Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vznik křesťanství 1.

Základním předpokladem pro vznik křesťanství byly tři myšlenky: Představa konce světa, představa utkání mezi dobrem a zlem, představa vzniku Nového Jeruzaléma. Všechny tři myšlenky lze doloženě datovat před rok sedmdesát.

Myšlenka konce světa pravděpodobně vzklíčila jako důsledek neustávajících bitev již od konce makabejských válek, ještě rozdmýchávaných vnějšími útoky, ať již míníme Římany, Parthy, Seleukovce, či Ptolemajovce. Myšlenka poslední bitvy mezi dobrem a zlem je zformulována Apokalypsou, a prokazatelně existovala již před rokem 70 1. Století. Důkaz? Esejská komunita v Kumránu zanikla někdy kolem roku 68, ale v dokumentech, které po ní zůstaly, je Apokalypsa popsána, dokonce již tak zformalizovaná, že musela projít dlouhodobou degradací. A byla všeobecně rozšířena, stejné popisy byly objeveny v zajordánských jeskyních, stejně jako v Damašku. Představa, že byla sepsána na Panatelarii na přelomu prvního a druhého století , neobstojí, protože kromě té přesvědčivé esejské datace, je jednoznačně poznamenána gnosticismem. Pokud byl jejím autorem evangelista Jan, muselo být jeho křesťanství velmi pochybného druhu. Stejné je to s posledním soudem a vznikem Nového Jeruzaléma, ačkoliv tam lze hledat stopy Starého zákona.

Zprávy o Ježíšových myšlenkách a činech máme pouze ze čtyř evangelií, jejichž autory ve skutečném pořadí podle data vzniku byli Marek – alexandrijský Žid, který musel z Alexandrie uprchnout v důsledku alexandrijských řecko- židovských rozbrojů. Po příchodu do Jeruzaléma se přidal k Pavlovi z Tarzu, s nímž absolvoval jeho první misijní cestu někdy kolem roku 50. Druhým v pořadí byl Matouš, o němž víme pouze to, že zcela určitě to nebyl Levi Alfeův, zvaný Matouš celník, jeden z dvanácti Ježíšových učedníků. Třetí byl Lukáš, maloasijský Řek, kterého do Jeruzaléma ze své další misijní cesty přivedl opět Pavel z Tarzu. Čtvrtým evangelistou byl Ježíšův učedník nejmilejší Jan Zebedeus. Textová kritika jeho evangelia naznačuje, že by to opravdu mohl být on.

Apokryfy z Nag Hamadi naznačují, že sepsaná evangelia byla podrobena přísné selekci, v níž obstála právě ta čtyři, uvedená v Novém zákoně. Je pravděpodobné, že tato selekce probíhala v celém druhém, třetím, a čtvrtém století až do Nicejského koncilu včetně. Ani jedno z evangelií se nezachovalo v původním znění, při čemž některé zásahy byly zcela cílené. Pochybnosti vyvolávají především pasáže o panně Marii, je možné, že byly sepsány řeckými překladateli jako protiváha vůči kultu Demeter.

Zcela nepochybně je toto kritické období judaismu provázeno pokusy o jeho reformu, kde hráli svou roli farizejové, esejci, následníci Jana Křtitele, gnostici, následníci Petrovi – neříkejme jim bezmyšlenkovitě křesťané, možná další heretické frakce, o nichž se zprávy nedochovaly.

Judaistická hereze pochopitelně míjela Jeruzalém. V prvé řadě to byla Galilea, kde byla prezentována Ježíšem  a jeho učedníky. Dále to byla Sýrie, především Damašek, její personifikací se stal Jan Křtitel pro svou popravu z rukou Heroda Filippa. Konečně to byli esejci v Kumránu, ale také v Damašku a Galileji. Přímo v Jeruzalémě byla zřejmě pouze Petrova protokřesťanská komunita.

Mezi jednotlivými frakcemi zřejmě panovaly antagonistické vztahy, jak o tom svědčí apokryfní Tomášovo evangelium z Damašku, v němž je líčeno Ježíšovo dětství, kde je prezentován jako zlomyslné a kruté dítě dokonce se sklonem k čarodějnictví. Zřejmě byl Ježíš vnímán jako nebezpečný konkurent Jana Křtitele.

Zcela specificky byla vnímána judaistická hereze v Egyptě, jak o tom svědí Jidášovo evangelium, naznačující, že Ježíš svou mučednickou smrt plánoval.

Ale o tom všem až příště.

                                                                                                 Antonín Robin

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Brinda | pondělí 11.5.2015 10:41 | karma článku: 11,25 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

Není nejmenší pochyby o tom, že šlo o trestný čin. není pochyby o tom, že byl naplánován a řízen z nenápadného pozadí. Není pochyby o tom, že jeho cílem bylo svržení vlády.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89 | Přečteno: 128x | Diskuse| Miniblogy

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

Je to k smíchu nebo k pláči, když profesor politologie nerozumí politice? Předseda ODS pan Petr Fiala na Národní poskytl novinářům "improvizované" interview.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Politika

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

Je pravda, že Mars je potencionálně jediný kolonizovatelný objekt v sluneční soustavě. Souvisí s tím ovšem celá řada problémů, jedním z nich pak je, že atmosférqa Marsu obsahuje pouze 0,6 % kyslíku.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda

Robert Brinda

Šmejdovství je mimořádně výnosný byznys.

Před několika roky jedna organizace v Litomyšli vypsala anketu na zjištění nejvýhodnějšího dodavatele elektrické energie a plynu.

15.11.2019 v 14:43 | Karma: 11,83 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ekonomika

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

Protože jsem byl za socialismu tak trochu "politisch verdächtig" vyslooužil jsem si svou první zahraniční dovolenou až v roce 1988.

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 625x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik