Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)bytová politika a její důsledky

Extrémně drahé bydlení k porovnání k platům není problémem jenom Prahy, Brna, ale i velké části venkova. Dlouhodobě nedostatečná výstavba a minimální snaha o  změnu se mi nejeví jako typická neschopnost státu, ale spíše jako záměr.

  Na úvod příklad, průměrný pražský byt stojí 14 ročních průměrných veškerých ročních příjmů. Takže pokud se hodně uskromníte a spoříte 1/3 z průměrného platu, na který 2/3 lidí ani nedosáhne, tak z těch 14 ročních platů je 42 let intenzivního spoření a neskutečného úsilí. Komu toto nepřijde absurdní, dál ať prosím nečte... 

  Před nějakou dobou se říkalo, že je normální, když si nízkopříjmoví nemůžou dovolit svoje bydlení, pak se začalo mluvit i o průměrných příjmech a nyní se začíná mluvit o tom, že vlastní bydlení je jenom pro ty nejbohatší a ti ostatní, že mají celý život bydlet v nájmu. A až tito lidé půjdou do důchodu a nájem jim sebere většinou důchodu, tak se řekne, že si měli pořídit vlastní bydlení. Tiká nám tady velká časovaná bomba. O co později bude exploze, o to bude silnější. Za 20-30 let se sta tisíce důchodců v kritické bytové situaci protne s problémy ohledně financování důchodů jako takových v důsledku demografie.

  Již před cca 7 lety jsem v médiích zaznamenal první hlasy, které upozorňovaly na blížící se bytový problém z důvodu nedostatečné výstavby, která je způsobena komplikovaným a zdlouhavým povolováním.  A také jsem zaznamenal poznámky, že je zde minimální snaha o nápravu, protože drtivá většina politiků, radních a dalších vlivných si toho je sice dobře vědoma, ale o to více bytů si jako investici pořídili. A teď máte dilema, problémy imaginární mladé rodiny vs. každoroční nemalé zhodnocení vašeho majetku, to vše tiše podporováno většinou lidí, kterým se jako vlastníkům také zhodnocuje jejich bydlení. Kruh se uzavřel.   

  Zdůrazňuji, že ani v té Praze nečelíme žádnému velkému demografickému boomu, a to ani přes masivní příliv cizinců, kteří poměrně rychlým tempem nahrazuji rodilé Čechy v hlavním městě. Většina lidí je pak ráda, když si pořídí za 5 milionů byt někde na okraji města v 40 let starém panelákovém sídlišti, které i soudruzi plánovali jako provizorní řešení bytové krize. Od té doby nic lepšího pro většinu beztak není.  

  Důsledkem vysokých cen jsou lidé hnáni desítky km od místa, kde denně pracují a tudíž tráví velké množství času dojížděním, které se ve finále nevyplatí vůbec nikomu a to nehovořím a sociálních a ekologických aspektech denního přemísťování takových mas. Nadcházející ekonomická krize a ztráta příjmů a neschopnost platit astronomickou hypotéku pak může být pro mnoho lidí hotové peklo a v extrémním případě i ztráta jejich domova. Ale na každý takový propadlý byt už má zálusk nějaký investor či podnikatel z bývalého SSSR, kteří jsou schopni platit ihned. Vysoké ceny bytů i nájemného také omezují mobilitu pracovních sil, kdy se lidem z venkova už ekonomicky nevyplatí se stěhovat za prací do Prahy, to pak má za následek nedostatek pracovních sil a potřebu importovat zahraniční pracovníky, kteří jsou ochotni obývat jeden byt s dalšími 6-10 lidmi například. 

  V době astronomických cen, ale zároveň ještě prosperity, náš premiér fantazíroval o vybudování obrovské vládní čtvrti tu v Letňanech a tu v Malešicích, jakoby problémy normálních lidí byly pod jeho rozlišovacími schopnostmi. A ani v dnešní době, kdy všude lítají doslova sta miliardy na podporu čehokoliv nikdo nemá snahu alespoň vytvořit podmínky pro výstavbu. Toto je však stále problém pro poměrně úzkou skupinu lidí, byť je to problém o to palčivější. Velká část lidí je schopna se do krve hádat a desetikorunové poplatky, ale že někdo musí za bydlení platit miliony navíc, to už je nezajímá, to je realita. 

Bydlení je spolu s jídlem atd. základní lidská potřeba. Nikdo po nikom nechce byt za hubičku nebo bydlení někde poblíž centra. Ale i člověk pracující za podprůměrnou mzdu by si měl při troše skromnosti dovolit malý skromný byt někde na okraji Prahy. Bylo spočítáno, že jenom na brownfieldech je místo pro cca 90 000 bytových jednotek, což je cca 250 000 obyvatel a celkově Praha má velké rezervy v hustotě výstavby, takže stavět rozhodně je kde. 

  Dokud si však většina lidí bude myslet, že současný stav je v pořádku a trpně budou přijímat roli celoživotního hypotečního dlužníka a "skoronevolníka", tak z politických kruhů sama od sebe změna nepřijde. Tady nejde už jenom o solidaritu, ale o dlouhodobě udržitelné fungování celé společnosti. Tato situace jde na vrub ANO i ČSSD, kteří jsou již u moci dost dlouhou dobu, ale i veškeré další politické reprezentaci. Jakoby jim současný stav a všelijaké kšefty s doplatky na bydlení naprosto vyhovovaly. Kapři si sami rybník přeci nevypustí. 

Autor: Robert Šimeček | pondělí 7.12.2020 8:47 | karma článku: 24,49 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik