Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plánované obří státní garance a přímá podpora soukromému sektoru za 1 000 0000 000,- CZK!

Nikdo absolutně netuší, co bude za měsíc či dva, ale je jasné už nyní, že deficit rozpočtu bude rekordně astronomický. V případě černého scénáře bude mít stát možná problémy se zajištěním zdrojů a peněz i pro svůj vlastní chod. 

A za těchto okolností, se už se vláda chystá rozhazovat doslova sta miliardy. Děsivá je hlavně představa, že by se stát pasoval do role posledního věřitele a to až do celkové výše astronomických 900 000 000 000,- CZK (900 miliard!!) za případné nesplacené úvěry soukromých subjektů. Pamatujete si ještě arbitráže, sanaci bank z důvodu špatných, nesplacených úvěrů, podpora solární energie..? Scénář je vždy stejný, najde se bohulibý záměr ve vhodnou chvíli, proti kterému se nikdo neodváží protestovat a pak už může začít velká párty... párty, na kterou se vám složí všichni ostatní, co se neúčastní.  Naše země absolvuje cca každých 10 let takovou párty.

Proč v dobách prosperity volá soukromý sektor po co nejmenší roli státu a v dobách krize je první, kdo stojí s nataženou rukou a chce od státu podporu? Z neefektivního molocha se najednou stane anděl spasitel, který svými moudrými, účinnými intervencemi a stimuly má všechny a všechno zachránit. Proč? Protože je to výhodné, ale rozhodně ne pro stát a zbytek společnosti. 

Souhlasím s odloženými odvody i daněmi, to pomůže v tíživé situaci a pokud je firma a podnikání zdravé, tak nebude mít problém ty peníze doplatit později. Zažívali jsme dlouhé období nebývalé prosperity a růstu, firmy každoročně generovaly sta miliardy v čistém zisku. Ruku ale natáhne každý. Nečetli jsme náhodou dříve  plačky, že největším problém naší ekonomiky je katastrofální nedostatek pracovních sil?  Logicky mně z toho vychází jedno, pokud část firem zbankrotuje, tak to bude vítaná očista a uvolnění zdrojů pro zdravé firmy, slovy klasika "Čo je shnilé, něch odpadně" no a pokud bude pokles masivní, tak stát stejně nemá šanci s tím cokoliv udělat a jeho podpora je jenom plýtvání drahocennými zdroji, které bude setsakra potřebovat jinde.

Sledoval jsem předsedu hospodářské komory Dlouhého, jak v Událostech tvrdí, že ač on je sice pravičák , tak žádá mohutný státní stimul a jako argument dokládá naše nízké zadlužení v porovnání s ostatními, což mi přijde jak argument někoho, kdo si právě přečetl brožurku makroekonomie, žádné zasazení všech faktů do kompaktního obrazu a bez jakékoliv hlubší analýzy. S každou krizí se Česko skokově zadluží a pak i v dobách největší prosperity udržíme deficit přinejlepším na přijatelné úrovni, kdy a kdo toto zaplatí? Pro většinu lidí je celkový dluh jenom imaginární nepodstatné číslo, které se jich vlastně vůbec netýká, ale co se jich týká minimálně už nyní, to jsou úroky z dluhu. Půjčit si bude chtít naprosto každý, což zcela jistě vystřelí i úrokové sazby, bude chybět likvidita. Náklady na obsluhu státního dluhu se můžou stát enormní zátěží pro budoucí státní rozpočty. Ve hře je i bankrot  minimálně Italské republiky. Pamatujete si ještě na Řeckou krizi? A Řecko je ekonomický trpaslík ve srovnání s ekonomickým gigantem, jako je Itálie! 

Naše ekonomika a prosperita je zcela závislá na exportu, zejména do západní Evropy a hlavně do Německa. Pokud tamější ekonomiky zasáhne kolaps, my s našimi stimuly ty kola opravdu neroztočíme. Koukněte se na přístup Británie nebo Německa ke koronaviru, vždyť tam si vysloveně koledují o možný italský scénář. Koukněte se na USA... A nedokáži si představit ani teoreticky efektivní boj s virem třeba v přelidněné Indii, Bangladéši.. Krize bude celosvětová a jaký smysl pak má lít  lokálně sta miliardy do podniků, které stejně nebudu mít odbyt a jenom bychom tím neefektivně za cenu astronomických výdajů oddalovali jejich definitivní smrt. 

Chci také zdůraznit, že stav současné globální ekonomiky rozhodně má daleko ke něčemu zdravému. Je to ekonomika, která jede dlouhodobě na steroidech a vysloveně volající po očistné kůře. Skrze státní dotace je tu velmi děravá podpora zcela absurdním odvětvím.  Rotačky jedou na plný výkon, ovšem profitují pouze ti, co se k těmto penězům dostanou mezi prvními, pro ty ostatní je tu pouze následná inflace. V dobách tzv. největšího blahobytu si už drtivá většina lidí nemůže dovolit dovolit pořídit své vlastní bydlení ve velkém městě, ale zároveň úrokové sazby se občas dostaly i do mínusu.  A do tohoto absurdního ekonomického mechanismu chcete nalít další sta miliardy (které ani nemáte), abyste ho udrželi v chodu či spíše oddálili jeho kolaps, který pak bude ale o to totálnější?! 

A v neposlední řadě je tu ještě jedna věc. O těchto opatřeních rozhodla vláda, která je pod drtivou dominancí hnutí ANO, které je pod absolutní kontrolou Andreje Babiše, faktického vlastníka např. Synhtesie, Kostelecké uzeniny, Vodňaská drůbež, Lovochemie, Penam a dalších cca 230 firem a který už všem ukázal, že to s veřejnými penězi "umí". Já rozhodně nepatřím mezi jeho fanatické odpůrce a jeho vláda mě nechávala zatím relativně chladným, ale ten gigantický možný střet zájmů tam přeci musí vidět úplně každý soudný člověk. Člověk v takové pozici si ani nemusí uvědomovat, že jedná proti zájmu státu a společnosti, protože se podvědomě snaží ochránit hlavně sebe a svůj vlastní majetek. A tentokrát je pro něho ve hře skutečně až moc, spíše všechno. 

Zatím jsem nezaznamenal ani jednu, byť jenom trochu kritickou, reakci. Doufám, že nejsem jediný v této zemi, kdo má pochybnosti..

zdroj:

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/vlada-slibuje-podnikatelum-podporu-a-zaruky-za-bilion-40317153https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3063932-vlada-mohla-podporit-podnikatele-a-firmy-az-bilionem-korunhttps://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vlada-podnikatele-odskodneni-bilion-korun.A200318_132418_ekonomika_bur

 

 

 

Autor: Robert Šimeček | sobota 21.3.2020 17:00 | karma článku: 16,87 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik