) světově proslulá italská novinářka a spisovatelka, autorka románů, rozhovorů s významnými politiky a státníky a reportáží z většiny stěžejních ozbrojených konfliktů druhé poloviny 20. století.Jako válečná zpravodajka působila například v zemích Blízkého východu, Latinské Ameriky, Vietnamu nebo třeba roku 1956 v Maďarsku. O.Fallaci se proslavila provokativně vedenými rozhovory s klíčovými osobnostmi své doby stejně jako odmítáním politické koreknosti ve vyjadřování.

29.1.2012 v 17:10 | Karma: 26,18 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

León Daudet-O liberalismu

Lon Daudet-francouzský novinář, spisovatel, politik-pro mě zajímavý člověk s zajímavými názory.Zde předkládám jeho názor na liberalismus.

3.1.2012 v 12:43 | Karma: 11,78 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Slova Geerta Wilderse

Geert Wilders-předseda PVV, v Nizozemí r. 2007 politik roku, r.2009 muž roku, r.2009 držitel italské ceny Oriany Fallaci - Za obranu svobody. Od roku 2004, kdy byly na něho vydány první vražedné hrozby, je pod stálou policejní ochranou a bez trvalého bydliště.

4.11.2011 v 21:11 | Karma: 36,10 | Přečteno: 2101x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Elisabeth Sabaditsch Wolff

Slyšeli jste už o té ženě?Pozoruhodně málo informací o této ženě, a jejím neuvěřitelném případu je k nalezení, i když by tomu mělo být přesně naopak.

25.10.2011 v 1:04 | Karma: 23,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
Nikomu své názory nenutím.Jen doufám,že hodně lidí má názory podobné.

Seznam rubrik