Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomoc válečným uprchlíkům určitě ano, ale pozor na pokračování v sociálním experimentu.

Jsem zcela pro poskytnutí útočiště prchajícím ženám a dětem, ale jsem proti nastupujícímu (ne)kontrolovatelnému sociálnímu experimentu, který u nás nemá obdoby od dosídlení Sudet, a lidem by se měla začít říkat nejenom pozitiva.

  Jak už jsem zmínil, nemám sebemenší problém s poskytnutím útočiště potřebným, kteří prchají před válkou a projevy závisti, že něco dostávají zadarmo, považuji za zcela absurdní až zvrácené. Doufám, že na tomto se ještě všichni shodneme. Ale pak tu je ještě další stránka, které zaniká v étosu všeobecné euforie, veřejnosti jsou předkládána jenom více, čí méně reálná pozitiva.

  Už brzy bude na území Česka 300 000 uprchlíků, převážně žen a dětí, takže opravdu není nereálné, že se brzy dostaneme na číslo 500 000+. Je absolutně naivní si myslet, že až válka skončí, tak se většina navrátí zpět na Ukrajinu. Proč? Ukrajina na tom byla velmi špatně již před válkou. Mnozí si asi myslí, že Ukrajina na tom byla podobně jako Rumunsko či možná Bulharsko. Ne... Pro ilustraci HDP v paritě kupní síly na hlavu v USD: DE: 57 000, CZ: 43 000, PL: 36 000, RO: 33 000, BG: 25 000, UA: 14 000!, podobně jako Egypt nebo rozvrácená Libye. Hůř na tom bylo v Evropě pouze Kosovo s 12 000. A to bylo před válkou! Nyní Ukrajina velmi pravděpodobně přijde tak či onak o relativně bohaté průmyslové oblasti na východě a velkou část pobřeží s přístavy, obchodní vztahy budou narušeny, masivní exodus obyvatelstva, to je bohužel realita ruské agrese a HDP se pravděpodobně propadně hluboko mezi rozvojové státy. Do takové země se opravdu moc nebudete chtít vracet, naopak budou utíkat další a to i po skončení bojů. Takže spíše než návrat uprchlíků lze očekávat, že za nimi ještě dorazí jejich rodinní příslušníci nebo přátelé. Ze všech médií jsme všemi neustále ujišťování o přínosu takto masivní migrace a jenom zlehka dostávají prostor ti, kteří poukazují i na problémy. Jak už jsem zmínil, nemám žádný problém s uprchlíky, nemám žádný problém s přiměřenou ekonomickou migrací, ale toto je úplně jiná story. Ponechme stranou školství, zdravotnictví, bezpečnost atd. a vezměme si pouze práci a bydlení. 

 České mzdy se dlouhodobě pohybují hluboko pod úrovní těch západních a proto není divu, že pro producenty jsme země zaslíbená, zvlášť když třeba do Hamburgu je to z Prahy blíže, než z Mnichova. Nepochybně tu je prostor pro zahraniční pracovníky, ale jak velký, aby nezačal tlak na snižování mezd? Opravdu je tu práce za slušnou mzdu pro sta tisíce nově příchozích? Úřady práce sice hlásí 360 000 volných pracovních míst, ale když navštívíte jejich web, tak se u velké části z nich nelze vůbec divit. Jinak v našich podmínkách je nízká nezaměstnanost až démonizována, ale ono to má samozřejmě i svoji kladnou stránku. Zaměstnavatele to nutí k větší efektivitě, lepšímu zacházení se zaměstnanci, růstu mezd a tak jde dopředu celá společnost, než když stále a dokola jedeme  na anabolikách levné pracovní síly, protože levná pracovní síla produkuje další poptávku pro další levné pracovní síle. Jinak předpokládat, že nebudeme mít žádná volná místa je přesně to samé, že nebudeme mít žádné nezaměstnané. Takže domnívat se, že náš pracovní trh hravě vstřebá sta tisíce lidí, aniž by to měli negativní dopad na ty ostatní, je dost odvážné tvrzení. 

  Druhá stránka je bydlení, pokud v oblasti práce bych byl schopen i akceptovat, že zvládneme vstřebav sta tisíce lidí, tak  ohledně bydlení je snad všem jasné, do jakého maléru se řítíme. 500 000 lidí bude potřebovat cca 100 000 bytů. A spaní na lehátku v tělocvičně se dá vydržet pár týdnu, pak už musíte zaplatit byt, ať to stojí, co to stojí. Za nějaký čas se dozvíme, že z trhu zmizely prakticky všechny volné byty a ceny vystřelí nahoru, to vyvolá tlak i na zvyšování nájmů pro ty stávající. Naše v Evropě rekordně drahé byty budou následovány rekordně vysokými nájmy. Už jsem zaznamenal názory, že to není problém, protože v nájmu bydlí jenom 22 % obyvatel, takový postoj považuji za naprosto asociální a zvrácený a je šokující, kolik lidí je ochotno takto odepsat své spoluobčany. V současné době je tu cca 900 000 nájemních bytů, takže kde se vezme těch dalších 100 000, no i kdyby 50 000? Nějaké volné byty tu samozřejmě jsou, ale představa, že tito lidé je najednou začnou masově pronajímat uprchlíkům je také dost naivní.

Takže chápu nadšení zaměstnavatelů a pronajímatelů z nastávající situace, chápu, že tato skupina má ve veřejném prostoru daleko větší hlas než ostatní, ale i ti ostatní by neměli zapomínat, že to jsou právoplatní občané České republiky a nikoliv pouze lidské zdroje na oltáři HDP. A na závěr chci znovu zdůraznit, absolutně nemám nic proti uprchlíkům a zcela schvaluji poskytnutí útočiště, ale představa, že tahle země vstřebá 500 000 tj. 5 % z celkové populace, aniž by to přineslo závažné sociální problémy, je úplně mimo. Jedeme v rozjetém vlaku a nikdo se veřejně neodváží klást otázky, natož namítat, aby nedostal "morální" facku od těch, kterých se to zdánlivě nedotkne nebo z toho budou naopak profitovat. 

PS:

A Ukrajině opravdu nepomůžeme, když z ní vysajeme obrovské množství lidí a necháme tam jenom starce. Nepřeju žádné zemi, aby její hospodářství bylo závislé na tom, co domů pošlou její krajané v cizině, taková země ztratí budoucnost i hrdost jednou pro vždy. Upřímně přeji Ukrajině zdar a doufám, že jednou nastanou i lepší časy pro tuto dlouhodobě těžce zkoušenou zemi, i když situace nyní opravdu není dobrá... Ale možná právě toto těžké období, ve kterém Ukrajina a Ukrajinci ukázali překvapenému světu svoji sílu, dodá této zemi sílu do budoucna. 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  

Autor: Robert Šimeček | sobota 19.3.2022 13:28 | karma článku: 39,07 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 507x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bez podání ruky na úvod. Biden a Trump se v první debatě hádali o migrantech

27. června 2024,  aktualizováno  28.6 3:49

Aktualizujeme V pátek od tří hodin ráno Joe Biden a Donald Trump měří síly v první televizní debatě. Hodinu a půl...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1691x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik